Fortsätt till huvudinnehåll

Ekologisk kött- och grönsaksgryta


Kött och grönsaksgryta. Finns det något enklare att göra? Sköter sig själv på spisen, men tar ganska lång tid på sig. Perfekt att göra mängder av på en helg då man har tid. Frysa ner och ta fram under en ruggig höstdag.
Tänk då bara på att tina och värma upp maten i en kastrull. Strunta i mikrovågsugnen som tar död på maten. Du vill ju ha all näring som du har stoppat i din goda gryta. Så värm upp den försiktigt på spisen, utan att stormkoka. Varsam tillagning av maten är alltid det bästa.

ca 1500 g kokkött av gräsbeteskött. Vi hade älg. Släng inte bort ben om du har det, utan spar och koka underbart hälsofrämjande benbuljong på dessa.

Välj ekologiska grönsaker och kryddor, även om det är till extrapris med de giftbesprutade nu. Din hälsa är viktigare, likaså vår miljö :) <3.

Morötter
Rotselleri
Lök
Purjolök (kan uteslutas)
Kålrot
Vitkål eller spetskål
Lagerblad
Hela vitpepparkorn
Hela svartpepparkorn
Hela kryddpepparkorn (kan uteslutas)
Oraffinerat salt
Ev en buljongtärning som inte innehåller tillsatser
Persilja, slät- och krusbladig. Spar lite att toppa din gryta med när den är klar

Skär upp köttet i lagom stora bitar.
Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med vatten så pass att det precis täcker köttet
Låt vattnet koka upp.
Byt vatten och låt koka upp på nytt. På så sätt slipper du skumma så mycket och buljongen blir renare. Alternativt så skummar du bara.
Tillsätt alla kryddor, salt samt skivad lök.
Låt köttet sakta puttra och skumma mellan varven om det behövs
Känn på en köttbit efter 1 timme om den är mör. Vi kokade köttet i 1½ timme
Hacka grönsakerna i lagom bitar och lägg ner i grytan när 15 min återstår av tillagningstiden.
Smaka av med ev en buljongtärning och/eller mer kryddgrönt

Ska du frysa ner i plastförpackningar, så låt maten kallna innan den kommer i kontakt med plast för att plastens innehåll inte ska läcka ut till maten.
Det finns annars glasförvaringslådor att köpa, eller så kan du frysa ner i stora glasburkar om du lämnar lite utrymme i burken (Fyll enbart ca ½- 3/4 av burken).Middag i stugan

Unnade mig lite rosor 

Så rent och vackert med vitt


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…