Fortsätt till huvudinnehåll

Vildsvinsbiffar med lingon, ångkokta persiljemorötter & krondillspotatis



Hejsan på er!

Har nu anlänt till stugan igen. Det har varit en tuff sommar.  Att förlora någon man älskar är det värsta tänkbara. Det är tur att jag har ett sånt här andningshål att återkomma till. Naturen är så läkande för själen.

Jag fick med mig ett paket med vildsvinsfärs. Så länge sedan jag tillagade något sådant.
När man har sån lyxmat så ska man dela med sig om man har möjlighet tycker jag. Sagt och gjort så bjöd vi hem några vänner på en riktigt god middag.

Det är härligt när man hör mmm hela tiden mellan tuggorna hos gästerna. Middagen blev en succé. Så fantastiskt gott. Så klart ska ni få receptet.

Såsen innehåller lite ekologisk sylt. Vill du inte ha det så uteslut det. Inga problem. Minska då ner mängden tomatpuré så inte smaken av den tar över i såsen.

Ekologiska produkter så mycket som är möjligt.....

4 rejäla portioner

Biffar:
1 kg vildsvinsfärs
3/4 dl grädde
1 ägg
2 msk tamarisoya
1 stor gul lök, grovriven
3 stora vitlöksklyftor, mellan grovt- och finrivna
1½- msk kalvfond
1 msk herbamare örtsalt
2 msk färsk repad timjan
nymalen svartpeppar
ghee att steka i
Råa lingon

Rör ihop allt (utom lingonen)  mycket väl. Forma till 12 biffar. Stek i ghee. Lägg över biffarna i en ugnsform

Sås:
5 dl grädde (2 pkt)
2 msk kalvfond
½ msk tamarisoya
färsk repad timjan
nymalen vitpeppar
2 msk lingonsylt
1½ msk viltfond
1 msk tomatpuré
2 tsk svartvinbär- och hjortronsylt. Hittar du inte blandningen, så ta lite av varje. Hjortron blir fantastiskt gott just till vilt.
1 brk kantareller
1 msk ghee

Alt. till enkel ljuvligt god gräddsås hittar du HÄR

Tillbehör:
Kokt mjölig potatis med krondill, ångkokta morötter, inlagd gurka och svartvinbär- hjortronsylt samt en fräsch sallad. Gärna ekologisk salladsmix.



  1. Skala och påbörja kokning av mjölig potatis i saltat vatten, tillsammans med en knippe krondill.
  2. Häll 1 dl grädde i stekpannan och rör om för att fånga upp stekfettet från biffarna. Häll detta sedan i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka ihop tills såsen tjocknat. 
  3. Häll såsen över biffarna och ställ in i ugnen 200 C i 15-20 min 
  4. Skala och ångkoka morötter under tiden. 
  5. Strössla  rikligt med lingon över biffarna strax innan servering.
  6. Ringla lite ghee över de kokta morötterna och strö över lite klippt persilja 

Potatis som blir över lägger jag i kylen. Jag äter dem sedan kalla som tillbehör till något annat.
Kall potatis ger nämligen nyttigt Resistent Stärkelse. Det sänker ditt blodsocker och du tål att äta mer av ex rotgrönsaker ngn gång i veckan. Det ger prebiotika till tjocktamen. Prebiotika matar de goda probiotikabakterierna. RS som fungerar som fibrer i kroppen är även en väg till att öka förbränningen.

Värme & Kärlek
Christina











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...