Fortsätt till huvudinnehåll

Vildsvinsbiffar med lingon, ångkokta persiljemorötter & krondillspotatis



Hejsan på er!

Har nu anlänt till stugan igen. Det har varit en tuff sommar.  Att förlora någon man älskar är det värsta tänkbara. Det är tur att jag har ett sånt här andningshål att återkomma till. Naturen är så läkande för själen.

Jag fick med mig ett paket med vildsvinsfärs. Så länge sedan jag tillagade något sådant.
När man har sån lyxmat så ska man dela med sig om man har möjlighet tycker jag. Sagt och gjort så bjöd vi hem några vänner på en riktigt god middag.

Det är härligt när man hör mmm hela tiden mellan tuggorna hos gästerna. Middagen blev en succé. Så fantastiskt gott. Så klart ska ni få receptet.

Såsen innehåller lite ekologisk sylt. Vill du inte ha det så uteslut det. Inga problem. Minska då ner mängden tomatpuré så inte smaken av den tar över i såsen.

Ekologiska produkter så mycket som är möjligt.....

4 rejäla portioner

Biffar:
1 kg vildsvinsfärs
3/4 dl grädde
1 ägg
2 msk tamarisoya
1 stor gul lök, grovriven
3 stora vitlöksklyftor, mellan grovt- och finrivna
1½- msk kalvfond
1 msk herbamare örtsalt
2 msk färsk repad timjan
nymalen svartpeppar
ghee att steka i
Råa lingon

Rör ihop allt (utom lingonen)  mycket väl. Forma till 12 biffar. Stek i ghee. Lägg över biffarna i en ugnsform

Sås:
5 dl grädde (2 pkt)
2 msk kalvfond
½ msk tamarisoya
färsk repad timjan
nymalen vitpeppar
2 msk lingonsylt
1½ msk viltfond
1 msk tomatpuré
2 tsk svartvinbär- och hjortronsylt. Hittar du inte blandningen, så ta lite av varje. Hjortron blir fantastiskt gott just till vilt.
1 brk kantareller
1 msk ghee

Alt. till enkel ljuvligt god gräddsås hittar du HÄR

Tillbehör:
Kokt mjölig potatis med krondill, ångkokta morötter, inlagd gurka och svartvinbär- hjortronsylt samt en fräsch sallad. Gärna ekologisk salladsmix.



  1. Skala och påbörja kokning av mjölig potatis i saltat vatten, tillsammans med en knippe krondill.
  2. Häll 1 dl grädde i stekpannan och rör om för att fånga upp stekfettet från biffarna. Häll detta sedan i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka ihop tills såsen tjocknat. 
  3. Häll såsen över biffarna och ställ in i ugnen 200 C i 15-20 min 
  4. Skala och ångkoka morötter under tiden. 
  5. Strössla  rikligt med lingon över biffarna strax innan servering.
  6. Ringla lite ghee över de kokta morötterna och strö över lite klippt persilja 

Potatis som blir över lägger jag i kylen. Jag äter dem sedan kalla som tillbehör till något annat.
Kall potatis ger nämligen nyttigt Resistent Stärkelse. Det sänker ditt blodsocker och du tål att äta mer av ex rotgrönsaker ngn gång i veckan. Det ger prebiotika till tjocktamen. Prebiotika matar de goda probiotikabakterierna. RS som fungerar som fibrer i kroppen är även en väg till att öka förbränningen.

Värme & Kärlek
Christina











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…