Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med ingefära & chili i mjukstekt vitkål



Är du som jag, barnsligt förtjust i kombinationen lax, ingefära och chili?
Då tycker jag att du ska prova den här enkla, lättlagade goda rätten. Perfekt efter en jobbdag då maten helst ska stå på bordet inom en kvart.
Styrkan bestämmer du själv i fråga om chilin. Det är så svårt att bestämma för någon annan. Jag vill ju gärna ha lite hetta, att det händer lite i munnen när jag äter.

En liiiiten klick honung är med. Men den är så obetydlig. Skippa den om du vill, men det ger det lilla lilla extra till rätten.

Det är en mycket "lätt" maträtt som inte lämnar dig tung och däst.

Jag använder mig alltid  av vildfångad lax, exempelvis chumlax eller pinklax. Ingen odlad fet lax med en massa toxiner här inte, (förutom om jag ska ha rökt lax som jag inte hittar annat än odlad tyvärr). Toxinerna samlas i fettet. Ju fetare, desto mer gifter och de odlade är JÄTTEfeta av pellets som innehåller en massa gifter. Har ni missat videon om den odlade norska laxen? I så fall kan ni se den HÄR

200 g lax

250 g vitkål, strimlad
5 g ingefära, färsk finriven
1 bit chili, torkad eller färsk, finhackad
1 tsk inlagd ingefära, finhackad
½ tsk honung
½ tsk vitvinsvinäger
en blandning av kokosolja (med smak) och smör/ghee till stekning
½ tsk herbamare örtsalt + extra till laxen


  1. Stek vitkålen tillsammans med övriga ingredienser (förutom laxen) i kokosolja + smör/ghee på medelvärme
  2. Stek under omrörning tills kålen är mjuk och börjar få lite färg
  3. Smaka av och håll varmt
  4. Krydda laxen med örtsalt och chiliflakes på båda sidorna
  5. Stek den i kokosolja och ghee/smör i ca 3 min


Servera laxen med den stekta vitkålen


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...