Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig rostbiff & råstekt rättika med lök och chili chutney

Då har det varit alla våra hjärtans dag. Jag hoppas att den var riktigt fin. Även att du gav dig själv lite extra omtanke och kärlek.

Kolla gärna in gårdagens inlägg om erbjudandet från Terapeutakademin. Det gäller även idag, måndag 20160215 :) <3


En så ofantligt ljuvlig middag vi hade igår. Det var sådär snuskigt gott så att man bara satt och mulade in utan att knappt prata. 


Hade en rostbiff på älg. Till den hade vi sallad, råstekt rättika med lök och chili chutney samt bearnaise. Fick till en fantastisk sky på köttsky som bildades efter ugnsstekningen och som jag blandade med lite benbuljong som jag gjort på älgben, en liten bit lök som fick puttra med samt en liiiiten skvätt svartvinbärsvin. Lät koka sakta utan lock i 20 min. Silade och hällde sedan detta över de fina köttskivorna. 
Christer ville även ha hasselbackspotatis och naturligtvis fick han det. Men för min det fanns absolut inget behov av att äta av den. 


Jag är ingen älskare av aluminium närmast maten och gillar att ugnssteka kött på svag värme i ugnen. Då blir den som saftigast. En trick som då funkar är att först linda in köttet i smörpapper (inte bakplåtspapper, det är behandlat). Smörgåspapper tål upp till ca 200-225°C. Sedan tar jag aluminiumfolie.


ROSTBIFF:
En bit rostbiff läggs på ett ark smörpapper, stor nog att räcka att linda in köttbiten i. 
Krydda rejält runt om med oraffinerat havssalt, ordentligt med nymalen svartpeppar och massor av torkad timjan som du mortlat. Massera in kryddorna och linda in köttet i smörpapperet och sedan aluminiumfolie. Det ska bli riktigt tätt. Stick in en köttermometer så att udden på den hamnar i mitten av köttbiten. 
In i ugnen i 150°C tills termometern visar 60-65°C. Ta ut köttet ur ugnen men låt köttbiten ligga kvar att vila i paketet 20-30 min innan du skär upp den.




STEKT RÄTTIKA MED LÖK & CHILI CHUTNEY:
Riv en stor rättika och en stor lök. Lägg rivet på en kökshandduk och krama ur vätskan
Salta lite (oraffinerat salt) och peppra med nymalen svart- eller vitpeppar.
Blanda i ½ msk chilichutney
Stek på svag/medelvärme i smör eller ghee i ca 3-5 min.

Servera med en ekologisk blandsallad, skivad paprika och gurka, samt bearnaise. 




Chili chutney har blivit en älskad ingrediens som piffar upp den mest tråkiga rätten. Tycker verkligen att du ska prova att göra den. Den räcker ofantligt länge och håller dessutom otroligt länge i kylen. 







Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...