Är du som jag, barnsligt förtjust i kombinationen lax, ingefära och chili?
Då tycker jag att du ska prova den här enkla, lättlagade goda rätten. Perfekt efter en jobbdag då maten helst ska stå på bordet inom en kvart.
Styrkan bestämmer du själv i fråga om chilin. Det är så svårt att bestämma för någon annan. Jag vill ju gärna ha lite hetta, att det händer lite i munnen när jag äter.
En liiiiten klick honung är med. Men den är så obetydlig. Skippa den om du vill, men det ger det lilla lilla extra till rätten.
Det är en mycket "lätt" maträtt som inte lämnar dig tung och däst.
Jag använder mig alltid av vildfångad lax, exempelvis chumlax eller pinklax. Ingen odlad fet lax med en massa toxiner här inte, (förutom om jag ska ha rökt lax som jag inte hittar annat än odlad tyvärr). Toxinerna samlas i fettet. Ju fetare, desto mer gifter och de odlade är JÄTTEfeta av pellets som innehåller en massa gifter. Har ni missat videon om den odlade norska laxen? I så fall kan ni se den HÄR
200 g lax
250 g vitkål, strimlad
5 g ingefära, färsk finriven
1 bit chili, torkad eller färsk, finhackad
1 tsk inlagd ingefära, finhackad
½ tsk honung
½ tsk vitvinsvinäger
en blandning av kokosolja (med smak) och smör/ghee till stekning
½ tsk herbamare örtsalt + extra till laxen
- Stek vitkålen tillsammans med övriga ingredienser (förutom laxen) i kokosolja + smör/ghee på medelvärme
- Stek under omrörning tills kålen är mjuk och börjar få lite färg
- Smaka av och håll varmt
- Krydda laxen med örtsalt och chiliflakes på båda sidorna
- Stek den i kokosolja och ghee/smör i ca 3 min
Servera laxen med den stekta vitkålen
Kommentarer
Skicka en kommentar