Hej på er!
Visst är det härligt med frukost, eller en härlig lunch?!
Själv tycker jag att frukosten är det godaste på hela dagen. Allra helst på helgen. Ofta planerar jag middagen och frukosten i förväg i huvudet. Är det så att jag vet med mig att jag inte kommer att äta någon fisk under dagen, så ser jag till att få i mig omega3 genom chiafrön.
Dessa små frön mortlar jag lite för att krossa dem, tuggar dem noga, eller lägger i kokosmjölk till en chiagröt/pudding så att de blir gelé-iga (tillsätter frusna bär). Något av dessa sätt att äta chiafrön är nödvändigt, för annars tar kroppen inte upp näringen, utan det blir mest bara en bra grej för att få igång magen. Chiafrön innehåller massvis med näring.
Oftast står jag mig ända fram till middagen, med bara något litet till lunch, såsom ex; benbuljong, grön smoothie, en frukt, chiapudding, eller något dyligt enkelt.
I morse gjorde jag som ganska ofta, en god nyttig omelett, med chiafrön:
1 port
½ pkt bacon (eko), kan uteslutas
2 ekologiska sprättägg
1 msk vatten
purjolök (eko), finstrimlad
orange paprika (eko), strimlad
cocktailtomater (eko), skurna i kvartar
persilja (eko), färsk hackad
2 msk mortlade/krossade chiafrön
1 nypa färskriven gurkmeja (Inflammationshämmande). Akta kläderna när du använder gurkmeja
örtsalt herbamare/trocomare, nymalen svartpeppar (eko)
babyspenat, eco
kokosolja eller ghee att steka i
Utesluter du bacon så slänger du bara i en smörklick och/eller ghee/kokosolja
När omeletten stagnerat på ovansida så är den klar
Utöka bara äggen om du vill ha till 2 port
Var noga med att det är äkta oprocessad kokosolja du använder. I butikerna finns den i glasburkar. Se även till att det är MED smak. Utan smak görs ofta av kopra. De ligger då även ute i det fria för att torka och djur kliver och gör sina behov på dem. Man renar och processar det sedan för att få bort smaken.
Det finns säkert bra kokosolja utan smak, men jag själv chansar inte. Man vänjer sig vid smaken och blandar man den med ghee eller smör i matlagningen så känns inte kokossmaken alls.
Kokosoljan i paket som ligger i kylhyllan ska du undvika som pesten. Även den är så hårt processad att den blivit som margarin. Inga nyttigheter finns kvar.
Visst är det härligt med frukost, eller en härlig lunch?!
Själv tycker jag att frukosten är det godaste på hela dagen. Allra helst på helgen. Ofta planerar jag middagen och frukosten i förväg i huvudet. Är det så att jag vet med mig att jag inte kommer att äta någon fisk under dagen, så ser jag till att få i mig omega3 genom chiafrön.
Dessa små frön mortlar jag lite för att krossa dem, tuggar dem noga, eller lägger i kokosmjölk till en chiagröt/pudding så att de blir gelé-iga (tillsätter frusna bär). Något av dessa sätt att äta chiafrön är nödvändigt, för annars tar kroppen inte upp näringen, utan det blir mest bara en bra grej för att få igång magen. Chiafrön innehåller massvis med näring.
Oftast står jag mig ända fram till middagen, med bara något litet till lunch, såsom ex; benbuljong, grön smoothie, en frukt, chiapudding, eller något dyligt enkelt.
I morse gjorde jag som ganska ofta, en god nyttig omelett, med chiafrön:
1 port
½ pkt bacon (eko), kan uteslutas
2 ekologiska sprättägg
1 msk vatten
purjolök (eko), finstrimlad
orange paprika (eko), strimlad
cocktailtomater (eko), skurna i kvartar
persilja (eko), färsk hackad
2 msk mortlade/krossade chiafrön
1 nypa färskriven gurkmeja (Inflammationshämmande). Akta kläderna när du använder gurkmeja
örtsalt herbamare/trocomare, nymalen svartpeppar (eko)
babyspenat, eco
kokosolja eller ghee att steka i
- Om du använder bacon (det är nämligen så gott tycker min särbo. Jag är mindre förtjust och utesluter det gärna) så stek den först knaprig. Ett trick är att lägga ner den kylskåpskall och även i kall panna så att baconet börjar koka. När vätskan kokat in så steker du baconet. Det blir då suuuuperknaprigt.
Utesluter du bacon så slänger du bara i en smörklick och/eller ghee/kokosolja
- Vispa upp äggen med vatten och kryddor
- Häll ner smeten i pannan
- Tillsätt hackad purjo, paprika och strö över chiafrön
- Vicka pannan och lyft upp sidorna på omeletten så att smet kan rinna ner under omeletten
När omeletten stagnerat på ovansida så är den klar
- Lägg på tomater, spenatblad och klipp över persilja
- Låt omeletten glida ner på ett fat och servera
Utöka bara äggen om du vill ha till 2 port
Var noga med att det är äkta oprocessad kokosolja du använder. I butikerna finns den i glasburkar. Se även till att det är MED smak. Utan smak görs ofta av kopra. De ligger då även ute i det fria för att torka och djur kliver och gör sina behov på dem. Man renar och processar det sedan för att få bort smaken.
Det finns säkert bra kokosolja utan smak, men jag själv chansar inte. Man vänjer sig vid smaken och blandar man den med ghee eller smör i matlagningen så känns inte kokossmaken alls.
Kokosoljan i paket som ligger i kylhyllan ska du undvika som pesten. Även den är så hårt processad att den blivit som margarin. Inga nyttigheter finns kvar.
Här har vi en liknande men även med babyspenat och färsk basilika. Rivna morötter och makrill
Kommentarer
Skicka en kommentar