Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är naturlig hälsosam kost

Hälsosam kost Del 1

Vad är hälsosam kost och vad ska jag välja?


Men låt oss se....Råden "där ute" är många, jag vet....

Om vi funderar lite på hur det var "förr" när man odlade sjäv, hade sina egna djur, inga kemiska eller konstgjorda bekämpningsmedel, naturlig gödsel, ingen snabbmat, naturliga fetter etc.
Idag lever vi helt åt motsatt håll med besprutade grönsaker, konstgödsel, snabbmat för att "vi inte hinner eller orkar", margariner och lättprodukter. Vad gör vi med oss själva?

Om vi tar de besprutade livsmedlen som dessutom även har fått rejäla doser av konstgödsel som även den då blivit kontaminerad av dessa besprutningar (eftersom djuren äter det som är besprutat) så blir det en härlig rundgång av cocktails i kroppen hos både oss och djuren. Vi äter både livsmedlen och djuren. Sug på den karamellen!! Usch!! 

Vi har tillåtit att livsmedelsverket har gått in och bestämma att skolbarnen ska serveras margariner i skolorna.  Margarin är gjort på konstgjord väg. 
Jag lånar bilder från Matfuskets sida för att visa jämförelserna. 
Snabbmaten innehåller även dem ofta dessa kemikalier och socker, samt att dom saknar så mycket vitaminer och mineraler.

När vi tar lättprodukter så tar dom bort fetter men tillsätter socker för att det inte ska smaka illa. Du kan se på innehållsförteckningen att lättprodukter oftast innehåller mer kolhydrater än originalprodukten. Sockret ökar risken att dö i hjärtsjukdom. Sockret bryts ner till glukos och fruktos. Fruktosen måste levern omvandla till fett, vilket leder till skadlig blodfettsrubbning. Bland annat blir det onda kolesterolets partiklar mindre och skadar blodkärlen. Socker ger även dålig hy. 



Man blir inte fet av fett, lika lite som man blir grön av grönsaker eller söt av sött. 
Ät äkta ekologiska/kravmärkta varor och så lite konstgjorda ämnen i som möjligt. Jag säger som Jamie Oliver; "Om innehållsförteckningen ser ut som en kemilektion så köp inte produkten". Dra ner på kolhydrater (socker) såsom socker i sig, allt för mkt frukt, ris, potatis och mjölmat. Ät mer av grönsaker som växer ovan jord då dessa innehåller mindre socker än de som växer under jord. 

SMÖR

                                                         

MARGARIN






Värme & Kärlek 













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...