Fortsätt till huvudinnehåll

Ekologisk kött- och grönsaksgryta


Kött och grönsaksgryta. Finns det något enklare att göra? Sköter sig själv på spisen, men tar ganska lång tid på sig. Perfekt att göra mängder av på en helg då man har tid. Frysa ner och ta fram under en ruggig höstdag.
Tänk då bara på att tina och värma upp maten i en kastrull. Strunta i mikrovågsugnen som tar död på maten. Du vill ju ha all näring som du har stoppat i din goda gryta. Så värm upp den försiktigt på spisen, utan att stormkoka. Varsam tillagning av maten är alltid det bästa.

ca 1500 g kokkött av gräsbeteskött. Vi hade älg. Släng inte bort ben om du har det, utan spar och koka underbart hälsofrämjande benbuljong på dessa.

Välj ekologiska grönsaker och kryddor, även om det är till extrapris med de giftbesprutade nu. Din hälsa är viktigare, likaså vår miljö :) <3.

Morötter
Rotselleri
Lök
Purjolök (kan uteslutas)
Kålrot
Vitkål eller spetskål
Lagerblad
Hela vitpepparkorn
Hela svartpepparkorn
Hela kryddpepparkorn (kan uteslutas)
Oraffinerat salt
Ev en buljongtärning som inte innehåller tillsatser
Persilja, slät- och krusbladig. Spar lite att toppa din gryta med när den är klar

Skär upp köttet i lagom stora bitar.
Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med vatten så pass att det precis täcker köttet
Låt vattnet koka upp.
Byt vatten och låt koka upp på nytt. På så sätt slipper du skumma så mycket och buljongen blir renare. Alternativt så skummar du bara.
Tillsätt alla kryddor, salt samt skivad lök.
Låt köttet sakta puttra och skumma mellan varven om det behövs
Känn på en köttbit efter 1 timme om den är mör. Vi kokade köttet i 1½ timme
Hacka grönsakerna i lagom bitar och lägg ner i grytan när 15 min återstår av tillagningstiden.
Smaka av med ev en buljongtärning och/eller mer kryddgrönt

Ska du frysa ner i plastförpackningar, så låt maten kallna innan den kommer i kontakt med plast för att plastens innehåll inte ska läcka ut till maten.
Det finns annars glasförvaringslådor att köpa, eller så kan du frysa ner i stora glasburkar om du lämnar lite utrymme i burken (Fyll enbart ca ½- 3/4 av burken).



Middag i stugan

Unnade mig lite rosor 

Så rent och vackert med vitt






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och