Fortsätt till huvudinnehåll

Underbara sol, farliga sol



Idag är det ett fantastiskt väder! Solen skiner från en klarblå himmel. Här i Östersund så blåser det lite, vilket gör att man inte riktigt känner hur het solen egentligen är. Det är lite förrädiskt och det är lätt att i ren iver av att äntligen få lite sol, sitta både för avklädd samt att bränna sig.

 Förra veckan inleddes med en fin ekologisk peeling för kroppen. Jag brukar inte göra detta mer än högst 1 gång i månaden eftersom peeling tar bort alla döda hudceller och dessa fungerar även ett yttre skydd. Peelar man huden för ofta så är risken att man irriterar den "levande" huden. Men för att få en fin lyster och låta den andas riktigt mellan varven så gör jag denna milda fina peeling.

Jag tar hälften av ekologisk kokosolja och hälften ekologiskt socker eller ännu hellre kokosolja+bikarbonat. Rör ihop och skrubba huden (inte för hårt). Skölj sedan av med ljummet vatten. Tänk på att huden "äter" det den får på sig, så välj ekologiskt om du kan. Vid ansiktspeeling så byt ut sockret mot ekologiskt florsocker eller bikarbonat som har finare korn. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Ska du ut i solen så ta på lite extra kokosolja på kroppen. Den har inte hög solskyddsfaktor - Kanske bara runt 4-5, men den är så fiffig att den ökar melaninproduktionen i huden och skyddar dig på så sätt från att bli röd. Ett varningens finger bara! Har du tendens till torr hud, så kan kokosolja verka uttorkande då den innehåller glycerin. Glycerin är normalt fuktbindande, men i större mängd eller vid kontinuerlig användning så verkar den uttorkande. Välj då hallonfröolja i stället – perfekt för ditt ansikte. Se nedan.

Kom ihåg att en nypeelad hud ger mindre skydd mot solstrålarna, så sola med måtta. För att din hud ska hålla sig snygg och fräsch gäller det att inte vistas för länge i direkt solljus. 

Försök att sitta utan solskydd under 15-30 min annars kan din hud inte tillgodogöra sig det fina D-vitaminet. Ta sedan på dig tunna bomullskläder och en vacker solhatt som skyddar ansiktet. Alternativt hallonfröolja. Kallpressad hallonfröolja sägs ha ett naturligt spf på mellan 28 och 50. Den ska skydda mot både UVA och UVB.

Pressar man i solen så torkar man ut huden och den blir till slut som ett ihoptorkat pergamentpapper. Den blir rynkig, torr och tunn. Allt annat än snygg. Och kom ihåg....Bästa solskyddet för riktigt små barn är svala bomullsplagg och skugga.

Glöm inte att dricka vätska när ni är ute i värmen. Vatten smaksatt med ex frysta ekologiska hallon, ekologisk skivad gurka etc. i en termos är jättegott att ha med sig. 
Lycka till i solen!

Värme & kärlek



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...