Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza. Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :)
Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost.
Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!
Tahinipesto:
½ kruka basilika
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 tsk pressad citron
1/4 dl-½ dl tahini
50 g finriven parmesan
örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar
- Repa av bladen på kryddorna
- Skiva vitlöken
- Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer
- Rör ner parmesanosten och tahini
- Smaka av med örtsalt och peppar
Den här peston är så god att man kan äta den med sked:
Pesto
35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar
50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
½ kruka färsk ekologisk Basilika
½ kruka färsk ekologisk Timjan
1 dl Citronolivolja
1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar
- Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
- Finriv osten
- Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Det ska bli en slät pestokräm. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt.
Har du inte ekologisk citronolja hemma, eller inte vill använda ost, så kan du göra den här goda varianten av pesto:
Paleo-pesto
½ kruka basilika
½ kruka timjan
3 msk olivolja, ekologisk virgine
2 msk torrostade (i stekpanna) pinjenötter
½ tsk herbamare örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
1½-2 tsk pressad citron, beroende på hur syrlig du vill ha den
Rosta pinjenötterna tills de blivit guldbruna. Mixa ihop alla ingredienser till en smet. Det gör inget om det blir några omixade pinjenötter.
Kommentarer
Skicka en kommentar