Fortsätt till huvudinnehåll

hyperparathyroidism och osteoperosDet har varit lite tyst från mig.
Jag har haft lite att bita i, så jag har haft mina tankar lite egoistiskt på mig själv ett tag.
Jag har ju fått en diagnos på hyperpara och tydligen har jag haft den så pass länge, utan min vetskap. att den gjort stor åverkan på mitt skelett. Jag har alltså som biverkan fått en ganska kraftig osteoperos. Det står liksom en lite gubbe inuti mig och knackar ner mitt skelett. Såna dumheter!!
Så nu måste jag knapra en tablett som jag kan få 2 dödliga sjukdomar av, samt lite andra härliga biverkningar. Jamen, hej och hååå.
Jag har en läkare som inte gärna skriver ut mediciner om det inte är en absolut nödvändighet, så jag får helt enkelt lita på honom. Men det här tar mig emot, så funkar det inte så vill jag istället prova naturliga hormoner.

Min puls har även dramatiskt ökat från 64 till 86, vilket tydligen kan bero på bisköldkörtlarnas hormon PTH. så jag blir yr om jag tränar eller jobbar för hårt fysiskt

Men.... jag tror på att man kan klara det mesta via kosten och rätt tillskott. Min läkare är av samma åsikt. Men jag tar inte tillskott i onödan heller, utan försöker se till att tillföra det jag behöver direkt från födan. Det kan nämligen bli en risk för överdosering av vissa ämnen om man både äter tillskott och får i sig vitaminet via kosten. Men, här måste jag nog bita lite i sura äpplet och äta lite fler tillskott. Det kan vara lite svårare att få de mängder jag behöver enbart via födan.

Njurarna kan ta stryk och även diabetes är en överhängande risk med denna sjukdom och jag tror bergfast på att jag har hållit detta borta tack vare den hälsosamma kost jag äter och har ätit. Glad också över att jag gjorde njur- och leverreningen för ett tag sedan.

Min fina lista ligger nu på bl.a detta: K2, Kalcium med D-vitamin, (hmmm vet att kalcium är bra för min benstomme och att D-vitaminet behövs för att tarmarna ska kunna ta upp kalciumet, MEN...vill jag ha mer kalcium i blodet??? Känns som att välja mellan pest eller kolera. Hyperparan gör ju att jag jag får för mycket kalcium i blodet från skelettet)  Magnesiumspray, Jod via kelp samt matsmältingsenzymer.
Jag dricker benbuljong som ger mig collagen till skelettet samt gröna smoothies till lunch varje dag för att få i mig så mycket näring som möjligt till cellerna.
Selen får jag i mig via 2-3 Brasilianska paranötter/dag.
Jag tog ett jodprov på armen som sög in nästan omedelbart och blev osynligt. Har man bra jodvärde så ska jodfläcken sitta kvar i 24 timmar. Det är inte ett helt tillförlitligt prov, men kan vara en indikator. Då binjurarnas placering är bredvid och i vissa fall inuti sköldkörteln, så vill jag stärka även den med hjälp av lite jod och selen.

Jag ska även äta extra E-vitamin, men det ser ska jag se till att få i mig via bl.a sötmandlar, ägg och makrill. E-vitamin -- (precis som A-vitamin) är mycket skadligt att överdosera, så därför vill jag gärna ta det via kosten istället för tillskott.

Jag dricker även ekologisk osötad granatäppeljuice, ca ½ dl/dag för att hålla mina blodkärl rena.
Ni som känner och följer mig vet ju även att jag inte gillar besprutad giftig mat, så ekologisk väljer jag i allt som är möjligt.

Försöker få i mig smörsyra som ger näring till tarmens celler. Resistent stärkelse och smörsyra får jag via kokta kalla grönsaker, linser, ghee, shiratakinudlar samt probiotika via osötad kimchi eller surkål.

Jag kommer även att hittas på närmaste gym hädanefter. Vill stärka mina muskler runt mitt skelett. Dagliga raska promenader kommer jag att fortsätta med.
Meditation är något jag tror på och jag försöker utöva det åtminstone 1 gång per dag.

Jag tror på mig själv och min kunskap och jag ska absolut klara av att bygga upp mitt skelett igen, samt motverka bisköldkörtelns felaktiga insöndring så gott det går. Förmodligen blir det kanske ändå en operation.

Tror att vi är jättemånga därute som har den här sjukdomen och som kan peppa varandra och ge varandra viktiga råd. Skriv i så fall gärna en rad :)

Har du stark trötthet, depressioner, minnessvårigheter, koncentrationssvårigheter etc? Kolla gärna upp via ett blodprov om du har hyperpara. Många tror att de har utmattningssyndrom, när det i själva verket är någon/några av dessa små körtlar som spökar.

Den som vill läsa lite om hyperparathyroidism sk pHTH kan kika HÄR
Har du denna sjukdom kan du även kolla in denna informativa sida

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…