Fortsätt till huvudinnehåll

Potatis- & Grönsakssallad med Örtvinägrett

Hejsan på er! :)

Här eldas det i kaminen. Det blåser i träa ida´. Vitvågorna går på sjön och det är lite småruggigt.
Då är det mysigt med en härlig värmande brasa medan man sitter och jobbar.

Som vanligt ska ju lunchen både göras och ätas, och då ska det som vanligt gå snabbt.
Hade både broccoli och potatis i kylen från tidigare rätter. Jag brukar ju äta kall potatis eller råa grönsaker ganska ofta för att göda de goda bakterierna i tarmen. DÅ är det ju perfekt att göra en god sallad som man kan ha till allt möjligt. Och jag älskar att ta tillvara på mat. Slänga ogillas skarpt.

I det här fallet har jag lyckan att ha massor av egna ekologiska örter ute i trädgården. Man kan blanda hej vilt och jag ger bara tips på det som jag använde just nu. Så ta det ni har, eller det som affären erbjuder. Kan säga att mynta var jättegott och fräscht tillsammans med de övriga kryddorna.


2 port

2 stora potatisar, kokta och kalla
små broccolibuketter, färdiglagad och kall, valfri mängd. Jag hade frysta ekologiska som jag bara värmde upp och sedan kylt ner rester av
gurka ca 1 dm (ekologisk och/eller hemodlad)
1 tomat (ekologisk)

Örtvinegrätt:
mynta
krus- och slätbladig persilja
thaibasilika
gräslök
timjan

2 tsk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger, eller osilad äppelcidervinäger (ekologisk)
örtsalt, nymalen svartpeppar
2 krm flytande honung (opastöriserad/ej uppvärmd så den har sin näring kvar)



  1. Lägg alla kryddor i en skål och klipp i småbitar med en sax (Mycket enklare än att hacka på skärbräda). Jag fick till en hel näve av olika kryddörter.
  2. Blanda ner olja, vinäger och honung, samt örtsalt och peppar
  3. Skär bitar av potatis, gurka och tomater och blanda ner i örtvinägretten. 
  4. Smaka av med ev mer örtsalt. Det kan krävas en del.






Servera till vad du vill, ex en köttbit.
Jag stekte på några ekologiska hönsköttbullar som finns färdiga att köpa. Stekte dem i en blandning av ghee och kokosolja. Blandade köttbullarna samt ghee och kokosoljan jag stekt i, ner i potatissalladen. Sedan var det bara att hugga in :)




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…