Fortsätt till huvudinnehåll

Färska ekologiska örtkryddor

Hallå där!

Jag är så överlycklig för min fina ört- och kryddsamling som jag nu har ute i trädgården.
Många tror att det måste vara så krångligt...att man måste så frön och passa dem. Plantera om, och avsätta en massa tid och frigöra plats för alla plantor som sedan ska planteras ut....


ICKE!!
Det här är så otroligt enkelt. Jag köpte fina färska ekologiska örtkryddor i vanliga butiken.
Tog 3 st kragpallar med en träplatta ovanpå pall nr 2. Fyllde på med lite sand och sedan ekologisk och naturgödslad jord. Kan tala om att det luktade VIDRIGT i bilen hem med denna påse. Sedan låter man jorden ligga ett dygn innan man sätter ner det man vill odla.
Lukten försvinner helt efter ca 2 dygn.

Planterade ner massor av örter. Det såg så ynkligt ut när jag satte ner dom, och nu i efterhand så kan jag konstatera att jag borde haft ytterligare minst odlingspallar till, för det blev såna mängder.

Jag satte enbart 1 av varje: timjan, mynta, gräslök, krus- och slätbladig persilja, koriander (som nu kommer med vackra ätliga blommor), basilika, grönkål och dill – som nu har förvandlats till krondill. Allt har vuxit till max-gräns.

Åååh jag är så lycklig över att bara kunna gå utanför dörren och klippa det jag vill ha till matlagningen.

Såhär kan man ju lätt göra på en lite större balkong också. Se bara till att lägga ut ett underlag som tål jord och fukt först.

Tror jag ska gå ut och plocka mig lite grönkål och persilja. Mixa och göra mig en god drink av det tillsammans med ekologisk apelsin och ingefära, ev lite selleri ....Tillsätt vatten och mixa till lagom konsistens. Mmmmm

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...