Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med gratinerat blomkålsmos (mjölkfri), sparris och hollandaise

En sån fantastisk helg det här har varit!
Vi har varit, ja jag är fortfarande, i stugan. Igår var det 3-rätters middag på bygdegården och dans. Idag sken solen allt vad den orkade och jag tog mig en tur med Christers skidor. Jag som inte har stått på ett par skidor på 40 år!!!
Nu måste jag nog försöka skaffa mig ett par. Åååh så härligt det var!

Nu sitter jag här med "kattekissarna" som myser i värmen av braskaminen. Så skönt för de små liven att kunna springa ut och in här fritt. Inne i stan är dom ju innekatter då vägen är så nära.
Avslutade med en middag tillsammans innan s-bon for iväg.
Det blev härlig mjäll torskrygg idag. MSC-fångad. Till den en hemgjord hollandaise, sparris, gratinerat blomkålsmos (mjölkfri) till mig och pommes duchesse till mannen. 


Sätt ugnen på 250 grader

Gratinerat blomkålsmos:

Koka blomkål riktigt mjuk i lättsaltat vatten, Jag tog ½ påse ekologisk fryst blomkål
Sila av och blanda med en klick (25 g) osaltat smör (det salta innehåller raffinerat salt som kroppen inte vill ha)
1 äggula
Vispa ihop till ett mos.
Strö i lite arrowrot (ca ½-1 tsk)
Krydda med herbamare eller trocomare. Ödsmåls örtagård har också fantastiskt goda och nyttiga örtsalter som är gott att blanda i. Det går att beställa här genom ett PM om du har Facebook. 40 gram kostar enbart 40 kr inkl. porto.
En knivsudd nymalen vitpeppar
Smöra en gjutjärnsstekpanna och fördela moset i den. 
Grädda tills moset blivit gyllenbrunt
Strö över hackad persilja

Under tiden det gratineras gör du hollandaisesåsen


250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
1½ krm herbamare örtsalt
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
hackad persilja
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 
Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.
Torskrygg i ugn:Sänk ugnsvärmen till 160 grader
Salta och peppra torskfiléerna
Sätt in dem i ugnen i ca 10-15 min beroende på tjocklek. De ska vara saftiga och skiva sig när du delar på dem med en gaffel. 
Servera med lättkokt sparris






Lite bilder från gårdagen och dagens solsken









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...