Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost & Brunch

Hej hopp!
Idag skiner solen på liten stuga... Tittar ut från sovrumsfönstret och hör fåglarna kvittra.
Tänk så mysigt det är med helgmorgnar. Ligga och dra sig utan att väckarklockan ringer. Sträcka på sig, lulla omkring i morgonfrisyren och myskläderna så länge man vill. Koka sig en kopp kaffe och krypa upp i sängen. Kanske lyssna på "ring så spelar vi", sedan tassa upp igen och göra en riktigt god frukost eller brunch. Eller ta med sig koppen ner till bryggan och lyssna på stillheten. En mysig balkong fungerar ju också perfekt. Ja, det är helg det.

Jag är ju mycket förtjust i ägg i alla dess former, men ibland vill jag ha lite variation med något utan detta nyttiga protein.

Tänkte ge förslag på 2 frukost/brunch som är perfekta till en helg. Enkelt och snabbt tillagat ändå, med massor av nyttigheter. Den ena med ägg, den andra utan.




Brunch med kyckling

½ kycklingfilé, strimlad
vitkål, strimlad (ekologisk), valfri mängd
purjolök, strimlad (ekologisk) ca ½ dl
1-2 krm gurkmeja, färsk finriven
4-5 champinjoner, skivade (ekologiska)
 ca ½ tsk Tamarisoya
örtsalt, nymalen svartpeppar (ekologisk) ev även lite chili eller en nypa cayenne
Ghee och kokosolja

Tillbehör: Tomater, paprika, gurka, slät- och krusbladig persilja





  1. Stek vitkål, kyckling, purjo och champinjoner i ghee och kokosolja
  2. Krydda med gurkmeja, örtsalt, peppar och tamarisoya
  3. Servera med tillbehören





Omelettfrukost

2 ägg (ekologiska och/eller från sprätthöns)
1 msk vatten
½ dl purjolök, skivad (ekologisk)
1/4 paprika, strimlad (ekologisk)
1 msk chiafrön, krossade (Jag kör dom turbosnabbt i mixern)
1 krm gurkmeja, färsk och finriven
örtsalt och nymalen svartpeppar
parmesanost, grovriven (ekologisk. Annars kan det innehålla GMO från kornas foder)
ghee, att steka i som ger en fantastisk smak.
tomat och sallad och ev lite kryddgrönt


  1. Vispa upp ägg, vatten, gurkmeja, örtsalt och peppar
  2. Värm upp en stekpanna med ghee och häll i smeten
  3. Fördela paprikaskivor, purjolök, chiafrön och parmesanost över smeten
  4. Vicka panna lite och lyft på omeletten så att smeten som ligger ovanpå omeletten kan rinna ner och under
  5. Låt omeletten steka klart på svag värme tills den stagnerat
  6. Låt den sedan glida över på en tallrik 
  7. Garnera med tomater, sallad och kryddgrönt




Gruva dig inte för att göra ghee. Det tar en timme, men sköter sig helt och hållet själv på spisen. Superduper-enkelt. Klicka på länken för att se alla fördelar och nyttigheter med ghee. Sen är det ju så in i vassen gott!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och