Fortsätt till huvudinnehåll

Sockerfilmen och en härlig frukost med surkål

Hej mina vänner!

Har ni sett sockerfilmen? Kollade på den igår. En mycket bra dokumentär. Missade du den så skickar jag länk här nedan där du kan se hela filmen via din dator/surfplatta/mobil

Äntligen har jag börjat tycka om surkål. OJ, så jag har tragglat med denna hälsosamma, men i mitt tycke hiskeliga anrättning. Men skam den som ger sig. Nu kan jag t.o.m ta lite på en assiett och sitta och småäta när jag tittar på TV. Gott med hackade valnötter på. 
Det går verkligen att lära smaklökarna.....
Naturligtvis väljer jag den ekologiska kålen som är lättare att syra utan att behöva tillföra något extra för att få igång syrningen och naturligtvis mycket nyttigare.

Ibland när jag är lite lat eller har tillfälligt slut på min egna, så köper jag ICA:s ekologiska och häller över den i burk med tättslutande lock. Pressar ner kålen riktigt ordentligt i burken. Håller läääänge i kylskåpet. 


Men jag ska som vanligt, skriva och påpeka att de har den där evinnerliga citronsyran i. Det är allt annat än hälsosamt och har inget i en ekologisk produkt att göra. (De tog ju bort citronsyran ur den pressade ekologiska citronen på flaska, efter påtryckning/påtryckningar). Skriv gärna ni också. Ju fler som protesterar, desto mer lyssnar dom. Det är ju vi som ska äta av det dom säljer...
Bäst är ju annars att göra sin egen surkål.


1 kg ekologisk vitkål
1 syrligt äpple
1 msk salt
eventuellt 1 tsk enbär och/eller ½ tsk kummin

Finstrimla HELA vitkålen (även rotstocken)
Blanda i rivet äpple samt salt och eventuellt kryddor

Pressa ner allt i en 2 liters glasburk med riktigt tättslutande lock. Använd knytnävarna när du pressar. 
Låt stå med locket på i 2 veckor i rumstemperatur
Sedan 4 veckor i kylskåp
Du får absolut inte lyfta på locket under tiden som syrningen pågår.
Efter dessa 6 veckor är surkålen redo att ätas.

Surkål ger en naturlig probiotika till magen och ger då bra tarmflora. Kål i sig har ju även mängder av vitaminer i sig. 


Inte ofta jag äter bacon. Inte nyttigt med allt för hårdstekt mat och jag undviker fläskkött så mycket jag kan. Till jul och att grilla lite på sommaren samt bacon 1 gång var tredje månad är ungefär min konsumtion av det. 
Men bacon, äggröra, blandsallad och surkål är ett bra sätt att introducera smaklökarna till den syrliga kålen. Det blir liksom en mycket bra kombo av smaker. 

Annars kan man ta kålen till sallad, avokado, och ägg, utan bacon om man vill ha det lite sundare. 
Krydda med det du tycker är gott och använd gärna färska örter/kryddor.




Sockerfilmen hela




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...