Fortsätt till huvudinnehåll

Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar


Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop. 
Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee, som är såååå gott!!!
För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går. 

Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!  



Blomkålspizza med kantareller:

1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano


Pizzabotten: 
  • Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man har såna :)), 
  • Lägg över den i en sil och krama ur så mycket vätska du bara kan med hjälp av en sked.
  • Lägg blomkålsrivet på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt du bara kan...... Ju mindre vätska som finns kvar, desto bättre resultat.
  • Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
  • Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
  • Förgrädda pizzan i 15 min 225°
  • Ta ut den och sänk ugnstemperaturen till 175°



Fyllning:
½-pkt Arla färskost (den har inga tillsatser såsom hemsk citronsyra)
½ dl creme fraiche
200-300 g kantareller
1 pkt Hamburgerkött eller rökt bog
1st Mozzarella
tahinipesto
ghee
havssalt, oraffinerat
nymalen svartpeppar

  • Blanda färskost med creme fraiche och bred detta på pizzan. 
  • Stek kantareller i ghee och krydda med salt och peppar och fördela dessa på pizzan ovanpå färskosten
  • Riv hamburgerköttet alt de rökta bogskivorna till remsor och strö dem ovanpå
  • Skiva mozzarella och lägg skivorna överst på pizzan. Krydda med svartpeppar på mozzarellan.
  • Grädda i ugnen ca 10 min tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  • Ringla över pesto, mängd efter behag.
  • Skär i bitar 


Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar


  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Det finns även en variation på pizzan HÄR som är fantastisk god






Gurksnittar med krämig tonfiskröra:

1 st gurka
1 brk tonfisk i vatten
½ liten röd lök, finhackad
4 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar
1 nypa cayennepeppar

  • Hyvla långa remsor av gurka med mandolin eller osthyvel
  • Rulla ihop dem, men lämna ett hål stort nog för att stoppa in fyllningen
  • Ställ rullarna på fat och fyll rullarna med tonfiskröran, ca 1 msk i varje




Omelettsnittar:  

2 ägg
salt och peppar
ghee
300 g hamburgerkött eller rökt bog
200 g Arla färskost
2-3 msk pepparrot
1 knippe gräslök, klippt

  • Vispa ihop ägg och kryddor
  • Stek omeletten i ghee
  • Blanda övriga ingredienser och bred röran på omeletten
  • Rulla ihop och skär fina snittar

Servera buffématen med salladsmix och tomater








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…