Fortsätt till huvudinnehåll

CREAMY PARFAIT, MANGO/LEMON TWIST

Tänkte dela med mig av en helt ljuvlig parfait gjord bl.a. på kokosgrädde, som jag kombinerade ihop i mitt kök idag. Perfekt för den som undviker laktos, kör LCHF, vill tänka på vikten eller helt enkelt bara vill sätta tänderna i något riktigt smarrigt! Höjer inte blodsockret (nåja, kanske lite pga av frukten. Är du känslig så välj enbart 1 st mango och välj den mindre mängden pressad citron så glassen inte blir för syrlig) och är naturligt laktosfri. Härligt va? :)
Den blev både krämig och friskt sötsyrlig. Alltså perfekt för en varm sommardag. Här smaskades den på tillsammans med en väninna under tiden vi tittade på film -  "Dagboken". Jaa då, nog snyftade jag alltid. En riktigt underbar måbra-film är det.
Här kommer receptet på parfaiten:



CREAMY PARFAIT 
MANGO/LEMON TWIST          ca 3-4 port

En riktigt fräsch och läskande sommarglass
Ingredienser: 
2 ägg
0,75 dl sötströ eller samma mängd sukrin melis
1 msk kokosflingor
ca 0.75-2 msk pressad citron eller mer om du vill
2 tsk finhackad citronmeliss
2  färska mangon 
1 dl kokosgrädde

2 ekologiska äggulor vispas med 0,75 dl sötströ eller sukrin melis tills det blir poröst. 
Blanda i 1 msk ekologiska kokosflingor och pressad ekologisk citron.
Mängden pressad citron väljer du själv utifrån hur syrlig du vill ha den. Ängamark har en fin färdigpressad  på flaska som är utan den konstgjorda citronsyran. Tillsätt 2 tsk finhackad ekologisk citronmeliss.
2 äggvitor vispas till hårt fast skum 
Mango skalas och mixas till puré
1 dl kall kokosgrädde vispas (får du inte tag på kokosgrädde så köp en kokosmjölk (inte light) och ta det översta lagret som är tjockt och gräddigt. Det vattniga kan du ha till smoothies t.ex.) Det är lättast att vispa om den är riktigt, riktigt kall. Den kommer inte att bli lika fast som vanlig vispgrädde, så få inte panik över det. 
Blanda sedan ihop allt försiktigt. Sist vänder du ner den vispade äggvitan  

Häll upp i en form. Ställ i frysen några timmar. Den blir krämigast och godast om den får stå framme 20-30 min före servering. 

Värme & Kärlek





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...