Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Härlig vegetarisk tomatsås

Hej på er! Tänk vad jag tycker det är mysigt nu när det kommit lite snö som lyser upp i mörkret. Stearinljusen lyser här hemma och värmeljusen glimmar i sina hållare. Underbart! Jag börja få upp min energi efter operationen men tröttheten vill inte riktigt släppa, utan är t.o.m lite värre än innan operationen. Träffade min kirurg igår och hon informerade mig om att det var en stor operation som tog många timmar och kroppen fick en liten chock. Så det är bara att förvänta sig detta. Mina lymfer fick fnatt och svullnade upp så nu gör jag lymfdränage varje dag. Ser hur de minskar i svullnad varje dag som går. Fantastiskt vad egenbehandling kan göra skillnad, bara man vet hur och vad man ska göra. Känner att jag mer och mer gillar vegetarisk mat. Kroppen liksom skriker efter det mellan varven. Jag skulle nog aldrig klara av att skippa kött och fågel helt och hållet och kan inte tänka mig att inte äta fisk. Men några dagar i veckan kör jag vegetariskt och massvis med olika sa...

Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning

När jag var hos min dotter i Stockholm så frågade jag henne vad vi skulle äta till middag. Tänkte fixa iordning så det var klart när hon kom hem från jobbet. "Går det bra med grönsaksbiffar"? " Jo men visst. Det funkar nog bra" sa hon med inte en alltför stor entusiasm i rösten. (Och ibland hittar den norrländska dialekten fram sådär 😊) Jag lagade maten i förväg och la de tillagade biffarna på en plåt så att jag skulle kunna värma dem på läg värme i ugnen när vi skulle äta. (Gör för vana att aldrig återuppvärma mat i stark värme. För stark värme kan göra att de inte blir lika nyttiga om de genomgår ytterligare en förändringsprocess). Min dotter kom hem från jobbet och satte sig på en stol bredvid plåten. Norpade åt sig en bit av en biff och bara utbrister HERREGUUUUD SÅ GOTT!! Fortsatte att mumsa i sig. "Men alltså, sluta äta från plåten, vi ska väl äta tillsammans -  på tallrik hahahaaa. Men faktiskt inte helt fel att även äta dem kalla. Probiotika ...

Ljuvligt god älgskavsgryta

Hej på er! Nu är jag tillbaka på brottsplatsen i Östersund. Har varit hos min dotter i Stockholm i en månad. Det var skönt efter operationen att byta fokus lite. Kunde pyssla om henne lite extra. Laga mat medan hon var på jobbet och frysa in så att hon har att ta fram ett tag efter att jag har åkt. Förstår inte hur hon hinner och orkar. Börjar 9 på morgonen och är inte hemma förrän 20.30 på kvällen. Att ställa sig att laga middag då?? Jo men det gör hon och nu känns det så skönt att hon nu har lite färdig mat i frysen att bara ta fram. Jag hade med mig lite älgkött och gjorde en guuudagod älgskavsgryta en av dagarna. Det är ju sån lyx. Ibland går det ju att hitta älgskav lite billigare i affärens frysdisk. Snabblagat, nyttigt och en riktigt god bjudrätt. Det blir heller inte så dyrt eftersom det inte innehåller många ingredienser. Jag använde mig av älgytterlår. Perfekt att använda sig av fruset kött som du låtit ligga framme ½-1 timme. Ta sedan en vass kniv och hyvla av kött fr...

Primär hyperparatyreos

Inlägget kan innehålla affilatelänkar. Det innebär dock ingen kostnad för dig. Hej finingar! Jag har ju äntligen fått göra min operation på bisköldkörtlarna. Innan operationen så har man både tagit ultraljud och screenat för att se var och vilken/vilka av de fyra körtlarna som är förstorade. Det jag nu lärt mig är att det inte är säkert att alla kontroller ger resultat i att man ser exakt vilken eller vilka som är drabbade. Detta hände mig.... Jag tror aldrig att jag har varit så nervös inför en operation någon gång förut och jag har opererat ben, fötter och annat. Men halsen!!!! Huuuga!! Men jag kan lugna dig som ska göra operationen att de som gör den har gjort den så många gånger och det finns absolut ingenting att vara orolig för. Nåväl den där screeningen innebär att man får dricka kontrastvätska och sedan ligga på en bänk medan man tar foton via en apparat. Det tar hela dagen och jag somnade flera gånger om. Dagen före operationen fick jag träffa sköterskor, kirur...

Kalops paleo

Äääääntligen kommer jag in på mitt konto. Är i Sthlm och hälsar på min dotter. Tog inte med mig min dator då hon har införskaffat sig en. Men tror ni att jag kom ihåg min inloggningskod?? Nääh.... Men helt plötsligt vetni så snurrade hjärnan igång och poppade upp den och here I go... Jag har ju gjort min operation och är nu här och vilar upp mig lite. Jag kommer att skriva ett inlägg om det snart eftersom jag fått många frågor om hyperparathyroidism. Jag skulle bli jätteglad om ni även ställer frågor och kommentarer direkt här på bloggen, för det kan även hjälpa andra. Kommentera gärna även mina övriga inlägg, för då blir det också roligare att skriva till er och känns mindre som att jag bara pratar till mig själv 😂. Lite kommunikation är alltid trevligt och då blir det en lite mer levande blogg och även roligare för er. Nog snackat... Älgjakten har ju kommit igång och många har fått sina frysar fulla. Jag fullkomligt älskar älgkött. Gjorde häromdagen en kalops. Kan det bli en ...

