Fortsätt till huvudinnehåll

Fina fötter och fotvård hemma

Baby, Födelse, Barn, Gåva, Hälsningskort, Flicka

Man ska vara rädd om fötter...
Om ni är i min ålder så kommer ni kanske ihåg Birgitta Anderssons " Man ska vara glad åt fötter" :)

Hennes underbara inspelning, som man bara blir så glad av, har ni här:

https://youtu.be/K1HX2_uYZxg

Ja, fötter behöver minsann omvårdnad ibland. Det är ju dom som bär upp oss hela dagarna. Instängda i skor, trångt och varmt, utan lyxig luftkonditionering :). Kan få förhårdnader som kan spricka och får lätt svampangrepp på grund av fukt.  
Somliga fötter blir torra och även p.g.a det, få sprickor. Jaa, stackars tossingar.

Fotsvamp
Hur ser man om man har fått svamp då?
Jo, oftast får man svampen mellan tårna, i synnerhet mellan lilltån och tån närmast den. Där är det trångt och bildas fukt. Om du kikar där och ser att huden är lite vitare och har lite konstig lukt när man gnuggar och luktar, ja då kan det bero på svamp. Man kan även ibland se att det flagar hud där och kan bli lite sårigt. Klåda är även vanligt.


Viktig är att inte glömma att torka sig riktigt torr mellan tårna efter bad och dusch. Att vara barfota när man kan och ha luftiga skor/sandaler av naturmaterial som andas. 

Stoppa gärna  tidningspapper i skorna när du tagit av dig dom. Det suger upp fukten och lukten. 
Nu kan du endera använda antiseptiskt puder på problemområdena, men ska vi hålla det mer naturligt och ändå effektivt så är ättika i ett fotbad varje kväll suveränt, gärna med en klick kokosolja. Vill du bara punktbehandla så kan du ta vinäger/mild ättika på en topps och gnugga lätt där svampen är.

Ät gärna probiotika som göder de goda bakterierna, allra helst om du har ätit penicillin som dödar de nyttiga bakterierna. Svamp kan då bildas. Nyttiga bakterier skyddar mot svamp.

När du smörjer fötterna (ja, det ska du göra om du får förhårdnader eller har torra fötter) så undvik att smörja mellan tårna. 

Man kan även få svamp under fotsulorna, som ofta visar sig med röda streck i fotvecken eller flagor, som om man vore jättetorr och ömsar hud. Svamp kan även sprida sig till naglarna, så det är bra att ta tag i problemet så tidigt som möjligt. 


Förhårdnader, torra fötter, kanske med sprickor

Förhårdnader kan man få av felaktiga skor eller dålig cirkulation i fötterna. Kanske har du för trånga skor? Eller behöver röra på dig lite mer? Eller så har du fel fotställning på fötterna, så att vissa partier får mer tryckbelastning. Det kan då även i längden skapa liktornar.
Fötterna älskar att få fotbad ibland. Allra helst fotbad med såpa. Ren naturlig såpa såsom Hälsingesåpan eller annan såpa utan parfym och färgämnen är bäst. Fötter tar nämligen upp produktingredienser mycket lätt. 
Det är därför som man kan använda sig av fotbad med hälsobringande ingredienser om man inte har badkar. 

Har du mycket förhårdnader så rekommenderar jag att gå till en fotvårdare först. Det är mycket lättare att hålla efter själv sedan. 

Har du bara medelmåttigt med förhårdnader och kanske lite torra fötter så kan du fila lite. Fukta då filen (den fina sidan) med bara några droppar vatten. Du kan då se hur huden "rullar av". Fila längs med eventuella sprickor. Filar du tvärs över sprickorna så vidgar du dom.

Fortsätt fukta filen när den torkar och fila tills du är nöjd. Fila absolut inte för mycket, då får du ont och kan skapa sprickor. 

När filen och fötterna sedan är torra så tar du återigen den fina sidan på filen och filar bara lite lätt över området för att få det slätt. Tänk på hur du skulle handskas med en fin träskål som ska vara slät och fin :)

Nu är det dags att smörja in de mjuka fossingarna med en fotkräm. Välj inte bara en hudlotion, det är för lamt. Du ska ha en fetare kräm, alltså en som ger både fukt och fett. Fötterna vill att du smörjer in dem varje dag efter dusch och bad. Fiffigast på kvällen så krämen kan gå in riktigt. 


