Fortsätt till huvudinnehåll

Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar


Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop. 
Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee, som är såååå gott!!!
För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går. 

Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!  



Blomkålspizza med kantareller:

1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano


Pizzabotten: 
  • Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man har såna :)), 
  • Lägg över den i en sil och krama ur så mycket vätska du bara kan med hjälp av en sked.
  • Lägg blomkålsrivet på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt du bara kan...... Ju mindre vätska som finns kvar, desto bättre resultat.
  • Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
  • Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
  • Förgrädda pizzan i 15 min 225°
  • Ta ut den och sänk ugnstemperaturen till 175°



Fyllning:
½-pkt Arla färskost (den har inga tillsatser såsom hemsk citronsyra)
½ dl creme fraiche
200-300 g kantareller
1 pkt Hamburgerkött eller rökt bog
1st Mozzarella
tahinipesto
ghee
havssalt, oraffinerat
nymalen svartpeppar

  • Blanda färskost med creme fraiche och bred detta på pizzan. 
  • Stek kantareller i ghee och krydda med salt och peppar och fördela dessa på pizzan ovanpå färskosten
  • Riv hamburgerköttet alt de rökta bogskivorna till remsor och strö dem ovanpå
  • Skiva mozzarella och lägg skivorna överst på pizzan. Krydda med svartpeppar på mozzarellan.
  • Grädda i ugnen ca 10 min tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  • Ringla över pesto, mängd efter behag.
  • Skär i bitar 


Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar


  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Det finns även en variation på pizzan HÄR som är fantastisk god






Gurksnittar med krämig tonfiskröra:

1 st gurka
1 brk tonfisk i vatten
½ liten röd lök, finhackad
4 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar
1 nypa cayennepeppar

  • Hyvla långa remsor av gurka med mandolin eller osthyvel
  • Rulla ihop dem, men lämna ett hål stort nog för att stoppa in fyllningen
  • Ställ rullarna på fat och fyll rullarna med tonfiskröran, ca 1 msk i varje




Omelettsnittar:  

2 ägg
salt och peppar
ghee
300 g hamburgerkött eller rökt bog
200 g Arla färskost
2-3 msk pepparrot
1 knippe gräslök, klippt

  • Vispa ihop ägg och kryddor
  • Stek omeletten i ghee
  • Blanda övriga ingredienser och bred röran på omeletten
  • Rulla ihop och skär fina snittar

Servera buffématen med salladsmix och tomater








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att