Fortsätt till huvudinnehåll

Tre goda varianter på pesto, varav en är mejeri/ostfri (Paleo)


Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza. Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :)

Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost. 

Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!

Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar

  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Den här peston är så god att man kan äta den med sked:

Pesto 
35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar


  • Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
  • Finriv osten 
  • Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Det ska bli en slät pestokräm. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 

Har du inte ekologisk citronolja hemma, eller inte vill använda ost, så kan du göra den här goda varianten av pesto: 

Paleo-pesto
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den

Rosta pinjenötterna tills de blivit guldbruna. Mixa ihop alla ingredienser till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...