  • En stor varning här... Använd ALDRIG en fotfil som ser ut som en rasp i metall. I längden så ökar du då på förhårdnaderna. Och använd den finaste sidan på slippapperet på fotfilen. 

Klippa tånaglar
Det gör du direkt efter fotbadet då naglarna är mjuka.
Klipp dem tvärs över, inte runda dem. Om du rundar naglarna så kan du skapa nageltrång. Likaså om du klipper dem för korta. 
Tycker du att de blir för vassa i kanterna så kan du fila bara pyttelite just där. Ett drag med filen kan räcka.

Nagelbanden
Peta ner dem försiktigt med en pinne av trä som är avsedd för ändamålet. Även detta görs när nagelbanden är mjuka direkt efter dusch/bad. 

Fotvårtor och liktornar
Ja, det är ett riktigt gissel
För en lekman kan fotvårtor och liktornar vara svåra att se skillnad på. Båda kan ha svart prick i sig, men fotvårtan har flera svarta prickar som blöder väldig lätt. Liktornen kan även ha som en vit cirkel i mitten med en rot som går ner. Liktornar gör ont vid ett direkttryck ovanpå liktornen, medan fotvårtan gör ont även om du trycker på den från sidorna.
Liktornar tycker jag att man går till en fotvårdsspecialist för att få bort.

Fotvårtor kan du få bort med hemmabehandlingar. Men kan vara trixiga om de är mycket gamla eller är platta med en hård yta. Fila därför aldrig på en fotvårta. 
Det finns ett medel som heter Vårtfri som är ett helt naturligt preparat gjord av myrsyra. Den kan även användas på barn och gravida. Pilla gärna upp vårtan om den är platt, så att medlet kan komma in i vårtan men pilla inte så att de börjar blöda.

Frysning av vårtor är jag lite emot då det kan skapa ärrbildningar. Allra helst om man är okunnig och gör det själv.

Smittorisk fotvårtor
Fotvårtor är ett virus och smittar väldigt lätt. Är du i ett gemensamt utrymme, t.ex på ett gym eller i ett badhus, så ta med dig flip-flops som du även har på dig i duschen. Våta utrymmen är nämligen en riktig smittkälla. 
Du kan även smitta dig själv. Se därför till att inte fila på dem eller få dem att blöda. 

Jag har hört talas om de HÄR produkterna, men har tyvärr aldrig haft möjlighet att testa. De innehåller natriumkarbonat och väteperoxid. De sägs motverka både fotsvamp, nagelsvamp och fotvårtor. 
Kolloidalt silver sägs också fungera.


Fotcrème
Slutligen vill jag ge exempel på bra fotcèmer. Personligen älskar jag BioOliv som man även kan använda till händerna. Den mjukgör fantastiskt. Den är ekologisk med bra ingredienser så du kan använda dig av den med gott samvete. Doftar jättegott! Finns på hälsokostaffärer eller på internet att skicka efter.
Vid mindre besvär så är Maria Åkerbergs fotcrème ljuvlig och doftar fantastiskt. Den återfuktar och även den är ekologisk. Även den finns att skicka efter från nätet. 

Båda dessa finns även som små tuber. Perfekt att ta med sig vid resor.

Slutligen
Har du torra fötter och sprickor, så se till att äta bra fetter i kosten, såsom ghee, avokadoolja och äkta kokosolja (på burk), omega 3 via fisk/skaldjur/krossade chiafrön. Ringla extra virgine olivolja på maten (stek inte i den då den har för låg ryktemperatur)
Se även till att du äter ekologiska närodlade grönsaker som har kvar näringen mer än de besprutade giftiga. Finns inte närodlade, så välj ekologiska frysta. Näring förstörs vid lång förvaringstid med långa resor och lång förvaringstid i affären.
Naturligtvis är fetter och fina grönsaker bra för alla, oavsett om man har problem med fötterna eller inte :)
Vid svamp så är det viktigt att du utesluter socker i din kost. Svamp äter socker, så göd den inte.

Ta av sockarna och gå barfota i gräset. Det är ljuvligt och jordar dig! 
Njut av sommaren med fina sköna fötter <3

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…