Fortsätt till huvudinnehåll

Vildsvinsbiffar med lingon, ångkokta persiljemorötter & krondillspotatis



Hejsan på er!

Har nu anlänt till stugan igen. Det har varit en tuff sommar.  Att förlora någon man älskar är det värsta tänkbara. Det är tur att jag har ett sånt här andningshål att återkomma till. Naturen är så läkande för själen.

Jag fick med mig ett paket med vildsvinsfärs. Så länge sedan jag tillagade något sådant.
När man har sån lyxmat så ska man dela med sig om man har möjlighet tycker jag. Sagt och gjort så bjöd vi hem några vänner på en riktigt god middag.

Det är härligt när man hör mmm hela tiden mellan tuggorna hos gästerna. Middagen blev en succé. Så fantastiskt gott. Så klart ska ni få receptet.

Såsen innehåller lite ekologisk sylt. Vill du inte ha det så uteslut det. Inga problem. Minska då ner mängden tomatpuré så inte smaken av den tar över i såsen.

Ekologiska produkter så mycket som är möjligt.....

4 rejäla portioner

Biffar:
1 kg vildsvinsfärs
3/4 dl grädde
1 ägg
2 msk tamarisoya
1 stor gul lök, grovriven
3 stora vitlöksklyftor, mellan grovt- och finrivna
1½- msk kalvfond
1 msk herbamare örtsalt
2 msk färsk repad timjan
nymalen svartpeppar
ghee att steka i
Råa lingon

Rör ihop allt (utom lingonen)  mycket väl. Forma till 12 biffar. Stek i ghee. Lägg över biffarna i en ugnsform

Sås:
5 dl grädde (2 pkt)
2 msk kalvfond
½ msk tamarisoya
färsk repad timjan
nymalen vitpeppar
2 msk lingonsylt
1½ msk viltfond
1 msk tomatpuré
2 tsk svartvinbär- och hjortronsylt. Hittar du inte blandningen, så ta lite av varje. Hjortron blir fantastiskt gott just till vilt.
1 brk kantareller
1 msk ghee

Alt. till enkel ljuvligt god gräddsås hittar du HÄR

Tillbehör:
Kokt mjölig potatis med krondill, ångkokta morötter, inlagd gurka och svartvinbär- hjortronsylt samt en fräsch sallad. Gärna ekologisk salladsmix.



  1. Skala och påbörja kokning av mjölig potatis i saltat vatten, tillsammans med en knippe krondill.
  2. Häll 1 dl grädde i stekpannan och rör om för att fånga upp stekfettet från biffarna. Häll detta sedan i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka ihop tills såsen tjocknat. 
  3. Häll såsen över biffarna och ställ in i ugnen 200 C i 15-20 min 
  4. Skala och ångkoka morötter under tiden. 
  5. Strössla  rikligt med lingon över biffarna strax innan servering.
  6. Ringla lite ghee över de kokta morötterna och strö över lite klippt persilja 

Potatis som blir över lägger jag i kylen. Jag äter dem sedan kalla som tillbehör till något annat.
Kall potatis ger nämligen nyttigt Resistent Stärkelse. Det sänker ditt blodsocker och du tål att äta mer av ex rotgrönsaker ngn gång i veckan. Det ger prebiotika till tjocktamen. Prebiotika matar de goda probiotikabakterierna. RS som fungerar som fibrer i kroppen är även en väg till att öka förbränningen.

Värme & Kärlek
Christina











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…