Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med ingefära & chili i mjukstekt vitkål



Är du som jag, barnsligt förtjust i kombinationen lax, ingefära och chili?
Då tycker jag att du ska prova den här enkla, lättlagade goda rätten. Perfekt efter en jobbdag då maten helst ska stå på bordet inom en kvart.
Styrkan bestämmer du själv i fråga om chilin. Det är så svårt att bestämma för någon annan. Jag vill ju gärna ha lite hetta, att det händer lite i munnen när jag äter.

En liiiiten klick honung är med. Men den är så obetydlig. Skippa den om du vill, men det ger det lilla lilla extra till rätten.

Det är en mycket "lätt" maträtt som inte lämnar dig tung och däst.

Jag använder mig alltid  av vildfångad lax, exempelvis chumlax eller pinklax. Ingen odlad fet lax med en massa toxiner här inte, (förutom om jag ska ha rökt lax som jag inte hittar annat än odlad tyvärr). Toxinerna samlas i fettet. Ju fetare, desto mer gifter och de odlade är JÄTTEfeta av pellets som innehåller en massa gifter. Har ni missat videon om den odlade norska laxen? I så fall kan ni se den HÄR

200 g lax

250 g vitkål, strimlad
5 g ingefära, färsk finriven
1 bit chili, torkad eller färsk, finhackad
1 tsk inlagd ingefära, finhackad
½ tsk honung
½ tsk vitvinsvinäger
en blandning av kokosolja (med smak) och smör/ghee till stekning
½ tsk herbamare örtsalt + extra till laxen


  1. Stek vitkålen tillsammans med övriga ingredienser (förutom laxen) i kokosolja + smör/ghee på medelvärme
  2. Stek under omrörning tills kålen är mjuk och börjar få lite färg
  3. Smaka av och håll varmt
  4. Krydda laxen med örtsalt och chiliflakes på båda sidorna
  5. Stek den i kokosolja och ghee/smör i ca 3 min


Servera laxen med den stekta vitkålen


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…