Fortsätt till huvudinnehåll

Sockerfilmen och en härlig frukost med surkål

Hej mina vänner!

Har ni sett sockerfilmen? Kollade på den igår. En mycket bra dokumentär. Missade du den så skickar jag länk här nedan där du kan se hela filmen via din dator/surfplatta/mobil

Äntligen har jag börjat tycka om surkål. OJ, så jag har tragglat med denna hälsosamma, men i mitt tycke hiskeliga anrättning. Men skam den som ger sig. Nu kan jag t.o.m ta lite på en assiett och sitta och småäta när jag tittar på TV. Gott med hackade valnötter på. 
Det går verkligen att lära smaklökarna.....
Naturligtvis väljer jag den ekologiska kålen som är lättare att syra utan att behöva tillföra något extra för att få igång syrningen och naturligtvis mycket nyttigare.

Ibland när jag är lite lat eller har tillfälligt slut på min egna, så köper jag ICA:s ekologiska och häller över den i burk med tättslutande lock. Pressar ner kålen riktigt ordentligt i burken. Håller läääänge i kylskåpet. 


Men jag ska som vanligt, skriva och påpeka att de har den där evinnerliga citronsyran i. Det är allt annat än hälsosamt och har inget i en ekologisk produkt att göra. (De tog ju bort citronsyran ur den pressade ekologiska citronen på flaska, efter påtryckning/påtryckningar). Skriv gärna ni också. Ju fler som protesterar, desto mer lyssnar dom. Det är ju vi som ska äta av det dom säljer...
Bäst är ju annars att göra sin egen surkål.


1 kg ekologisk vitkål
1 syrligt äpple
1 msk salt
eventuellt 1 tsk enbär och/eller ½ tsk kummin

Finstrimla HELA vitkålen (även rotstocken)
Blanda i rivet äpple samt salt och eventuellt kryddor

Pressa ner allt i en 2 liters glasburk med riktigt tättslutande lock. Använd knytnävarna när du pressar. 
Låt stå med locket på i 2 veckor i rumstemperatur
Sedan 4 veckor i kylskåp
Du får absolut inte lyfta på locket under tiden som syrningen pågår.
Efter dessa 6 veckor är surkålen redo att ätas.

Surkål ger en naturlig probiotika till magen och ger då bra tarmflora. Kål i sig har ju även mängder av vitaminer i sig. 


Inte ofta jag äter bacon. Inte nyttigt med allt för hårdstekt mat och jag undviker fläskkött så mycket jag kan. Till jul och att grilla lite på sommaren samt bacon 1 gång var tredje månad är ungefär min konsumtion av det. 
Men bacon, äggröra, blandsallad och surkål är ett bra sätt att introducera smaklökarna till den syrliga kålen. Det blir liksom en mycket bra kombo av smaker. 

Annars kan man ta kålen till sallad, avokado, och ägg, utan bacon om man vill ha det lite sundare. 
Krydda med det du tycker är gott och använd gärna färska örter/kryddor.




Sockerfilmen hela




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...