Fortsätt till huvudinnehåll

Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar


Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop. 
Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee, som är såååå gott!!!
För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går. 

Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!  



Blomkålspizza med kantareller:

1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano


Pizzabotten: 
  • Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man har såna :)), 
  • Lägg över den i en sil och krama ur så mycket vätska du bara kan med hjälp av en sked.
  • Lägg blomkålsrivet på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt du bara kan...... Ju mindre vätska som finns kvar, desto bättre resultat.
  • Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
  • Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
  • Förgrädda pizzan i 15 min 225°
  • Ta ut den och sänk ugnstemperaturen till 175°



Fyllning:
½-pkt Arla färskost (den har inga tillsatser såsom hemsk citronsyra)
½ dl creme fraiche
200-300 g kantareller
1 pkt Hamburgerkött eller rökt bog
1st Mozzarella
tahinipesto
ghee
havssalt, oraffinerat
nymalen svartpeppar

  • Blanda färskost med creme fraiche och bred detta på pizzan. 
  • Stek kantareller i ghee och krydda med salt och peppar och fördela dessa på pizzan ovanpå färskosten
  • Riv hamburgerköttet alt de rökta bogskivorna till remsor och strö dem ovanpå
  • Skiva mozzarella och lägg skivorna överst på pizzan. Krydda med svartpeppar på mozzarellan.
  • Grädda i ugnen ca 10 min tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  • Ringla över pesto, mängd efter behag.
  • Skär i bitar 


Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar


  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Det finns även en variation på pizzan HÄR som är fantastisk god






Gurksnittar med krämig tonfiskröra:

1 st gurka
1 brk tonfisk i vatten
½ liten röd lök, finhackad
4 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar
1 nypa cayennepeppar

  • Hyvla långa remsor av gurka med mandolin eller osthyvel
  • Rulla ihop dem, men lämna ett hål stort nog för att stoppa in fyllningen
  • Ställ rullarna på fat och fyll rullarna med tonfiskröran, ca 1 msk i varje




Omelettsnittar:  

2 ägg
salt och peppar
ghee
300 g hamburgerkött eller rökt bog
200 g Arla färskost
2-3 msk pepparrot
1 knippe gräslök, klippt

  • Vispa ihop ägg och kryddor
  • Stek omeletten i ghee
  • Blanda övriga ingredienser och bred röran på omeletten
  • Rulla ihop och skär fina snittar

Servera buffématen med salladsmix och tomater








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…