Fortsätt till huvudinnehåll

Prosciuttoinlindad laxfilé serverad med härlig melonsalsa

Har ni haft en härlig helg?
Jag har haft det fantastiskt Det säger jag, trots att jag varit på begravning. Det var min moster som somnat in, 90 år gammal. Det var en sån fantastiskt vacker begravning, vacker musik och solen sken. Jag tror hon log från sin himmel.

Sedan har vi som vanligt åkt till stugan i helgen. Jag blir kvar några dagar till och njuter,
Jag har ju förmånen att kunna jobba hemifrån, så jag kan njuta av det vackra vädret lite mellan varven.

Idag har det varit så vindstilla. Här nere vid vattnet är det endast fågelkvitter, fiskar som vakar och andfamiljen som rofyllt och sakta simmar förbi.

Jag har gjort en god söndagsmiddag till oss.
När det är varmt så vill åtminstone jag ha lite lättsmält fräsch mat. Så vad sägs om prosciuttoinlindad laxfilé med härlig melonsalsa och quinoa.

Melonsalsa

½ liten vattenmelon
½ honungsmelon
½ cantaloupemelon
1/4 kruka citronmeliss
Några blad basilika
1 lime
1 röd chili
1-2 salladslökar, beroende på storlek
salt och peppar

Ta bort kärnhuset ur melonerna och gröp ur fruktköttet med en liten sked. Försök att inte få med så mycket melonsaft.
Repa basilika- och citronmelissbladen och hacka dem
Finhacka salladslöken
Dela chilin på längden och ta ur kärnhuset. Strimla och hacka chilin fint
Blanda ihop allt
Salta och peppra
Pressa ur saften ur en lime och blanda runt
Smaka av
Ställ kallt till servering


Prosciuttoinlindad laxfilé

Laxfiléer, från vildfångad lax. Pink lax brukar finnas i affärerna
Honung
En skiva prosciutto per laxfilé
salt och peppar

Tina och torka av laxen
Krydda med salt och peppar
Ringla lite honung på laxen. Honungen tar fram sältan i prosciutton på ett fantastiskt sätt.
Linda sedan in filéerna i prosciutto
Stek fisken  i ugn på 225°C i ca 10 min.

Lägg dem vid serveringen förslagsvis på en bädd av romansallad och crispsallad.
Servera med melonsalsan och eventuellt quinoa. Jag hade ingen äkta fetaost hemma, men tror det skulle vara fantastiskt gott att även smula lite sånt över härligheten.


Var noga med att skölja quinoan ordentligt i en trådsil med kokhett vatten, alt. låt den ligga i blöt i ca 10-20 min under tiden du gör salsan. Vill du vara riktigt ordentlig så blötlägger du kornen i 3-4 timmar innan tillagning.
Skölj den efter blötläggningen och koka/sjud slutligen sakta i mycket vatten med 1 hönsbuljongtärning. Häll av överflödigt vatten.

Quinoa ingår egentligen inte i Paleokost. Så här gör du ditt eget val om du vill äta det eller inte. Det är en ört och är därför naturligt glutenfritt. Inkaindianerna åt mycket quinoa. Det innehåller massor av fina proteiner, E- A- B- och C-vitaminer samt järn, kalium, fosfor, zink, kalcium m.m.. Men det innehåller även ett ämne som heter saponiner som inte är bra för tarmarna. Sköljningen/blötläggningen jag skriver om ovan gör att detta ämne nästan försvinner. Dock kan vissa rester finnas kvar. P.g.a dessa rester så ska barn under två år inte äta quinoa.

Vi ska heller inte äta quinoa alltför ofta då det utarmar naturfolkets jordar. Det kan nämligen bara odlas långt uppe i Anderna och för att det blivit så populärt p.g.a sin nyttighet så odlar fler och fler denna svårodlade ört. Lamor som man har som boskap får mindre och mindre betesmarker tack vare odlingen som tar upp nästan all mark. Folket i Bolivia väljer numer hellre att odla då det inbringar mer pengar, istället för att behålla sina lamor. Och man börjar dessutom med konstgödsling för att quinoan ska växa fortare och mer.

Quinoa ska ses som ett lyx som kan ätas någon gång ibland och då riktigt tillrett. Samt att se till att den man väljer är ekologiskt odlad.

Värme & Kärlek
Christina












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att