Fortsätt till huvudinnehåll

Tre goda varianter på pesto, varav en är mejeri/ostfri (Paleo)


Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza. Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :)

Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost. 

Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!

Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar

  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Den här peston är så god att man kan äta den med sked:

Pesto 
35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar


  • Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
  • Finriv osten 
  • Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Det ska bli en slät pestokräm. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 

Har du inte ekologisk citronolja hemma, eller inte vill använda ost, så kan du göra den här goda varianten av pesto: 

Paleo-pesto
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den

Rosta pinjenötterna tills de blivit guldbruna. Mixa ihop alla ingredienser till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Ljuvligt god älgskavsgryta

Hej på er!

Nu är jag tillbaka på brottsplatsen i Östersund. Har varit hos min dotter i Stockholm i en månad. Det var skönt efter operationen att byta fokus lite.
Kunde pyssla om henne lite extra. Laga mat medan hon var på jobbet och frysa in så att hon har att ta fram ett tag efter att jag har åkt. Förstår inte hur hon hinner och orkar. Börjar 9 på morgonen och är inte hemma förrän 20.30 på kvällen. Att ställa sig att laga middag då?? Jo men det gör hon och nu känns det så skönt att hon nu har lite färdig mat i frysen att bara ta fram.

Jag hade med mig lite älgkött och gjorde en guuudagod älgskavsgryta en av dagarna. Det är ju sån lyx. Ibland går det ju att hitta älgskav lite billigare i affärens frysdisk. Snabblagat, nyttigt och en riktigt god bjudrätt. Det blir heller inte så dyrt eftersom det inte innehåller många ingredienser.

Jag använde mig av älgytterlår. Perfekt att använda sig av fruset kött som du låtit ligga framme ½-1 timme. Ta sedan en vass kniv och hyvla av kött från ste…