Fortsätt till huvudinnehåll

Prosciuttoinlindad laxfilé serverad med härlig melonsalsa

Har ni haft en härlig helg?
Jag har haft det fantastiskt Det säger jag, trots att jag varit på begravning. Det var min moster som somnat in, 90 år gammal. Det var en sån fantastiskt vacker begravning, vacker musik och solen sken. Jag tror hon log från sin himmel.

Sedan har vi som vanligt åkt till stugan i helgen. Jag blir kvar några dagar till och njuter,
Jag har ju förmånen att kunna jobba hemifrån, så jag kan njuta av det vackra vädret lite mellan varven.

Idag har det varit så vindstilla. Här nere vid vattnet är det endast fågelkvitter, fiskar som vakar och andfamiljen som rofyllt och sakta simmar förbi.

Jag har gjort en god söndagsmiddag till oss.
När det är varmt så vill åtminstone jag ha lite lättsmält fräsch mat. Så vad sägs om prosciuttoinlindad laxfilé med härlig melonsalsa och quinoa.

Melonsalsa

½ liten vattenmelon
½ honungsmelon
½ cantaloupemelon
1/4 kruka citronmeliss
Några blad basilika
1 lime
1 röd chili
1-2 salladslökar, beroende på storlek
salt och peppar

Ta bort kärnhuset ur melonerna och gröp ur fruktköttet med en liten sked. Försök att inte få med så mycket melonsaft.
Repa basilika- och citronmelissbladen och hacka dem
Finhacka salladslöken
Dela chilin på längden och ta ur kärnhuset. Strimla och hacka chilin fint
Blanda ihop allt
Salta och peppra
Pressa ur saften ur en lime och blanda runt
Smaka av
Ställ kallt till servering


Prosciuttoinlindad laxfilé

Laxfiléer, från vildfångad lax. Pink lax brukar finnas i affärerna
Honung
En skiva prosciutto per laxfilé
salt och peppar

Tina och torka av laxen
Krydda med salt och peppar
Ringla lite honung på laxen. Honungen tar fram sältan i prosciutton på ett fantastiskt sätt.
Linda sedan in filéerna i prosciutto
Stek fisken  i ugn på 225°C i ca 10 min.

Lägg dem vid serveringen förslagsvis på en bädd av romansallad och crispsallad.
Servera med melonsalsan och eventuellt quinoa. Jag hade ingen äkta fetaost hemma, men tror det skulle vara fantastiskt gott att även smula lite sånt över härligheten.


Var noga med att skölja quinoan ordentligt i en trådsil med kokhett vatten, alt. låt den ligga i blöt i ca 10-20 min under tiden du gör salsan. Vill du vara riktigt ordentlig så blötlägger du kornen i 3-4 timmar innan tillagning.
Skölj den efter blötläggningen och koka/sjud slutligen sakta i mycket vatten med 1 hönsbuljongtärning. Häll av överflödigt vatten.

Quinoa ingår egentligen inte i Paleokost. Så här gör du ditt eget val om du vill äta det eller inte. Det är en ört och är därför naturligt glutenfritt. Inkaindianerna åt mycket quinoa. Det innehåller massor av fina proteiner, E- A- B- och C-vitaminer samt järn, kalium, fosfor, zink, kalcium m.m.. Men det innehåller även ett ämne som heter saponiner som inte är bra för tarmarna. Sköljningen/blötläggningen jag skriver om ovan gör att detta ämne nästan försvinner. Dock kan vissa rester finnas kvar. P.g.a dessa rester så ska barn under två år inte äta quinoa.

Vi ska heller inte äta quinoa alltför ofta då det utarmar naturfolkets jordar. Det kan nämligen bara odlas långt uppe i Anderna och för att det blivit så populärt p.g.a sin nyttighet så odlar fler och fler denna svårodlade ört. Lamor som man har som boskap får mindre och mindre betesmarker tack vare odlingen som tar upp nästan all mark. Folket i Bolivia väljer numer hellre att odla då det inbringar mer pengar, istället för att behålla sina lamor. Och man börjar dessutom med konstgödsling för att quinoan ska växa fortare och mer.

Quinoa ska ses som ett lyx som kan ätas någon gång ibland och då riktigt tillrett. Samt att se till att den man väljer är ekologiskt odlad.

Värme & Kärlek
Christina












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...