Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnstekt saftig öring


En skön och avkopplande helg har det varit. Vädret har varit sådär, men vi tog i alla fall båten (lillracern ;)) ut och fiskade lite. Kallt som tusan så det var täckjacka och täckbrallor på för min del. Hade behövt fingervantar också egentligen.... Men vi drog upp en jättefin öring på 1,5 kilo och bjöd in grannarna på middag.
Käre nån så gott det är!! Vilken lyx!


Jag tillagar öringen i ugnen och den blir så saftig och skyn blir grymt god.
Jag nöjer mig med sallad och rivna morötter till, men middagsgästerna bjöds även på hemlagat potatismos (som jag åt liiite av) samt en brödbit till gästerna.
Kylskåpskallt potatismos kan jag äta en klick av dagen därpå. Då har den lägre GI samt innehåller resistent stärkelse som är kanon för våra tarmbakterier.

Försök i bästa mån att använda dig av ekologiska produkter.

Så här gör du min saftiga goda öring: 

Ugn 200°C

Tider: 
25-40 min
5 cm tjock fisk = ca 30 min
7 cm = ca 40 min

1 ägg
ca 1 dl ströbröd + örtsalt
dill, färsk
persilja, färsk
gräslök, färsk
1-2 dl vatten
3 dl grädde
1-1½ fiskbuljongtärning. Jag använder Bongs som inte innehåller glutamat.
smör

 1. Fjälla fisken under vatten (så sprätter det inte) genom att skrapa med en kniv på skinnet från stjärten och uppåt. 
 2. Rensa fisken men behåll huvudet på – fisken blir saftigare då
 3. Klipp bort gälar och fenor
 4. Torka fisken noga
 5. Sätt ugnen på 200°C
 6. Pensla fisken med uppvispat ägg
 7. Strö saltat ströbröd ovanpå fisken. Jag använder örtsalt. (Skinnet äts ju inte så ströbröd kan användas)
 8. Smöra en ugnsform eller plåt med smör och lägg över fisken på den
 9. Stoppa in smör och dillkvistar inuti fisken och lägg även klickar av smör ovanpå fisken.
 10. Sätt in i ugnen. Ös fisken då och då med stekfettet.
 11. När 10 min återstår av stektiden häller du på 1 dl vatten och tillsätter 1 fiskbuljongtärning. Häll absolut inte vätska på fisken, utan enbart runt om. Mosa buljongtärningen så att den smälter och fördelas riktigt i vattnet.
 12. När 5 min återstår av stektiden hälls grädden i. 
 13. Klipp även i rejält med gräslök
 14. Låt det få puttra ihop till en god sky • Ta upp fisken och lägg den på ett fint fat eller form. Häll över skyn i en kastrull.
 •  Koka eventuellt ihop skyn lite mer. Smaka av
 • Skär ev bort fiskhuvudet vid servering
 • Garnera fisken med persilja och citronskivor
 • Servera fisken med skyn och förslagsvis rivna morötter och en fräsch sallad. Eventuellt även hemlagat potatismos om du tål kolhydraterna. 
Vatten smaksatt med citron är gott till


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…