Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig rostbiff & råstekt rättika med lök och chili chutney

Då har det varit alla våra hjärtans dag. Jag hoppas att den var riktigt fin. Även att du gav dig själv lite extra omtanke och kärlek.

Kolla gärna in gårdagens inlägg om erbjudandet från Terapeutakademin. Det gäller även idag, måndag 20160215 :) <3


En så ofantligt ljuvlig middag vi hade igår. Det var sådär snuskigt gott så att man bara satt och mulade in utan att knappt prata. 


Hade en rostbiff på älg. Till den hade vi sallad, råstekt rättika med lök och chili chutney samt bearnaise. Fick till en fantastisk sky på köttsky som bildades efter ugnsstekningen och som jag blandade med lite benbuljong som jag gjort på älgben, en liten bit lök som fick puttra med samt en liiiiten skvätt svartvinbärsvin. Lät koka sakta utan lock i 20 min. Silade och hällde sedan detta över de fina köttskivorna. 
Christer ville även ha hasselbackspotatis och naturligtvis fick han det. Men för min det fanns absolut inget behov av att äta av den. 


Jag är ingen älskare av aluminium närmast maten och gillar att ugnssteka kött på svag värme i ugnen. Då blir den som saftigast. En trick som då funkar är att först linda in köttet i smörpapper (inte bakplåtspapper, det är behandlat). Smörgåspapper tål upp till ca 200-225°C. Sedan tar jag aluminiumfolie.


ROSTBIFF:
En bit rostbiff läggs på ett ark smörpapper, stor nog att räcka att linda in köttbiten i. 
Krydda rejält runt om med oraffinerat havssalt, ordentligt med nymalen svartpeppar och massor av torkad timjan som du mortlat. Massera in kryddorna och linda in köttet i smörpapperet och sedan aluminiumfolie. Det ska bli riktigt tätt. Stick in en köttermometer så att udden på den hamnar i mitten av köttbiten. 
In i ugnen i 150°C tills termometern visar 60-65°C. Ta ut köttet ur ugnen men låt köttbiten ligga kvar att vila i paketet 20-30 min innan du skär upp den.




STEKT RÄTTIKA MED LÖK & CHILI CHUTNEY:
Riv en stor rättika och en stor lök. Lägg rivet på en kökshandduk och krama ur vätskan
Salta lite (oraffinerat salt) och peppra med nymalen svart- eller vitpeppar.
Blanda i ½ msk chilichutney
Stek på svag/medelvärme i smör eller ghee i ca 3-5 min.

Servera med en ekologisk blandsallad, skivad paprika och gurka, samt bearnaise. 




Chili chutney har blivit en älskad ingrediens som piffar upp den mest tråkiga rätten. Tycker verkligen att du ska prova att göra den. Den räcker ofantligt länge och håller dessutom otroligt länge i kylen. 







Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att