Fortsätt till huvudinnehåll

Färska ekologiska örtkryddor

Hallå där!

Jag är så överlycklig för min fina ört- och kryddsamling som jag nu har ute i trädgården.
Många tror att det måste vara så krångligt...att man måste så frön och passa dem. Plantera om, och avsätta en massa tid och frigöra plats för alla plantor som sedan ska planteras ut....


ICKE!!
Det här är så otroligt enkelt. Jag köpte fina färska ekologiska örtkryddor i vanliga butiken.
Tog 3 st kragpallar med en träplatta ovanpå pall nr 2. Fyllde på med lite sand och sedan ekologisk och naturgödslad jord. Kan tala om att det luktade VIDRIGT i bilen hem med denna påse. Sedan låter man jorden ligga ett dygn innan man sätter ner det man vill odla.
Lukten försvinner helt efter ca 2 dygn.

Planterade ner massor av örter. Det såg så ynkligt ut när jag satte ner dom, och nu i efterhand så kan jag konstatera att jag borde haft ytterligare minst odlingspallar till, för det blev såna mängder.

Jag satte enbart 1 av varje: timjan, mynta, gräslök, krus- och slätbladig persilja, koriander (som nu kommer med vackra ätliga blommor), basilika, grönkål och dill – som nu har förvandlats till krondill. Allt har vuxit till max-gräns.

Åååh jag är så lycklig över att bara kunna gå utanför dörren och klippa det jag vill ha till matlagningen.

Såhär kan man ju lätt göra på en lite större balkong också. Se bara till att lägga ut ett underlag som tål jord och fukt först.

Tror jag ska gå ut och plocka mig lite grönkål och persilja. Mixa och göra mig en god drink av det tillsammans med ekologisk apelsin och ingefära, ev lite selleri ....Tillsätt vatten och mixa till lagom konsistens. Mmmmm

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...