Fortsätt till huvudinnehåll

Omelett med jordgubbar




Kan man verkligen ha jordgubbar på omelett? Jaaaa, det kan man och det är sååå gott!! Mixen av spenat, chili, basilika och jordgubbar är gudagott. 😋

Det är något för söndagsfrukosten en sommarmorgon det! 
Den här hade vi som brunch med grillad kyckling. Har varit i stugan i helgen och byn samlade sig till middag, lekar och brasa. En brasa som absolut vägrade att brinna. Men, vi hade så trevligt ändå och alla var glada. Massor av barn och det är fint att se att byn lever med alla som går samman för att fixa och ordna. Isen började gå upp, så nästa helg är nog sjön bar. Härlig tid det här!

Nu är det lätt att få tag på ekologiska jordgubbar på affären. De traditionella är ofantligt besprutade med gift.
Nu för tiden kan jag aldrig tänka mig att stoppa något i munnen som inte är ekologiskt, om alternativ finns. Då är jag hellre helt utan. Skulle riktigt känna hur giftet börjar cirkulera i mina blodbanor. 
Nä, fräscht och äkta ska det vara. Må hälsan vinna! 


Röd & grön omelett med jordgubbar

2 ägg, ekologiska eller från utegående sprätthöns
1 msk kokosmjölk, extra creamy, eller vatten
örtsalt
chiliflakes eller finhackad röd chili
1 nävenbabyspenat, ekologisk
2 tsk chiafrön, krossade. Eller se till att tugga dem ordentligt
ca 6-8 basilikablad, färsk
1 st urkärnad tomat
jordgubbar, ekologiska
osaltat smör, eller ekologiskt
  • Vispa upp äggen med kokosmjölken med en gaffel
  • Krydda med örtsalt och chili
  • Blanda ner babyspenaten
  • Stek omeletten i smör. Vicka på pannan och lyft omeletten så att smeten kan rinna under omeletten 
  • Strö över basilika, chiafrön och tomatskivor
  • När omeletten stagnerat toppar du den med massor av skivade ekologiska jordgubbar
Vill du ha det lite matigare t.ex som lunch så är skivad grillad kyckling gott som tillbehör. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…