Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnstekt saftig öring






En skön och avkopplande helg har det varit. Vädret har varit sådär, men vi tog i alla fall båten (lillracern ;)) ut och fiskade lite. Kallt som tusan så det var täckjacka och täckbrallor på för min del. Hade behövt fingervantar också egentligen.... Men vi drog upp en jättefin öring på 1,5 kilo och bjöd in grannarna på middag.
Käre nån så gott det är!! Vilken lyx!


Jag tillagar öringen i ugnen och den blir så saftig och skyn blir grymt god.
Jag nöjer mig med sallad och rivna morötter till, men middagsgästerna bjöds även på hemlagat potatismos (som jag åt liiite av) samt en brödbit till gästerna.
Kylskåpskallt potatismos kan jag äta en klick av dagen därpå. Då har den lägre GI samt innehåller resistent stärkelse som är kanon för våra tarmbakterier.

Försök i bästa mån att använda dig av ekologiska produkter.

Så här gör du min saftiga goda öring: 

Ugn 200°C

Tider: 
25-40 min
5 cm tjock fisk = ca 30 min
7 cm = ca 40 min

1 ägg
ca 1 dl ströbröd + örtsalt
dill, färsk
persilja, färsk
gräslök, färsk
1-2 dl vatten
3 dl grädde
1-1½ fiskbuljongtärning. Jag använder Bongs som inte innehåller glutamat.
smör

  1. Fjälla fisken under vatten (så sprätter det inte) genom att skrapa med en kniv på skinnet från stjärten och uppåt. 
  2. Rensa fisken men behåll huvudet på – fisken blir saftigare då
  3. Klipp bort gälar och fenor
  4. Torka fisken noga
  5. Sätt ugnen på 200°C
  6. Pensla fisken med uppvispat ägg
  7. Strö saltat ströbröd ovanpå fisken. Jag använder örtsalt. (Skinnet äts ju inte så ströbröd kan användas)
  8. Smöra en ugnsform eller plåt med smör och lägg över fisken på den
  9. Stoppa in smör och dillkvistar inuti fisken och lägg även klickar av smör ovanpå fisken.
  10. Sätt in i ugnen. Ös fisken då och då med stekfettet.
  11. När 10 min återstår av stektiden häller du på 1 dl vatten och tillsätter 1 fiskbuljongtärning. Häll absolut inte vätska på fisken, utan enbart runt om. Mosa buljongtärningen så att den smälter och fördelas riktigt i vattnet.
  12. När 5 min återstår av stektiden hälls grädden i. 
  13. Klipp även i rejält med gräslök
  14. Låt det få puttra ihop till en god sky



  • Ta upp fisken och lägg den på ett fint fat eller form. Häll över skyn i en kastrull.
  •  Koka eventuellt ihop skyn lite mer. Smaka av
  • Skär ev bort fiskhuvudet vid servering
  • Garnera fisken med persilja och citronskivor
  • Servera fisken med skyn och förslagsvis rivna morötter och en fräsch sallad. Eventuellt även hemlagat potatismos om du tål kolhydraterna. 
Vatten smaksatt med citron är gott till










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och