Fortsätt till huvudinnehåll

Färska ekologiska örtkryddor

Hallå där!

Jag är så överlycklig för min fina ört- och kryddsamling som jag nu har ute i trädgården.
Många tror att det måste vara så krångligt...att man måste så frön och passa dem. Plantera om, och avsätta en massa tid och frigöra plats för alla plantor som sedan ska planteras ut....


ICKE!!
Det här är så otroligt enkelt. Jag köpte fina färska ekologiska örtkryddor i vanliga butiken.
Tog 3 st kragpallar med en träplatta ovanpå pall nr 2. Fyllde på med lite sand och sedan ekologisk och naturgödslad jord. Kan tala om att det luktade VIDRIGT i bilen hem med denna påse. Sedan låter man jorden ligga ett dygn innan man sätter ner det man vill odla.
Lukten försvinner helt efter ca 2 dygn.

Planterade ner massor av örter. Det såg så ynkligt ut när jag satte ner dom, och nu i efterhand så kan jag konstatera att jag borde haft ytterligare minst odlingspallar till, för det blev såna mängder.

Jag satte enbart 1 av varje: timjan, mynta, gräslök, krus- och slätbladig persilja, koriander (som nu kommer med vackra ätliga blommor), basilika, grönkål och dill – som nu har förvandlats till krondill. Allt har vuxit till max-gräns.

Åååh jag är så lycklig över att bara kunna gå utanför dörren och klippa det jag vill ha till matlagningen.

Såhär kan man ju lätt göra på en lite större balkong också. Se bara till att lägga ut ett underlag som tål jord och fukt först.

Tror jag ska gå ut och plocka mig lite grönkål och persilja. Mixa och göra mig en god drink av det tillsammans med ekologisk apelsin och ingefära, ev lite selleri ....Tillsätt vatten och mixa till lagom konsistens. Mmmmm

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...