Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med gratinerat blomkålsmos (mjölkfri), sparris och hollandaise

En sån fantastisk helg det här har varit!
Vi har varit, ja jag är fortfarande, i stugan. Igår var det 3-rätters middag på bygdegården och dans. Idag sken solen allt vad den orkade och jag tog mig en tur med Christers skidor. Jag som inte har stått på ett par skidor på 40 år!!!
Nu måste jag nog försöka skaffa mig ett par. Åååh så härligt det var!

Nu sitter jag här med "kattekissarna" som myser i värmen av braskaminen. Så skönt för de små liven att kunna springa ut och in här fritt. Inne i stan är dom ju innekatter då vägen är så nära.
Avslutade med en middag tillsammans innan s-bon for iväg.
Det blev härlig mjäll torskrygg idag. MSC-fångad. Till den en hemgjord hollandaise, sparris, gratinerat blomkålsmos (mjölkfri) till mig och pommes duchesse till mannen. 


Sätt ugnen på 250 grader

Gratinerat blomkålsmos:

Koka blomkål riktigt mjuk i lättsaltat vatten, Jag tog ½ påse ekologisk fryst blomkål
Sila av och blanda med en klick (25 g) osaltat smör (det salta innehåller raffinerat salt som kroppen inte vill ha)
1 äggula
Vispa ihop till ett mos.
Strö i lite arrowrot (ca ½-1 tsk)
Krydda med herbamare eller trocomare. Ödsmåls örtagård har också fantastiskt goda och nyttiga örtsalter som är gott att blanda i. Det går att beställa här genom ett PM om du har Facebook. 40 gram kostar enbart 40 kr inkl. porto.
En knivsudd nymalen vitpeppar
Smöra en gjutjärnsstekpanna och fördela moset i den. 
Grädda tills moset blivit gyllenbrunt
Strö över hackad persilja

Under tiden det gratineras gör du hollandaisesåsen


250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
1½ krm herbamare örtsalt
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
hackad persilja
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 
Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.
Torskrygg i ugn:Sänk ugnsvärmen till 160 grader
Salta och peppra torskfiléerna
Sätt in dem i ugnen i ca 10-15 min beroende på tjocklek. De ska vara saftiga och skiva sig när du delar på dem med en gaffel. 
Servera med lättkokt sparris






Lite bilder från gårdagen och dagens solsken









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...