Fortsätt till huvudinnehåll

Tre goda varianter på pesto, varav en är mejeri/ostfri (Paleo)


Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza. Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :)

Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost. 

Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!

Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar

  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Den här peston är så god att man kan äta den med sked:

Pesto 
35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar


  • Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
  • Finriv osten 
  • Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Det ska bli en slät pestokräm. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 

Har du inte ekologisk citronolja hemma, eller inte vill använda ost, så kan du göra den här goda varianten av pesto: 

Paleo-pesto
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den

Rosta pinjenötterna tills de blivit guldbruna. Mixa ihop alla ingredienser till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…