Fortsätt till huvudinnehåll

Fina fötter och fotvård hemma

Baby, Födelse, Barn, Gåva, Hälsningskort, Flicka

Man ska vara rädd om fötter...
Om ni är i min ålder så kommer ni kanske ihåg Birgitta Anderssons " Man ska vara glad åt fötter" :)

Hennes underbara inspelning, som man bara blir så glad av, har ni här:

https://youtu.be/K1HX2_uYZxg

Ja, fötter behöver minsann omvårdnad ibland. Det är ju dom som bär upp oss hela dagarna. Instängda i skor, trångt och varmt, utan lyxig luftkonditionering :). Kan få förhårdnader som kan spricka och får lätt svampangrepp på grund av fukt.  
Somliga fötter blir torra och även p.g.a det, få sprickor. Jaa, stackars tossingar.

Fotsvamp
Hur ser man om man har fått svamp då?
Jo, oftast får man svampen mellan tårna, i synnerhet mellan lilltån och tån närmast den. Där är det trångt och bildas fukt. Om du kikar där och ser att huden är lite vitare och har lite konstig lukt när man gnuggar och luktar, ja då kan det bero på svamp. Man kan även ibland se att det flagar hud där och kan bli lite sårigt. Klåda är även vanligt.


Viktig är att inte glömma att torka sig riktigt torr mellan tårna efter bad och dusch. Att vara barfota när man kan och ha luftiga skor/sandaler av naturmaterial som andas. 

Stoppa gärna  tidningspapper i skorna när du tagit av dig dom. Det suger upp fukten och lukten. 
Nu kan du endera använda antiseptiskt puder på problemområdena, men ska vi hålla det mer naturligt och ändå effektivt så är ättika i ett fotbad varje kväll suveränt, gärna med en klick kokosolja. Vill du bara punktbehandla så kan du ta vinäger/mild ättika på en topps och gnugga lätt där svampen är.

Ät gärna probiotika som göder de goda bakterierna, allra helst om du har ätit penicillin som dödar de nyttiga bakterierna. Svamp kan då bildas. Nyttiga bakterier skyddar mot svamp.

När du smörjer fötterna (ja, det ska du göra om du får förhårdnader eller har torra fötter) så undvik att smörja mellan tårna. 

Man kan även få svamp under fotsulorna, som ofta visar sig med röda streck i fotvecken eller flagor, som om man vore jättetorr och ömsar hud. Svamp kan även sprida sig till naglarna, så det är bra att ta tag i problemet så tidigt som möjligt. 


Förhårdnader, torra fötter, kanske med sprickor

Förhårdnader kan man få av felaktiga skor eller dålig cirkulation i fötterna. Kanske har du för trånga skor? Eller behöver röra på dig lite mer? Eller så har du fel fotställning på fötterna, så att vissa partier får mer tryckbelastning. Det kan då även i längden skapa liktornar.
Fötterna älskar att få fotbad ibland. Allra helst fotbad med såpa. Ren naturlig såpa såsom Hälsingesåpan eller annan såpa utan parfym och färgämnen är bäst. Fötter tar nämligen upp produktingredienser mycket lätt. 
Det är därför som man kan använda sig av fotbad med hälsobringande ingredienser om man inte har badkar. 

Har du mycket förhårdnader så rekommenderar jag att gå till en fotvårdare först. Det är mycket lättare att hålla efter själv sedan. 

Har du bara medelmåttigt med förhårdnader och kanske lite torra fötter så kan du fila lite. Fukta då filen (den fina sidan) med bara några droppar vatten. Du kan då se hur huden "rullar av". Fila längs med eventuella sprickor. Filar du tvärs över sprickorna så vidgar du dom.

Fortsätt fukta filen när den torkar och fila tills du är nöjd. Fila absolut inte för mycket, då får du ont och kan skapa sprickor. 

När filen och fötterna sedan är torra så tar du återigen den fina sidan på filen och filar bara lite lätt över området för att få det slätt. Tänk på hur du skulle handskas med en fin träskål som ska vara slät och fin :)

Nu är det dags att smörja in de mjuka fossingarna med en fotkräm. Välj inte bara en hudlotion, det är för lamt. Du ska ha en fetare kräm, alltså en som ger både fukt och fett. Fötterna vill att du smörjer in dem varje dag efter dusch och bad. Fiffigast på kvällen så krämen kan gå in riktigt. 


