Fortsätt till huvudinnehåll

Prosciuttoinlindad laxfilé serverad med härlig melonsalsa

Har ni haft en härlig helg?
Jag har haft det fantastiskt Det säger jag, trots att jag varit på begravning. Det var min moster som somnat in, 90 år gammal. Det var en sån fantastiskt vacker begravning, vacker musik och solen sken. Jag tror hon log från sin himmel.

Sedan har vi som vanligt åkt till stugan i helgen. Jag blir kvar några dagar till och njuter,
Jag har ju förmånen att kunna jobba hemifrån, så jag kan njuta av det vackra vädret lite mellan varven.

Idag har det varit så vindstilla. Här nere vid vattnet är det endast fågelkvitter, fiskar som vakar och andfamiljen som rofyllt och sakta simmar förbi.

Jag har gjort en god söndagsmiddag till oss.
När det är varmt så vill åtminstone jag ha lite lättsmält fräsch mat. Så vad sägs om prosciuttoinlindad laxfilé med härlig melonsalsa och quinoa.

Melonsalsa

½ liten vattenmelon
½ honungsmelon
½ cantaloupemelon
1/4 kruka citronmeliss
Några blad basilika
1 lime
1 röd chili
1-2 salladslökar, beroende på storlek
salt och peppar

Ta bort kärnhuset ur melonerna och gröp ur fruktköttet med en liten sked. Försök att inte få med så mycket melonsaft.
Repa basilika- och citronmelissbladen och hacka dem
Finhacka salladslöken
Dela chilin på längden och ta ur kärnhuset. Strimla och hacka chilin fint
Blanda ihop allt
Salta och peppra
Pressa ur saften ur en lime och blanda runt
Smaka av
Ställ kallt till servering


Prosciuttoinlindad laxfilé

Laxfiléer, från vildfångad lax. Pink lax brukar finnas i affärerna
Honung
En skiva prosciutto per laxfilé
salt och peppar

Tina och torka av laxen
Krydda med salt och peppar
Ringla lite honung på laxen. Honungen tar fram sältan i prosciutton på ett fantastiskt sätt.
Linda sedan in filéerna i prosciutto
Stek fisken  i ugn på 225°C i ca 10 min.

Lägg dem vid serveringen förslagsvis på en bädd av romansallad och crispsallad.
Servera med melonsalsan och eventuellt quinoa. Jag hade ingen äkta fetaost hemma, men tror det skulle vara fantastiskt gott att även smula lite sånt över härligheten.


Var noga med att skölja quinoan ordentligt i en trådsil med kokhett vatten, alt. låt den ligga i blöt i ca 10-20 min under tiden du gör salsan. Vill du vara riktigt ordentlig så blötlägger du kornen i 3-4 timmar innan tillagning.
Skölj den efter blötläggningen och koka/sjud slutligen sakta i mycket vatten med 1 hönsbuljongtärning. Häll av överflödigt vatten.

Quinoa ingår egentligen inte i Paleokost. Så här gör du ditt eget val om du vill äta det eller inte. Det är en ört och är därför naturligt glutenfritt. Inkaindianerna åt mycket quinoa. Det innehåller massor av fina proteiner, E- A- B- och C-vitaminer samt järn, kalium, fosfor, zink, kalcium m.m.. Men det innehåller även ett ämne som heter saponiner som inte är bra för tarmarna. Sköljningen/blötläggningen jag skriver om ovan gör att detta ämne nästan försvinner. Dock kan vissa rester finnas kvar. P.g.a dessa rester så ska barn under två år inte äta quinoa.

Vi ska heller inte äta quinoa alltför ofta då det utarmar naturfolkets jordar. Det kan nämligen bara odlas långt uppe i Anderna och för att det blivit så populärt p.g.a sin nyttighet så odlar fler och fler denna svårodlade ört. Lamor som man har som boskap får mindre och mindre betesmarker tack vare odlingen som tar upp nästan all mark. Folket i Bolivia väljer numer hellre att odla då det inbringar mer pengar, istället för att behålla sina lamor. Och man börjar dessutom med konstgödsling för att quinoan ska växa fortare och mer.

Quinoa ska ses som ett lyx som kan ätas någon gång ibland och då riktigt tillrett. Samt att se till att den man väljer är ekologiskt odlad.

Värme & Kärlek
Christina












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...