Fortsätt till huvudinnehåll

Utmattingsdepression, men tror att du fått fel diagnos? Tro på dig själv och din magkänsla




Som jag skrev häromdagen så har jag fått min diagnos.
Har förut fått en diagnos av utmattningsdepression. Den höll i sig väääldigt länge, (läs, flertal år) och förmodligen hållit i sig fortfarande, om jag inte träffat på rätt läkare.


Innan honom träffade jag många läkare, bl.a. en kvinnlig läkare, som i stort skällde ut mig och kallade mig lat. Att en utmattningsdepression minsann går över inom några månader och att jag var konstig som inte blev frisk någon gång. Gick därifrån med gråten i halsen med en känsla av meningslöshet och att jag kanske var lat...

Men jag kunde inte alls få upp min ork, Mitt minne försvann mer och mer, kände mig dement. (Tog t.o.m ett test för demens och alzheimers, jorå). Koncentrationssvårigheter och en trötthet som var bedövande. Högt blodtryck som inte ville ge med sig – trots medicinering, samt depression som gjorde att jag helt plötsligt kunde sitta och gråta, helt utan anledning. 

Men jag kände själv att en utmattningsdepression inte var hela svaret och sökte och sökte efter svar, bl.a genom att byta läkare ett flertal gånger, med förhoppning om att någon skulle kunna förklara, vad som fattades mig. 

Tills jag träffade min nuvarande underbara läkare. 

Han har nu fastställt en helt annan diagnos efter ett flertal prover och jag är nu på utredning.
Min diagnos: En hyperparasjukdom, som visar sig med hyperkalcemi = för mycket kalcium i blodet. Det beror på en störning i bisköldkörtlarna och även njurar kan vara påverkade. Alltså ingen utmattningsdepression.

Vanliga symtom är just dessa diffusa som jag nämnt ovan. 

Innan min nuvarande rätta diagnos så kände jag ändå att jag själv skulle kunna göra mitt mående så mycket bättre. Och vet ni.... jag lyckades!!!

Tog tag i min kost på ett helt annat sätt... mitt sätt. Har ju läst en massa studier och forskning under många år av egen nyfikenhet. Satte ihop all den kunskapen till ett kostprogram som kom att förändra hela min energidepå till något jag inte vågat drömma om. Äntligen började även mitt blodtryck att gå ner lite. Min hy blev rosig och det matta i ögonen fick en klarhet. Människor jag träffade, både vänner och sjukvårdspersonal påpekade hur pigg och fräsch jag såg ut.. (Herre, hur illa såg jag då ut innan, tänkte jag). –"Vad har du gjort??", ville de veta. – "vill också göra det du har gjort"!

Min rätta diagnos har jag ju, men mitt mående är så otroligt mycket bättre. 

Vad vill jag säga med detta?
Jo... tro på din egen känsla när det gäller din eventuella sjukdom. Ta dig själv på allvar och kanske vet du med dig att du själv kan förändra ditt mående till det bättre. Leta svar. Var tjurig och sök nya läkare tills du hittar någon som inte lätt avfärdar dina problem och bara ger dig piller. Någon som verkligen vill hjälpa och som lyssnar. Som går igenom dina journaler noga innan hon/han träffar dig. Någon som är intresserad av att hitta orsaken och inte enbart behandlar symtomen. 


Går du med en utmattningsdepression som du inte blir av med... en trötthet...apati, nedstämdhet, minnesförlust? Kanske njursten, svaghet i benen, osteoperos....hoppande hjärtrytm, magvärk eller dyligt ?  
Be din läkare att testa ditt kalcium i blodet. Det är annars svårt att hitta. Det är oftast en slump via något annan anledning till blodprov som gör att man hittar detta. 

Tänk även på att problem med sköldkörteln kan ge vissa av dessa symtom. 

Jag fortsätter med mitt fantastiska kostprogram och kommer göra njur- och leverrening. Samt att jag lägger till vissa extra kosttillskott som behövs för min kropps helande. Kanske (förmodligen) behöver jag opereras, men det tänker jag göra på topp i så fall och förbereda mig inför det som kommer efter. 

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...