  • En stor varning här... Använd ALDRIG en fotfil som ser ut som en rasp i metall. I längden så ökar du då på förhårdnaderna. Och använd den finaste sidan på slippapperet på fotfilen. 

Klippa tånaglar
Det gör du direkt efter fotbadet då naglarna är mjuka.
Klipp dem tvärs över, inte runda dem. Om du rundar naglarna så kan du skapa nageltrång. Likaså om du klipper dem för korta. 
Tycker du att de blir för vassa i kanterna så kan du fila bara pyttelite just där. Ett drag med filen kan räcka.

Nagelbanden
Peta ner dem försiktigt med en pinne av trä som är avsedd för ändamålet. Även detta görs när nagelbanden är mjuka direkt efter dusch/bad. 

Fotvårtor och liktornar
Ja, det är ett riktigt gissel
För en lekman kan fotvårtor och liktornar vara svåra att se skillnad på. Båda kan ha svart prick i sig, men fotvårtan har flera svarta prickar som blöder väldig lätt. Liktornen kan även ha som en vit cirkel i mitten med en rot som går ner. Liktornar gör ont vid ett direkttryck ovanpå liktornen, medan fotvårtan gör ont även om du trycker på den från sidorna.
Liktornar tycker jag att man går till en fotvårdsspecialist för att få bort.

Fotvårtor kan du få bort med hemmabehandlingar. Men kan vara trixiga om de är mycket gamla eller är platta med en hård yta. Fila därför aldrig på en fotvårta. 
Det finns ett medel som heter Vårtfri som är ett helt naturligt preparat gjord av myrsyra. Den kan även användas på barn och gravida. Pilla gärna upp vårtan om den är platt, så att medlet kan komma in i vårtan men pilla inte så att de börjar blöda.

Frysning av vårtor är jag lite emot då det kan skapa ärrbildningar. Allra helst om man är okunnig och gör det själv.

Smittorisk fotvårtor
Fotvårtor är ett virus och smittar väldigt lätt. Är du i ett gemensamt utrymme, t.ex på ett gym eller i ett badhus, så ta med dig flip-flops som du även har på dig i duschen. Våta utrymmen är nämligen en riktig smittkälla. 
Du kan även smitta dig själv. Se därför till att inte fila på dem eller få dem att blöda. 

Jag har hört talas om de HÄR produkterna, men har tyvärr aldrig haft möjlighet att testa. De innehåller natriumkarbonat och väteperoxid. De sägs motverka både fotsvamp, nagelsvamp och fotvårtor. 
Kolloidalt silver sägs också fungera.


Fotcrème
Slutligen vill jag ge exempel på bra fotcèmer. Personligen älskar jag BioOliv som man även kan använda till händerna. Den mjukgör fantastiskt. Den är ekologisk med bra ingredienser så du kan använda dig av den med gott samvete. Doftar jättegott! Finns på hälsokostaffärer eller på internet att skicka efter.
Vid mindre besvär så är Maria Åkerbergs fotcrème ljuvlig och doftar fantastiskt. Den återfuktar och även den är ekologisk. Även den finns att skicka efter från nätet. 

Båda dessa finns även som små tuber. Perfekt att ta med sig vid resor.

Slutligen
Har du torra fötter och sprickor, så se till att äta bra fetter i kosten, såsom ghee, avokadoolja och äkta kokosolja (på burk), omega 3 via fisk/skaldjur/krossade chiafrön. Ringla extra virgine olivolja på maten (stek inte i den då den har för låg ryktemperatur)
Se även till att du äter ekologiska närodlade grönsaker som har kvar näringen mer än de besprutade giftiga. Finns inte närodlade, så välj ekologiska frysta. Näring förstörs vid lång förvaringstid med långa resor och lång förvaringstid i affären.
Naturligtvis är fetter och fina grönsaker bra för alla, oavsett om man har problem med fötterna eller inte :)
Vid svamp så är det viktigt att du utesluter socker i din kost. Svamp äter socker, så göd den inte.

Ta av sockarna och gå barfota i gräset. Det är ljuvligt och jordar dig! 
Njut av sommaren med fina sköna fötter <3

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…