Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med gratinerat blomkålsmos (mjölkfri), sparris och hollandaise

En sån fantastisk helg det här har varit!
Vi har varit, ja jag är fortfarande, i stugan. Igår var det 3-rätters middag på bygdegården och dans. Idag sken solen allt vad den orkade och jag tog mig en tur med Christers skidor. Jag som inte har stått på ett par skidor på 40 år!!!
Nu måste jag nog försöka skaffa mig ett par. Åååh så härligt det var!

Nu sitter jag här med "kattekissarna" som myser i värmen av braskaminen. Så skönt för de små liven att kunna springa ut och in här fritt. Inne i stan är dom ju innekatter då vägen är så nära.
Avslutade med en middag tillsammans innan s-bon for iväg.
Det blev härlig mjäll torskrygg idag. MSC-fångad. Till den en hemgjord hollandaise, sparris, gratinerat blomkålsmos (mjölkfri) till mig och pommes duchesse till mannen. 


Sätt ugnen på 250 grader

Gratinerat blomkålsmos:

Koka blomkål riktigt mjuk i lättsaltat vatten, Jag tog ½ påse ekologisk fryst blomkål
Sila av och blanda med en klick (25 g) osaltat smör (det salta innehåller raffinerat salt som kroppen inte vill ha)
1 äggula
Vispa ihop till ett mos.
Strö i lite arrowrot (ca ½-1 tsk)
Krydda med herbamare eller trocomare. Ödsmåls örtagård har också fantastiskt goda och nyttiga örtsalter som är gott att blanda i. Det går att beställa här genom ett PM om du har Facebook. 40 gram kostar enbart 40 kr inkl. porto.
En knivsudd nymalen vitpeppar
Smöra en gjutjärnsstekpanna och fördela moset i den. 
Grädda tills moset blivit gyllenbrunt
Strö över hackad persilja

Under tiden det gratineras gör du hollandaisesåsen


250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
1½ krm herbamare örtsalt
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
hackad persilja
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 
Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.
Torskrygg i ugn:Sänk ugnsvärmen till 160 grader
Salta och peppra torskfiléerna
Sätt in dem i ugnen i ca 10-15 min beroende på tjocklek. De ska vara saftiga och skiva sig när du delar på dem med en gaffel. 
Servera med lättkokt sparris






Lite bilder från gårdagen och dagens solsken









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att