Fortsätt till huvudinnehåll

Snabb middag eller perfekt lunch. Makrill/Kyckling med apelsin och quinoa


Ibland är man ju bara sååå hungrig och orkar inte vänta en timme på att få något i magen. Det här är perfekt som en lättare middag eller en perfekt lunch att ta med på jobbet. 
Kanon att äta vid detox.

Makrillen kan du byta ut mot exempelvis kyckling om du vill.
När det gäller makrill på burk så sköljer jag alltid av tomatsåsen. Då har jag gjort det jag kan för att eliminera så mycket av aluminiumet som möjligt. Vill jag ha tomatsås så brukar jag ta lite passerade tomater och tomatpuré och krydda upp med örtsalt. 
Quinoan ska sköljas ordentligt, gärna ligga i blöt till dagen därpå, eller så gör du mitt lilla trick, att först koka upp den en stund, skölj av och sedan koka som vanligt.


Makrill på burk ICA:s eller ABBA:s, avsköljd eller färdiglagad kyckling
ekologisk bladmix 
quinoa koka den i rejält med vatten i 5-10 min sedan sköljer du den i durkslag. Ta nytt vatten och koka i rejält med buljong (gärna din egengjorda, scandinavian organics eller i nödfall Bongs kycklingbuljong, alternativt herbamare/trocomare örtsalt) så att quinoan får rejält med smak. Koka tills quinoan fått vita svansar. 
apelsinklyftor som du skurit till bitar (ekologisk apelsin)
olivolja, extra vigine


  • Blanda quinoa med salladen och apelsinbitarna
  • Servera med makrill eller kyckling 
  • Ringla över olivolja


De vita/genomskinliga hinnorna som sitter på själva apelsinklyftorna ska du inte ta bort. De innehåller flavonoiden hesperidin, vilken sänker blodtrycket och håller kolesterolnivåerna nere. Hesperidin verkar dessutom antiinflammatoriskt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.