Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar
Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop.
Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee, som är såååå gott!!!
För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går.
Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!
Blomkålspizza med kantareller:
1 stor blomkål (rå), finriven1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano
Pizzabotten:
- Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man har såna :)),
- Lägg över den i en sil och krama ur så mycket vätska du bara kan med hjälp av en sked.
- Lägg blomkålsrivet på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt du bara kan...... Ju mindre vätska som finns kvar, desto bättre resultat.
- Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
- Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
- Förgrädda pizzan i 15 min 225°
- Ta ut den och sänk ugnstemperaturen till 175°
Fyllning:
½-pkt Arla färskost (den har inga tillsatser såsom hemsk citronsyra)
½ dl creme fraiche
200-300 g kantareller
1 pkt Hamburgerkött eller rökt bog
1st Mozzarella
tahinipesto
ghee
havssalt, oraffinerat
nymalen svartpeppar
- Blanda färskost med creme fraiche och bred detta på pizzan.
- Stek kantareller i ghee och krydda med salt och peppar och fördela dessa på pizzan ovanpå färskosten
- Riv hamburgerköttet alt de rökta bogskivorna till remsor och strö dem ovanpå
- Skiva mozzarella och lägg skivorna överst på pizzan. Krydda med svartpeppar på mozzarellan.
- Grädda i ugnen ca 10 min tills osten smält och pizzan fått fin färg.
- Ringla över pesto, mängd efter behag.
- Skär i bitar
Tahinipesto:
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar
- Repa av bladen på kryddorna
- Skiva vitlöken
- Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
- Rör ner parmesanosten och tahini
- Smaka av med örtsalt och peppar
Det finns även en variation på pizzan HÄR som är fantastisk god
Gurksnittar med krämig tonfiskröra:
1 st gurka
1 brk tonfisk i vatten
½ liten röd lök, finhackad
4 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar
1 nypa cayennepeppar
- Hyvla långa remsor av gurka med mandolin eller osthyvel
- Rulla ihop dem, men lämna ett hål stort nog för att stoppa in fyllningen
- Ställ rullarna på fat och fyll rullarna med tonfiskröran, ca 1 msk i varje
Omelettsnittar:
2 ägg
salt och peppar
ghee
300 g hamburgerkött eller rökt bog
200 g Arla färskost
2-3 msk pepparrot
1 knippe gräslök, klippt
- Vispa ihop ägg och kryddor
- Stek omeletten i ghee
- Blanda övriga ingredienser och bred röran på omeletten
- Rulla ihop och skär fina snittar
Servera buffématen med salladsmix och tomater
Kommentarer
Skicka en kommentar