Fortsätt till huvudinnehåll

Potatis- & Grönsakssallad med Örtvinägrett

Hejsan på er! :)

Här eldas det i kaminen. Det blåser i träa ida´. Vitvågorna går på sjön och det är lite småruggigt.
Då är det mysigt med en härlig värmande brasa medan man sitter och jobbar.

Som vanligt ska ju lunchen både göras och ätas, och då ska det som vanligt gå snabbt.
Hade både broccoli och potatis i kylen från tidigare rätter. Jag brukar ju äta kall potatis eller råa grönsaker ganska ofta för att göda de goda bakterierna i tarmen. DÅ är det ju perfekt att göra en god sallad som man kan ha till allt möjligt. Och jag älskar att ta tillvara på mat. Slänga ogillas skarpt.

I det här fallet har jag lyckan att ha massor av egna ekologiska örter ute i trädgården. Man kan blanda hej vilt och jag ger bara tips på det som jag använde just nu. Så ta det ni har, eller det som affären erbjuder. Kan säga att mynta var jättegott och fräscht tillsammans med de övriga kryddorna.


2 port

2 stora potatisar, kokta och kalla
små broccolibuketter, färdiglagad och kall, valfri mängd. Jag hade frysta ekologiska som jag bara värmde upp och sedan kylt ner rester av
gurka ca 1 dm (ekologisk och/eller hemodlad)
1 tomat (ekologisk)

Örtvinegrätt:
mynta
krus- och slätbladig persilja
thaibasilika
gräslök
timjan

2 tsk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger, eller osilad äppelcidervinäger (ekologisk)
örtsalt, nymalen svartpeppar
2 krm flytande honung (opastöriserad/ej uppvärmd så den har sin näring kvar)



  1. Lägg alla kryddor i en skål och klipp i småbitar med en sax (Mycket enklare än att hacka på skärbräda). Jag fick till en hel näve av olika kryddörter.
  2. Blanda ner olja, vinäger och honung, samt örtsalt och peppar
  3. Skär bitar av potatis, gurka och tomater och blanda ner i örtvinägretten. 
  4. Smaka av med ev mer örtsalt. Det kan krävas en del.






Servera till vad du vill, ex en köttbit.
Jag stekte på några ekologiska hönsköttbullar som finns färdiga att köpa. Stekte dem i en blandning av ghee och kokosolja. Blandade köttbullarna samt ghee och kokosoljan jag stekt i, ner i potatissalladen. Sedan var det bara att hugga in :)




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...