Fortsätt till huvudinnehåll

Underbara sol, farliga sol



Idag är det ett fantastiskt väder! Solen skiner från en klarblå himmel. Här i Östersund så blåser det lite, vilket gör att man inte riktigt känner hur het solen egentligen är. Det är lite förrädiskt och det är lätt att i ren iver av att äntligen få lite sol, sitta både för avklädd samt att bränna sig.

 Förra veckan inleddes med en fin ekologisk peeling för kroppen. Jag brukar inte göra detta mer än högst 1 gång i månaden eftersom peeling tar bort alla döda hudceller och dessa fungerar även ett yttre skydd. Peelar man huden för ofta så är risken att man irriterar den "levande" huden. Men för att få en fin lyster och låta den andas riktigt mellan varven så gör jag denna milda fina peeling.

Jag tar hälften av ekologisk kokosolja och hälften ekologiskt socker eller ännu hellre kokosolja+bikarbonat. Rör ihop och skrubba huden (inte för hårt). Skölj sedan av med ljummet vatten. Tänk på att huden "äter" det den får på sig, så välj ekologiskt om du kan. Vid ansiktspeeling så byt ut sockret mot ekologiskt florsocker eller bikarbonat som har finare korn. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Ska du ut i solen så ta på lite extra kokosolja på kroppen. Den har inte hög solskyddsfaktor - Kanske bara runt 4-5, men den är så fiffig att den ökar melaninproduktionen i huden och skyddar dig på så sätt från att bli röd. Ett varningens finger bara! Har du tendens till torr hud, så kan kokosolja verka uttorkande då den innehåller glycerin. Glycerin är normalt fuktbindande, men i större mängd eller vid kontinuerlig användning så verkar den uttorkande. Välj då hallonfröolja i stället – perfekt för ditt ansikte. Se nedan.

Kom ihåg att en nypeelad hud ger mindre skydd mot solstrålarna, så sola med måtta. För att din hud ska hålla sig snygg och fräsch gäller det att inte vistas för länge i direkt solljus. 

Försök att sitta utan solskydd under 15-30 min annars kan din hud inte tillgodogöra sig det fina D-vitaminet. Ta sedan på dig tunna bomullskläder och en vacker solhatt som skyddar ansiktet. Alternativt hallonfröolja. Kallpressad hallonfröolja sägs ha ett naturligt spf på mellan 28 och 50. Den ska skydda mot både UVA och UVB.

Pressar man i solen så torkar man ut huden och den blir till slut som ett ihoptorkat pergamentpapper. Den blir rynkig, torr och tunn. Allt annat än snygg. Och kom ihåg....Bästa solskyddet för riktigt små barn är svala bomullsplagg och skugga.

Glöm inte att dricka vätska när ni är ute i värmen. Vatten smaksatt med ex frysta ekologiska hallon, ekologisk skivad gurka etc. i en termos är jättegott att ha med sig. 
Lycka till i solen!

Värme & kärlek



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...