Fortsätt till huvudinnehåll

Rostade sötpotatishalvor med timjan, tzatziki och melonsallad

Hejsan!
Lovade ju att ge er receptet på ugnsrostade sötpotatishalvor med timjan, en ljuvlig sallad och min mans fantastiska tzatziki

Detta blev fantastiskt gott till en skiva grillat.


Det som är lite annorlunda än normalt var att vi inte fick tag på grekisk yoghurt. Ingen annan yoghurt heller faktiskt. Det fanns bara i hink och det skulle bli för mycket.
I vanliga fall så brukar mannen i huset alltid använda yoghurt. Men vet ni vad!!!.... Det här blev nästan godare :O

Vi köpte smetana och gjorde den på. Den blev tjock och krämig och fantastiskt god. Här blir det valfritt vad ni känner för att använda. 


Rostade sötpotatishalvor med timjan:
Sötpotatis
Olivolja, extra virgine
Flingsalt
Färsk timjan
Borsta sötpotatisen noga under rinnande vatten
Dela den på hälften och ringla lite olivolja på snittytan
Strö över flingsalt och lite hackad färsk timjan 
Sätt in i 200° varm ugn och baka dom i ca 30 min.
Även det knapriga skalet blir gott att äta om man vill. 

Tzatziki:

1 burk smetana (eller yoghurt)
2 stora vitlöksklyftor
5 cm gurka, skalad
salt, svartpeppar

Riv gurkan, salta lite och pressa ur så mycket vatten som det går
Rör ner gurkan i smetanan
Pressa i vitlöksklyftorna
Smaka av med eventuellt mer salt och nymalen svartpeppar


Melonsallad: 

½ Romansallad
1 bit färsk vitkål
1 kruksallad
1 melon, cantaloupe
5 cm purjolök
½ knippe rädisor
½ påse babyspenat
½ paprika (se till att den är ekologisk)
flingsalt
olivolja
chiliflakes


Strimla salladerna och vitkål
Gröp ut melonen med en matsked till fina bitar. Låt gärna saften från melonen komma med i salladen
Strimla purjolöken
Skiva rädisor
Skiva och gör fina bitar av paprikan
Blanda ihop tillsammans med babyspenaten
Ringla över olivolja
Smaksätt med flingsalt och chiliflakes
Blanda ihop allt 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...