Fortsätt till huvudinnehåll

Ekologisk kött- och grönsaksgryta


Kött och grönsaksgryta. Finns det något enklare att göra? Sköter sig själv på spisen, men tar ganska lång tid på sig. Perfekt att göra mängder av på en helg då man har tid. Frysa ner och ta fram under en ruggig höstdag.
Tänk då bara på att tina och värma upp maten i en kastrull. Strunta i mikrovågsugnen som tar död på maten. Du vill ju ha all näring som du har stoppat i din goda gryta. Så värm upp den försiktigt på spisen, utan att stormkoka. Varsam tillagning av maten är alltid det bästa.

ca 1500 g kokkött av gräsbeteskött. Vi hade älg. Släng inte bort ben om du har det, utan spar och koka underbart hälsofrämjande benbuljong på dessa.

Välj ekologiska grönsaker och kryddor, även om det är till extrapris med de giftbesprutade nu. Din hälsa är viktigare, likaså vår miljö :) <3.

Morötter
Rotselleri
Lök
Purjolök (kan uteslutas)
Kålrot
Vitkål eller spetskål
Lagerblad
Hela vitpepparkorn
Hela svartpepparkorn
Hela kryddpepparkorn (kan uteslutas)
Oraffinerat salt
Ev en buljongtärning som inte innehåller tillsatser
Persilja, slät- och krusbladig. Spar lite att toppa din gryta med när den är klar

Skär upp köttet i lagom stora bitar.
Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med vatten så pass att det precis täcker köttet
Låt vattnet koka upp.
Byt vatten och låt koka upp på nytt. På så sätt slipper du skumma så mycket och buljongen blir renare. Alternativt så skummar du bara.
Tillsätt alla kryddor, salt samt skivad lök.
Låt köttet sakta puttra och skumma mellan varven om det behövs
Känn på en köttbit efter 1 timme om den är mör. Vi kokade köttet i 1½ timme
Hacka grönsakerna i lagom bitar och lägg ner i grytan när 15 min återstår av tillagningstiden.
Smaka av med ev en buljongtärning och/eller mer kryddgrönt

Ska du frysa ner i plastförpackningar, så låt maten kallna innan den kommer i kontakt med plast för att plastens innehåll inte ska läcka ut till maten.
Det finns annars glasförvaringslådor att köpa, eller så kan du frysa ner i stora glasburkar om du lämnar lite utrymme i burken (Fyll enbart ca ½- 3/4 av burken).



Middag i stugan

Unnade mig lite rosor 

Så rent och vackert med vitt






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...