Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttig supergod omelett

Hej på er!

Visst är det härligt med frukost, eller en härlig lunch?!
Själv tycker jag att frukosten är det godaste på hela dagen. Allra helst på helgen. Ofta planerar jag middagen och frukosten i förväg i huvudet. Är det så att jag vet med mig att jag inte kommer att äta någon fisk under dagen, så ser jag till att få i mig omega3 genom chiafrön.
Dessa små frön mortlar jag lite för att krossa dem, tuggar dem noga, eller lägger i kokosmjölk till en chiagröt/pudding så att de blir gelé-iga (tillsätter frusna bär). Något av dessa sätt att äta chiafrön är nödvändigt, för annars tar kroppen inte upp näringen, utan det blir mest bara en bra grej för att få igång magen. Chiafrön innehåller massvis med näring.

Oftast står jag mig ända fram till middagen, med bara något litet till lunch, såsom ex; benbuljong, grön smoothie, en frukt, chiapudding, eller något dyligt enkelt.

I morse gjorde jag som ganska ofta, en god nyttig omelett, med chiafrön:

1 port

½ pkt bacon (eko), kan uteslutas
2 ekologiska sprättägg
1 msk vatten
purjolök (eko), finstrimlad
orange paprika (eko), strimlad
cocktailtomater (eko), skurna i kvartar
persilja (eko), färsk hackad
2 msk mortlade/krossade chiafrön
1 nypa färskriven gurkmeja (Inflammationshämmande). Akta kläderna när du använder gurkmeja
örtsalt herbamare/trocomare, nymalen svartpeppar (eko)
babyspenat, eco
kokosolja eller ghee att steka i


  • Om du använder bacon (det är nämligen så gott tycker min särbo. Jag är mindre förtjust och utesluter det gärna) så stek den först knaprig. Ett trick är att lägga ner den kylskåpskall och även i kall panna så att baconet börjar koka. När vätskan kokat in så steker du baconet. Det blir då suuuuperknaprigt. 

Utesluter du bacon så slänger du bara i en smörklick och/eller ghee/kokosolja

  • Vispa upp äggen med vatten och kryddor
  • Häll ner smeten i pannan
  • Tillsätt hackad purjo, paprika och strö över chiafrön
  • Vicka pannan och lyft upp sidorna på omeletten så att smet kan rinna ner under omeletten

När omeletten stagnerat på ovansida så är den klar

  • Lägg på tomater, spenatblad och klipp över persilja
  • Låt omeletten glida ner på ett fat och servera


Utöka bara äggen om du vill ha till 2 port

Var noga med att det är äkta oprocessad kokosolja du använder. I butikerna finns den i glasburkar. Se även till att det är MED smak. Utan smak görs ofta av kopra. De ligger då även ute i det fria för att torka och djur kliver och gör sina behov på dem. Man renar och processar det sedan för att få bort smaken.
Det finns säkert bra kokosolja utan smak, men jag själv chansar inte. Man vänjer sig vid smaken och blandar man den med ghee eller smör i matlagningen så känns inte kokossmaken alls.
Kokosoljan i paket som ligger i kylhyllan ska du undvika som pesten. Även den är så hårt processad att den blivit som margarin. Inga nyttigheter finns kvar.



Här har vi en liknande men även med babyspenat och färsk basilika. Rivna morötter och makrill








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...