Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är naturlig hälsosam kost

Hälsosam kost Del 1

Vad är hälsosam kost och vad ska jag välja?


Men låt oss se....Råden "där ute" är många, jag vet....

Om vi funderar lite på hur det var "förr" när man odlade sjäv, hade sina egna djur, inga kemiska eller konstgjorda bekämpningsmedel, naturlig gödsel, ingen snabbmat, naturliga fetter etc.
Idag lever vi helt åt motsatt håll med besprutade grönsaker, konstgödsel, snabbmat för att "vi inte hinner eller orkar", margariner och lättprodukter. Vad gör vi med oss själva?

Om vi tar de besprutade livsmedlen som dessutom även har fått rejäla doser av konstgödsel som även den då blivit kontaminerad av dessa besprutningar (eftersom djuren äter det som är besprutat) så blir det en härlig rundgång av cocktails i kroppen hos både oss och djuren. Vi äter både livsmedlen och djuren. Sug på den karamellen!! Usch!! 

Vi har tillåtit att livsmedelsverket har gått in och bestämma att skolbarnen ska serveras margariner i skolorna.  Margarin är gjort på konstgjord väg. 
Jag lånar bilder från Matfuskets sida för att visa jämförelserna. 
Snabbmaten innehåller även dem ofta dessa kemikalier och socker, samt att dom saknar så mycket vitaminer och mineraler.

När vi tar lättprodukter så tar dom bort fetter men tillsätter socker för att det inte ska smaka illa. Du kan se på innehållsförteckningen att lättprodukter oftast innehåller mer kolhydrater än originalprodukten. Sockret ökar risken att dö i hjärtsjukdom. Sockret bryts ner till glukos och fruktos. Fruktosen måste levern omvandla till fett, vilket leder till skadlig blodfettsrubbning. Bland annat blir det onda kolesterolets partiklar mindre och skadar blodkärlen. Socker ger även dålig hy. 



Man blir inte fet av fett, lika lite som man blir grön av grönsaker eller söt av sött. 
Ät äkta ekologiska/kravmärkta varor och så lite konstgjorda ämnen i som möjligt. Jag säger som Jamie Oliver; "Om innehållsförteckningen ser ut som en kemilektion så köp inte produkten". Dra ner på kolhydrater (socker) såsom socker i sig, allt för mkt frukt, ris, potatis och mjölmat. Ät mer av grönsaker som växer ovan jord då dessa innehåller mindre socker än de som växer under jord. 

SMÖR

                                                         

MARGARIN






Värme & Kärlek 













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...