Käre nån så gott det är!! Vilken lyx!
Jag tillagar öringen i ugnen och den blir så saftig och skyn blir grymt god.
Jag nöjer mig med sallad och rivna morötter till, men middagsgästerna bjöds även på hemlagat potatismos (som jag åt liiite av) samt en brödbit till gästerna.
Kylskåpskallt potatismos kan jag äta en klick av dagen därpå. Då har den lägre GI samt innehåller resistent stärkelse som är kanon för våra tarmbakterier.
Försök i bästa mån att använda dig av ekologiska produkter.
Så här gör du min saftiga goda öring:
Ugn 200°C
Tider:
25-40 min
5 cm tjock fisk = ca 30 min
7 cm = ca 40 min
1 ägg
ca 1 dl ströbröd + örtsalt
dill, färsk
persilja, färsk
gräslök, färsk
1-2 dl vatten
3 dl grädde
1-1½ fiskbuljongtärning. Jag använder Bongs som inte innehåller glutamat.
smör
- Fjälla fisken under vatten (så sprätter det inte) genom att skrapa med en kniv på skinnet från stjärten och uppåt.
- Rensa fisken men behåll huvudet på – fisken blir saftigare då
- Klipp bort gälar och fenor
- Torka fisken noga
- Sätt ugnen på 200°C
- Pensla fisken med uppvispat ägg
- Strö saltat ströbröd ovanpå fisken. Jag använder örtsalt. (Skinnet äts ju inte så ströbröd kan användas)
- Smöra en ugnsform eller plåt med smör och lägg över fisken på den
- Stoppa in smör och dillkvistar inuti fisken och lägg även klickar av smör ovanpå fisken.
- Sätt in i ugnen. Ös fisken då och då med stekfettet.
- När 10 min återstår av stektiden häller du på 1 dl vatten och tillsätter 1 fiskbuljongtärning. Häll absolut inte vätska på fisken, utan enbart runt om. Mosa buljongtärningen så att den smälter och fördelas riktigt i vattnet.
- När 5 min återstår av stektiden hälls grädden i.
- Klipp även i rejält med gräslök
- Låt det få puttra ihop till en god sky
- Ta upp fisken och lägg den på ett fint fat eller form. Häll över skyn i en kastrull.
- Koka eventuellt ihop skyn lite mer. Smaka av
- Skär ev bort fiskhuvudet vid servering
- Garnera fisken med persilja och citronskivor
- Servera fisken med skyn och förslagsvis rivna morötter och en fräsch sallad. Eventuellt även hemlagat potatismos om du tål kolhydraterna.
Vatten smaksatt med citron är gott till
Kommentarer
Skicka en kommentar