Fortsätt till huvudinnehåll

Potatis- & Grönsakssallad med Örtvinägrett

Hejsan på er! :)

Här eldas det i kaminen. Det blåser i träa ida´. Vitvågorna går på sjön och det är lite småruggigt.
Då är det mysigt med en härlig värmande brasa medan man sitter och jobbar.

Som vanligt ska ju lunchen både göras och ätas, och då ska det som vanligt gå snabbt.
Hade både broccoli och potatis i kylen från tidigare rätter. Jag brukar ju äta kall potatis eller råa grönsaker ganska ofta för att göda de goda bakterierna i tarmen. DÅ är det ju perfekt att göra en god sallad som man kan ha till allt möjligt. Och jag älskar att ta tillvara på mat. Slänga ogillas skarpt.

I det här fallet har jag lyckan att ha massor av egna ekologiska örter ute i trädgården. Man kan blanda hej vilt och jag ger bara tips på det som jag använde just nu. Så ta det ni har, eller det som affären erbjuder. Kan säga att mynta var jättegott och fräscht tillsammans med de övriga kryddorna.


2 port

2 stora potatisar, kokta och kalla
små broccolibuketter, färdiglagad och kall, valfri mängd. Jag hade frysta ekologiska som jag bara värmde upp och sedan kylt ner rester av
gurka ca 1 dm (ekologisk och/eller hemodlad)
1 tomat (ekologisk)

Örtvinegrätt:
mynta
krus- och slätbladig persilja
thaibasilika
gräslök
timjan

2 tsk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger, eller osilad äppelcidervinäger (ekologisk)
örtsalt, nymalen svartpeppar
2 krm flytande honung (opastöriserad/ej uppvärmd så den har sin näring kvar)



  1. Lägg alla kryddor i en skål och klipp i småbitar med en sax (Mycket enklare än att hacka på skärbräda). Jag fick till en hel näve av olika kryddörter.
  2. Blanda ner olja, vinäger och honung, samt örtsalt och peppar
  3. Skär bitar av potatis, gurka och tomater och blanda ner i örtvinägretten. 
  4. Smaka av med ev mer örtsalt. Det kan krävas en del.






Servera till vad du vill, ex en köttbit.
Jag stekte på några ekologiska hönsköttbullar som finns färdiga att köpa. Stekte dem i en blandning av ghee och kokosolja. Blandade köttbullarna samt ghee och kokosoljan jag stekt i, ner i potatissalladen. Sedan var det bara att hugga in :)




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…