Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttig supergod omelett

Hej på er!

Visst är det härligt med frukost, eller en härlig lunch?!
Själv tycker jag att frukosten är det godaste på hela dagen. Allra helst på helgen. Ofta planerar jag middagen och frukosten i förväg i huvudet. Är det så att jag vet med mig att jag inte kommer att äta någon fisk under dagen, så ser jag till att få i mig omega3 genom chiafrön.
Dessa små frön mortlar jag lite för att krossa dem, tuggar dem noga, eller lägger i kokosmjölk till en chiagröt/pudding så att de blir gelé-iga (tillsätter frusna bär). Något av dessa sätt att äta chiafrön är nödvändigt, för annars tar kroppen inte upp näringen, utan det blir mest bara en bra grej för att få igång magen. Chiafrön innehåller massvis med näring.

Oftast står jag mig ända fram till middagen, med bara något litet till lunch, såsom ex; benbuljong, grön smoothie, en frukt, chiapudding, eller något dyligt enkelt.

I morse gjorde jag som ganska ofta, en god nyttig omelett, med chiafrön:

1 port

½ pkt bacon (eko), kan uteslutas
2 ekologiska sprättägg
1 msk vatten
purjolök (eko), finstrimlad
orange paprika (eko), strimlad
cocktailtomater (eko), skurna i kvartar
persilja (eko), färsk hackad
2 msk mortlade/krossade chiafrön
1 nypa färskriven gurkmeja (Inflammationshämmande). Akta kläderna när du använder gurkmeja
örtsalt herbamare/trocomare, nymalen svartpeppar (eko)
babyspenat, eco
kokosolja eller ghee att steka i


  • Om du använder bacon (det är nämligen så gott tycker min särbo. Jag är mindre förtjust och utesluter det gärna) så stek den först knaprig. Ett trick är att lägga ner den kylskåpskall och även i kall panna så att baconet börjar koka. När vätskan kokat in så steker du baconet. Det blir då suuuuperknaprigt. 

Utesluter du bacon så slänger du bara i en smörklick och/eller ghee/kokosolja

  • Vispa upp äggen med vatten och kryddor
  • Häll ner smeten i pannan
  • Tillsätt hackad purjo, paprika och strö över chiafrön
  • Vicka pannan och lyft upp sidorna på omeletten så att smet kan rinna ner under omeletten

När omeletten stagnerat på ovansida så är den klar

  • Lägg på tomater, spenatblad och klipp över persilja
  • Låt omeletten glida ner på ett fat och servera


Utöka bara äggen om du vill ha till 2 port

Var noga med att det är äkta oprocessad kokosolja du använder. I butikerna finns den i glasburkar. Se även till att det är MED smak. Utan smak görs ofta av kopra. De ligger då även ute i det fria för att torka och djur kliver och gör sina behov på dem. Man renar och processar det sedan för att få bort smaken.
Det finns säkert bra kokosolja utan smak, men jag själv chansar inte. Man vänjer sig vid smaken och blandar man den med ghee eller smör i matlagningen så känns inte kokossmaken alls.
Kokosoljan i paket som ligger i kylhyllan ska du undvika som pesten. Även den är så hårt processad att den blivit som margarin. Inga nyttigheter finns kvar.Här har vi en liknande men även med babyspenat och färsk basilika. Rivna morötter och makrill
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…