Fortsätt till huvudinnehåll

Underbara sol, farliga sol



Idag är det ett fantastiskt väder! Solen skiner från en klarblå himmel. Här i Östersund så blåser det lite, vilket gör att man inte riktigt känner hur het solen egentligen är. Det är lite förrädiskt och det är lätt att i ren iver av att äntligen få lite sol, sitta både för avklädd samt att bränna sig.

 Förra veckan inleddes med en fin ekologisk peeling för kroppen. Jag brukar inte göra detta mer än högst 1 gång i månaden eftersom peeling tar bort alla döda hudceller och dessa fungerar även ett yttre skydd. Peelar man huden för ofta så är risken att man irriterar den "levande" huden. Men för att få en fin lyster och låta den andas riktigt mellan varven så gör jag denna milda fina peeling.

Jag tar hälften av ekologisk kokosolja och hälften ekologiskt socker eller ännu hellre kokosolja+bikarbonat. Rör ihop och skrubba huden (inte för hårt). Skölj sedan av med ljummet vatten. Tänk på att huden "äter" det den får på sig, så välj ekologiskt om du kan. Vid ansiktspeeling så byt ut sockret mot ekologiskt florsocker eller bikarbonat som har finare korn. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Ska du ut i solen så ta på lite extra kokosolja på kroppen. Den har inte hög solskyddsfaktor - Kanske bara runt 4-5, men den är så fiffig att den ökar melaninproduktionen i huden och skyddar dig på så sätt från att bli röd. Ett varningens finger bara! Har du tendens till torr hud, så kan kokosolja verka uttorkande då den innehåller glycerin. Glycerin är normalt fuktbindande, men i större mängd eller vid kontinuerlig användning så verkar den uttorkande. Välj då hallonfröolja i stället – perfekt för ditt ansikte. Se nedan.

Kom ihåg att en nypeelad hud ger mindre skydd mot solstrålarna, så sola med måtta. För att din hud ska hålla sig snygg och fräsch gäller det att inte vistas för länge i direkt solljus. 

Försök att sitta utan solskydd under 15-30 min annars kan din hud inte tillgodogöra sig det fina D-vitaminet. Ta sedan på dig tunna bomullskläder och en vacker solhatt som skyddar ansiktet. Alternativt hallonfröolja. Kallpressad hallonfröolja sägs ha ett naturligt spf på mellan 28 och 50. Den ska skydda mot både UVA och UVB.

Pressar man i solen så torkar man ut huden och den blir till slut som ett ihoptorkat pergamentpapper. Den blir rynkig, torr och tunn. Allt annat än snygg. Och kom ihåg....Bästa solskyddet för riktigt små barn är svala bomullsplagg och skugga.

Glöm inte att dricka vätska när ni är ute i värmen. Vatten smaksatt med ex frysta ekologiska hallon, ekologisk skivad gurka etc. i en termos är jättegott att ha med sig. 
Lycka till i solen!

Värme & kärlek



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att