Fortsätt till huvudinnehåll

Rostade sötpotatishalvor med timjan, tzatziki och melonsallad

Hejsan!
Lovade ju att ge er receptet på ugnsrostade sötpotatishalvor med timjan, en ljuvlig sallad och min mans fantastiska tzatziki

Detta blev fantastiskt gott till en skiva grillat.


Det som är lite annorlunda än normalt var att vi inte fick tag på grekisk yoghurt. Ingen annan yoghurt heller faktiskt. Det fanns bara i hink och det skulle bli för mycket.
I vanliga fall så brukar mannen i huset alltid använda yoghurt. Men vet ni vad!!!.... Det här blev nästan godare :O

Vi köpte smetana och gjorde den på. Den blev tjock och krämig och fantastiskt god. Här blir det valfritt vad ni känner för att använda. 


Rostade sötpotatishalvor med timjan:
Sötpotatis
Olivolja, extra virgine
Flingsalt
Färsk timjan
Borsta sötpotatisen noga under rinnande vatten
Dela den på hälften och ringla lite olivolja på snittytan
Strö över flingsalt och lite hackad färsk timjan 
Sätt in i 200° varm ugn och baka dom i ca 30 min.
Även det knapriga skalet blir gott att äta om man vill. 

Tzatziki:

1 burk smetana (eller yoghurt)
2 stora vitlöksklyftor
5 cm gurka, skalad
salt, svartpeppar

Riv gurkan, salta lite och pressa ur så mycket vatten som det går
Rör ner gurkan i smetanan
Pressa i vitlöksklyftorna
Smaka av med eventuellt mer salt och nymalen svartpeppar


Melonsallad: 

½ Romansallad
1 bit färsk vitkål
1 kruksallad
1 melon, cantaloupe
5 cm purjolök
½ knippe rädisor
½ påse babyspenat
½ paprika (se till att den är ekologisk)
flingsalt
olivolja
chiliflakes


Strimla salladerna och vitkål
Gröp ut melonen med en matsked till fina bitar. Låt gärna saften från melonen komma med i salladen
Strimla purjolöken
Skiva rädisor
Skiva och gör fina bitar av paprikan
Blanda ihop tillsammans med babyspenaten
Ringla över olivolja
Smaksätt med flingsalt och chiliflakes
Blanda ihop allt 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att