Fortsätt till huvudinnehåll

hyperparathyroidism och osteoperosDet har varit lite tyst från mig.
Jag har haft lite att bita i, så jag har haft mina tankar lite egoistiskt på mig själv ett tag.
Jag har ju fått en diagnos på hyperpara och tydligen har jag haft den så pass länge, utan min vetskap. att den gjort stor åverkan på mitt skelett. Jag har alltså som biverkan fått en ganska kraftig osteoperos. Det står liksom en lite gubbe inuti mig och knackar ner mitt skelett. Såna dumheter!!
Så nu måste jag knapra en tablett som jag kan få 2 dödliga sjukdomar av, samt lite andra härliga biverkningar. Jamen, hej och hååå.
Jag har en läkare som inte gärna skriver ut mediciner om det inte är en absolut nödvändighet, så jag får helt enkelt lita på honom. Men det här tar mig emot, så funkar det inte så vill jag istället prova naturliga hormoner.

Min puls har även dramatiskt ökat från 64 till 86, vilket tydligen kan bero på bisköldkörtlarnas hormon PTH. så jag blir yr om jag tränar eller jobbar för hårt fysiskt

Men.... jag tror på att man kan klara det mesta via kosten och rätt tillskott. Min läkare är av samma åsikt. Men jag tar inte tillskott i onödan heller, utan försöker se till att tillföra det jag behöver direkt från födan. Det kan nämligen bli en risk för överdosering av vissa ämnen om man både äter tillskott och får i sig vitaminet via kosten. Men, här måste jag nog bita lite i sura äpplet och äta lite fler tillskott. Det kan vara lite svårare att få de mängder jag behöver enbart via födan.

Njurarna kan ta stryk och även diabetes är en överhängande risk med denna sjukdom och jag tror bergfast på att jag har hållit detta borta tack vare den hälsosamma kost jag äter och har ätit. Glad också över att jag gjorde njur- och leverreningen för ett tag sedan.

Min fina lista ligger nu på bl.a detta: K2, Kalcium med D-vitamin, (hmmm vet att kalcium är bra för min benstomme och att D-vitaminet behövs för att tarmarna ska kunna ta upp kalciumet, MEN...vill jag ha mer kalcium i blodet??? Känns som att välja mellan pest eller kolera. Hyperparan gör ju att jag jag får för mycket kalcium i blodet från skelettet)  Magnesiumspray, Jod via kelp samt matsmältingsenzymer.
Jag dricker benbuljong som ger mig collagen till skelettet samt gröna smoothies till lunch varje dag för att få i mig så mycket näring som möjligt till cellerna.
Selen får jag i mig via 2-3 Brasilianska paranötter/dag.
Jag tog ett jodprov på armen som sög in nästan omedelbart och blev osynligt. Har man bra jodvärde så ska jodfläcken sitta kvar i 24 timmar. Det är inte ett helt tillförlitligt prov, men kan vara en indikator. Då binjurarnas placering är bredvid och i vissa fall inuti sköldkörteln, så vill jag stärka även den med hjälp av lite jod och selen.

Jag ska även äta extra E-vitamin, men det ser ska jag se till att få i mig via bl.a sötmandlar, ägg och makrill. E-vitamin -- (precis som A-vitamin) är mycket skadligt att överdosera, så därför vill jag gärna ta det via kosten istället för tillskott.

Jag dricker även ekologisk osötad granatäppeljuice, ca ½ dl/dag för att hålla mina blodkärl rena.
Ni som känner och följer mig vet ju även att jag inte gillar besprutad giftig mat, så ekologisk väljer jag i allt som är möjligt.

Försöker få i mig smörsyra som ger näring till tarmens celler. Resistent stärkelse och smörsyra får jag via kokta kalla grönsaker, linser, ghee, shiratakinudlar samt probiotika via osötad kimchi eller surkål.

Jag kommer även att hittas på närmaste gym hädanefter. Vill stärka mina muskler runt mitt skelett. Dagliga raska promenader kommer jag att fortsätta med.
Meditation är något jag tror på och jag försöker utöva det åtminstone 1 gång per dag.

Jag tror på mig själv och min kunskap och jag ska absolut klara av att bygga upp mitt skelett igen, samt motverka bisköldkörtelns felaktiga insöndring så gott det går. Förmodligen blir det kanske ändå en operation.

Tror att vi är jättemånga därute som har den här sjukdomen och som kan peppa varandra och ge varandra viktiga råd. Skriv i så fall gärna en rad :)

Har du stark trötthet, depressioner, minnessvårigheter, koncentrationssvårigheter etc? Kolla gärna upp via ett blodprov om du har hyperpara. Många tror att de har utmattningssyndrom, när det i själva verket är någon/några av dessa små körtlar som spökar.

Den som vill läsa lite om hyperparathyroidism sk pHTH kan kika HÄR
Har du denna sjukdom kan du även kolla in denna informativa sida

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…