Grymt god Pad Thai, glutenfri

När min sambo fyllde år så bjöd jag honom på Pad Thai. Fantastisk gott och jätteenkelt att göra.  Förbereder du i förväg så går det som en dans och supersnabbt att laga denna fantastiskt goda rätt: Jag förberedde all hackning och lagade sedan maten under tiden man satt runt bordet. Skölj nudlarna riktigt noga i iskallt vatten. Torka torr med hushållspapper eller kökshandduk. Klipp gärna av dem lite så att de blir en aning kortare. Det blir lättare att äta och smidigare att ta maten från fatet då. Gör såsen Skär kyckling i bitar Skala räkorna Strimla salladslöken Hacka jordnötterna Hacka chili Hacka koriandern Vispa upp äggen i en skål Sås: 1,5 msk fisksås 1 msk ostronsås 1 msk sweet chilisås (Gör egen om du vill undvika socker och andra tillsatser. Se recept längre ner). 1 msk vatten 1 msk risvinäger 2 vitlöksklyftor, pressade 1 lime, pressad ___________________________________ 350 g shiratakinudlar, eller mer (Jag tog två påsar) 200 g grillad kyckl...

Vegetarisk lasagne

Jag har mer och mer börjat riktigt älska vegetarisk mat. Varför i herrans namn har jag lagat så lite av sånt förut? Det är ju så fantastiskt gott och hälsosamt. Jag är noga med att välja ekologiskt, annars känns hela hälsokonceptet bortkastat. Eko gäller även kryddor. Den här rätten är "tomatig" utan att vara sådär sur som många tomaträtter lätt blir. Ju mer pasta du använder desto mindre tomatig blir den. Lyxen av 2 olika ostar – både krämig ricotta och härlig mozzarella är gudomligt. Jag kan nästan garantera att du inte känner skillnad på bönpasta och vanlig pasta i lasagne. Ge den här rätten god tid och en massa kärlek så blir den en riktig njutning att äta. Bönpasta innehåller för det mesta sojabönor, så ät det inte för ofta då det kan vara hormonstörande. Någon gång ibland och allt med måtta. Det finns svart bönpasta att skicka efter om du hellre vill välja det. Det är ju fantastiskt hur mycket det finns att välja på numera. Välj den pasta som passar dig. Något jag...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...

Sista dagen med hyperparathyroidism

Hej alla fantastiska människor! YEY!! Tänk att idag är sista dagen som jag förhoppningsvis behöver gå med denna vidriga sjukdom, som förgör livskvalitén och ibland även drabbar både förhållanden och äktenskap. Jag har dock haft den turen att min älskade särbo har orkat med min färd genom denna ömklighet. Idag har jag varit på inskrivning hela dagen på sjukhuset och träffat läkare, sköterska, narkosläkare och kirurgen. I morgon bitti klockan 7.00 ligger jag på britsen. Jag är nervös, hispig, rädd, glad, förhoppningsfull  – Ja "här kommer alla känslorna på en och samma gång" ♬😅 Vad är det för sjukdom då? Jo, det kan ni läsa om HÄR om ni vill. Det står dessvärre inte allt utan själv har jag fått läsa mycket från engelska sidor och även från fb-sidor där vi kan bolla med varandra. Som tur är så har jag inte något D-vitaminbrist. Jag ser till att få sol på mig och äter ägg varje dag – ibland 2-3 stycken. Ägg innehåller all näring förutom C-vitamin.  Varje dag ä...

Laxplanka med sötpotatismos, hollandaise, gremolata och annat gott.

Hösten börjar att anlända, men än så länge går det att grilla ute – så länge det inte blåser alltför kraftigt. Tiden som går åt att grilla är dessutom minimal. Naturligtvis så kan man fixa denna rätt utan utegrill och steka fisken på spisen istället och steka citronen bredvid tills den blir karamelliserad (ytan blir brun, söt och god). Du måste då borsta bort dill- och gräslöksklippet som fisken marinerats i. Alternativt ugnssteka den på svag värme (med kryddhacket på) i 125°C i 30-40 min, beroende på tjocklek på laxbiten. Då behöver du ändra lite på ordningen i tillagningen, men det ska inte vara några problem. Steker du fisken på spisen så gör du under tiden som plankorna med moset står i ugnen. Ugnssteker du fisken så gör du det steget innan plankorna med moset ska in i ugnen. Då får du hålla fisken varm tills uppläggningen. Laxplanka är verkligen supergott och att göra den hemma med egengjord hollandaise är riktigt mumma. Jag har inte angivit några mått eftersom det be...