Fortsätt till huvudinnehåll

CREAMY PARFAIT, MANGO/LEMON TWIST

Tänkte dela med mig av en helt ljuvlig parfait gjord bl.a. på kokosgrädde, som jag kombinerade ihop i mitt kök idag. Perfekt för den som undviker laktos, kör LCHF, vill tänka på vikten eller helt enkelt bara vill sätta tänderna i något riktigt smarrigt! Höjer inte blodsockret (nåja, kanske lite pga av frukten. Är du känslig så välj enbart 1 st mango och välj den mindre mängden pressad citron så glassen inte blir för syrlig) och är naturligt laktosfri. Härligt va? :)
Den blev både krämig och friskt sötsyrlig. Alltså perfekt för en varm sommardag. Här smaskades den på tillsammans med en väninna under tiden vi tittade på film -  "Dagboken". Jaa då, nog snyftade jag alltid. En riktigt underbar måbra-film är det.
Här kommer receptet på parfaiten:



CREAMY PARFAIT 
MANGO/LEMON TWIST          ca 3-4 port

En riktigt fräsch och läskande sommarglass
Ingredienser: 
2 ägg
0,75 dl sötströ eller samma mängd sukrin melis
1 msk kokosflingor
ca 0.75-2 msk pressad citron eller mer om du vill
2 tsk finhackad citronmeliss
2  färska mangon 
1 dl kokosgrädde

2 ekologiska äggulor vispas med 0,75 dl sötströ eller sukrin melis tills det blir poröst. 
Blanda i 1 msk ekologiska kokosflingor och pressad ekologisk citron.
Mängden pressad citron väljer du själv utifrån hur syrlig du vill ha den. Ängamark har en fin färdigpressad  på flaska som är utan den konstgjorda citronsyran. Tillsätt 2 tsk finhackad ekologisk citronmeliss.
2 äggvitor vispas till hårt fast skum 
Mango skalas och mixas till puré
1 dl kall kokosgrädde vispas (får du inte tag på kokosgrädde så köp en kokosmjölk (inte light) och ta det översta lagret som är tjockt och gräddigt. Det vattniga kan du ha till smoothies t.ex.) Det är lättast att vispa om den är riktigt, riktigt kall. Den kommer inte att bli lika fast som vanlig vispgrädde, så få inte panik över det. 
Blanda sedan ihop allt försiktigt. Sist vänder du ner den vispade äggvitan  

Häll upp i en form. Ställ i frysen några timmar. Den blir krämigast och godast om den får stå framme 20-30 min före servering. 

Värme & Kärlek





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att