Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost & Brunch

Hej hopp!
Idag skiner solen på liten stuga... Tittar ut från sovrumsfönstret och hör fåglarna kvittra.
Tänk så mysigt det är med helgmorgnar. Ligga och dra sig utan att väckarklockan ringer. Sträcka på sig, lulla omkring i morgonfrisyren och myskläderna så länge man vill. Koka sig en kopp kaffe och krypa upp i sängen. Kanske lyssna på "ring så spelar vi", sedan tassa upp igen och göra en riktigt god frukost eller brunch. Eller ta med sig koppen ner till bryggan och lyssna på stillheten. En mysig balkong fungerar ju också perfekt. Ja, det är helg det.

Jag är ju mycket förtjust i ägg i alla dess former, men ibland vill jag ha lite variation med något utan detta nyttiga protein.

Tänkte ge förslag på 2 frukost/brunch som är perfekta till en helg. Enkelt och snabbt tillagat ändå, med massor av nyttigheter. Den ena med ägg, den andra utan.




Brunch med kyckling

½ kycklingfilé, strimlad
vitkål, strimlad (ekologisk), valfri mängd
purjolök, strimlad (ekologisk) ca ½ dl
1-2 krm gurkmeja, färsk finriven
4-5 champinjoner, skivade (ekologiska)
 ca ½ tsk Tamarisoya
örtsalt, nymalen svartpeppar (ekologisk) ev även lite chili eller en nypa cayenne
Ghee och kokosolja

Tillbehör: Tomater, paprika, gurka, slät- och krusbladig persilja





  1. Stek vitkål, kyckling, purjo och champinjoner i ghee och kokosolja
  2. Krydda med gurkmeja, örtsalt, peppar och tamarisoya
  3. Servera med tillbehören





Omelettfrukost

2 ägg (ekologiska och/eller från sprätthöns)
1 msk vatten
½ dl purjolök, skivad (ekologisk)
1/4 paprika, strimlad (ekologisk)
1 msk chiafrön, krossade (Jag kör dom turbosnabbt i mixern)
1 krm gurkmeja, färsk och finriven
örtsalt och nymalen svartpeppar
parmesanost, grovriven (ekologisk. Annars kan det innehålla GMO från kornas foder)
ghee, att steka i som ger en fantastisk smak.
tomat och sallad och ev lite kryddgrönt


  1. Vispa upp ägg, vatten, gurkmeja, örtsalt och peppar
  2. Värm upp en stekpanna med ghee och häll i smeten
  3. Fördela paprikaskivor, purjolök, chiafrön och parmesanost över smeten
  4. Vicka panna lite och lyft på omeletten så att smeten som ligger ovanpå omeletten kan rinna ner och under
  5. Låt omeletten steka klart på svag värme tills den stagnerat
  6. Låt den sedan glida över på en tallrik 
  7. Garnera med tomater, sallad och kryddgrönt




Gruva dig inte för att göra ghee. Det tar en timme, men sköter sig helt och hållet själv på spisen. Superduper-enkelt. Klicka på länken för att se alla fördelar och nyttigheter med ghee. Sen är det ju så in i vassen gott!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...