Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost & Brunch

Hej hopp!
Idag skiner solen på liten stuga... Tittar ut från sovrumsfönstret och hör fåglarna kvittra.
Tänk så mysigt det är med helgmorgnar. Ligga och dra sig utan att väckarklockan ringer. Sträcka på sig, lulla omkring i morgonfrisyren och myskläderna så länge man vill. Koka sig en kopp kaffe och krypa upp i sängen. Kanske lyssna på "ring så spelar vi", sedan tassa upp igen och göra en riktigt god frukost eller brunch. Eller ta med sig koppen ner till bryggan och lyssna på stillheten. En mysig balkong fungerar ju också perfekt. Ja, det är helg det.

Jag är ju mycket förtjust i ägg i alla dess former, men ibland vill jag ha lite variation med något utan detta nyttiga protein.

Tänkte ge förslag på 2 frukost/brunch som är perfekta till en helg. Enkelt och snabbt tillagat ändå, med massor av nyttigheter. Den ena med ägg, den andra utan.




Brunch med kyckling

½ kycklingfilé, strimlad
vitkål, strimlad (ekologisk), valfri mängd
purjolök, strimlad (ekologisk) ca ½ dl
1-2 krm gurkmeja, färsk finriven
4-5 champinjoner, skivade (ekologiska)
 ca ½ tsk Tamarisoya
örtsalt, nymalen svartpeppar (ekologisk) ev även lite chili eller en nypa cayenne
Ghee och kokosolja

Tillbehör: Tomater, paprika, gurka, slät- och krusbladig persilja





  1. Stek vitkål, kyckling, purjo och champinjoner i ghee och kokosolja
  2. Krydda med gurkmeja, örtsalt, peppar och tamarisoya
  3. Servera med tillbehören





Omelettfrukost

2 ägg (ekologiska och/eller från sprätthöns)
1 msk vatten
½ dl purjolök, skivad (ekologisk)
1/4 paprika, strimlad (ekologisk)
1 msk chiafrön, krossade (Jag kör dom turbosnabbt i mixern)
1 krm gurkmeja, färsk och finriven
örtsalt och nymalen svartpeppar
parmesanost, grovriven (ekologisk. Annars kan det innehålla GMO från kornas foder)
ghee, att steka i som ger en fantastisk smak.
tomat och sallad och ev lite kryddgrönt


  1. Vispa upp ägg, vatten, gurkmeja, örtsalt och peppar
  2. Värm upp en stekpanna med ghee och häll i smeten
  3. Fördela paprikaskivor, purjolök, chiafrön och parmesanost över smeten
  4. Vicka panna lite och lyft på omeletten så att smeten som ligger ovanpå omeletten kan rinna ner och under
  5. Låt omeletten steka klart på svag värme tills den stagnerat
  6. Låt den sedan glida över på en tallrik 
  7. Garnera med tomater, sallad och kryddgrönt




Gruva dig inte för att göra ghee. Det tar en timme, men sköter sig helt och hållet själv på spisen. Superduper-enkelt. Klicka på länken för att se alla fördelar och nyttigheter med ghee. Sen är det ju så in i vassen gott!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…