Fortsätt till huvudinnehåll

Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar


Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop. 
Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee, som är såååå gott!!!
För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går. 

Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!  



Blomkålspizza med kantareller:

1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano


Pizzabotten: 
  • Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man har såna :)), 
  • Lägg över den i en sil och krama ur så mycket vätska du bara kan med hjälp av en sked.
  • Lägg blomkålsrivet på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt du bara kan...... Ju mindre vätska som finns kvar, desto bättre resultat.
  • Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
  • Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
  • Förgrädda pizzan i 15 min 225°
  • Ta ut den och sänk ugnstemperaturen till 175°



Fyllning:
½-pkt Arla färskost (den har inga tillsatser såsom hemsk citronsyra)
½ dl creme fraiche
200-300 g kantareller
1 pkt Hamburgerkött eller rökt bog
1st Mozzarella
tahinipesto
ghee
havssalt, oraffinerat
nymalen svartpeppar

  • Blanda färskost med creme fraiche och bred detta på pizzan. 
  • Stek kantareller i ghee och krydda med salt och peppar och fördela dessa på pizzan ovanpå färskosten
  • Riv hamburgerköttet alt de rökta bogskivorna till remsor och strö dem ovanpå
  • Skiva mozzarella och lägg skivorna överst på pizzan. Krydda med svartpeppar på mozzarellan.
  • Grädda i ugnen ca 10 min tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  • Ringla över pesto, mängd efter behag.
  • Skär i bitar 


Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar


  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Det finns även en variation på pizzan HÄR som är fantastisk god






Gurksnittar med krämig tonfiskröra:

1 st gurka
1 brk tonfisk i vatten
½ liten röd lök, finhackad
4 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar
1 nypa cayennepeppar

  • Hyvla långa remsor av gurka med mandolin eller osthyvel
  • Rulla ihop dem, men lämna ett hål stort nog för att stoppa in fyllningen
  • Ställ rullarna på fat och fyll rullarna med tonfiskröran, ca 1 msk i varje




Omelettsnittar:  

2 ägg
salt och peppar
ghee
300 g hamburgerkött eller rökt bog
200 g Arla färskost
2-3 msk pepparrot
1 knippe gräslök, klippt

  • Vispa ihop ägg och kryddor
  • Stek omeletten i ghee
  • Blanda övriga ingredienser och bred röran på omeletten
  • Rulla ihop och skär fina snittar

Servera buffématen med salladsmix och tomater








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …