Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnstekt saftig öring






En skön och avkopplande helg har det varit. Vädret har varit sådär, men vi tog i alla fall båten (lillracern ;)) ut och fiskade lite. Kallt som tusan så det var täckjacka och täckbrallor på för min del. Hade behövt fingervantar också egentligen.... Men vi drog upp en jättefin öring på 1,5 kilo och bjöd in grannarna på middag.
Käre nån så gott det är!! Vilken lyx!


Jag tillagar öringen i ugnen och den blir så saftig och skyn blir grymt god.
Jag nöjer mig med sallad och rivna morötter till, men middagsgästerna bjöds även på hemlagat potatismos (som jag åt liiite av) samt en brödbit till gästerna.
Kylskåpskallt potatismos kan jag äta en klick av dagen därpå. Då har den lägre GI samt innehåller resistent stärkelse som är kanon för våra tarmbakterier.

Försök i bästa mån att använda dig av ekologiska produkter.

Så här gör du min saftiga goda öring: 

Ugn 200°C

Tider: 
25-40 min
5 cm tjock fisk = ca 30 min
7 cm = ca 40 min

1 ägg
ca 1 dl ströbröd + örtsalt
dill, färsk
persilja, färsk
gräslök, färsk
1-2 dl vatten
3 dl grädde
1-1½ fiskbuljongtärning. Jag använder Bongs som inte innehåller glutamat.
smör

  1. Fjälla fisken under vatten (så sprätter det inte) genom att skrapa med en kniv på skinnet från stjärten och uppåt. 
  2. Rensa fisken men behåll huvudet på – fisken blir saftigare då
  3. Klipp bort gälar och fenor
  4. Torka fisken noga
  5. Sätt ugnen på 200°C
  6. Pensla fisken med uppvispat ägg
  7. Strö saltat ströbröd ovanpå fisken. Jag använder örtsalt. (Skinnet äts ju inte så ströbröd kan användas)
  8. Smöra en ugnsform eller plåt med smör och lägg över fisken på den
  9. Stoppa in smör och dillkvistar inuti fisken och lägg även klickar av smör ovanpå fisken.
  10. Sätt in i ugnen. Ös fisken då och då med stekfettet.
  11. När 10 min återstår av stektiden häller du på 1 dl vatten och tillsätter 1 fiskbuljongtärning. Häll absolut inte vätska på fisken, utan enbart runt om. Mosa buljongtärningen så att den smälter och fördelas riktigt i vattnet.
  12. När 5 min återstår av stektiden hälls grädden i. 
  13. Klipp även i rejält med gräslök
  14. Låt det få puttra ihop till en god sky



  • Ta upp fisken och lägg den på ett fint fat eller form. Häll över skyn i en kastrull.
  •  Koka eventuellt ihop skyn lite mer. Smaka av
  • Skär ev bort fiskhuvudet vid servering
  • Garnera fisken med persilja och citronskivor
  • Servera fisken med skyn och förslagsvis rivna morötter och en fräsch sallad. Eventuellt även hemlagat potatismos om du tål kolhydraterna. 
Vatten smaksatt med citron är gott till










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...