Fortsätt till huvudinnehåll

Tre goda varianter på pesto, varav en är mejeri/ostfri (Paleo)


Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza. Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :)

Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost. 

Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!

Tahinipesto: 
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar

  • Repa av bladen på kryddorna 
  • Skiva vitlöken 
  • Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
  • Rör ner parmesanosten och tahini
  • Smaka av med örtsalt och peppar

Den här peston är så god att man kan äta den med sked:

Pesto 
35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar


  • Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
  • Finriv osten 
  • Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Det ska bli en slät pestokräm. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 

Har du inte ekologisk citronolja hemma, eller inte vill använda ost, så kan du göra den här goda varianten av pesto: 

Paleo-pesto
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den

Rosta pinjenötterna tills de blivit guldbruna. Mixa ihop alla ingredienser till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …