Mat, mat, mat!! Ja vad vore livet utan lyxigt god mat undrar den här gourmén. :)
Idag gjorde jag min goda lasagne som jag förut gjorde på traditionellt vis med gröna lasagneplattor. Vill ni ha receptet på den traditionella så finns den på kokaihop.se med min signatur "rode".
Men eftersom jag numera är förståndigare och vill äta hälsosammare så har jag bytt ut lasagneplattorna mot ett glutenfritt alternativ. Receptet på den här LCHF-pastan som jag använder numera figurerar lite varstans på nätet och jag vet inte riktigt ursprunget.
Likaså ostsåsen är då naturligtvis utan vetemjöl. Hur går det till? Jodå, det går hur bra som helst. Och jag fick ett så gott betyg för denna rätt här hemma idag. Den är så fantastiskt krämig och god. Kommentarerna var att ingen kände skillnad på den här lasagnen och den ordinarie som jag brukade göra. Själva lasagneplattorna kan man även använda till att göra tagliatelle av. Bara rulla ihop plattan och klipp i remsor.
Beräkna ca 90 min på förberedning och tillagning. Det här blir en stor form för minst 4 - 5 matglada pers.
LASAGNE
Lasagenplattor
6 ägg
200 g philadelphiaost Arla ekologisk färskost (Philadelphiaost innehåller citronsyra, gjord på svartmögel)
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Bolognesen
500 g kravmärkt köttfärs
100 g finhackat rökt sidfläsk
1 hackad gul lök
4 finhackade vitlökar (kan låta mycket, men när dom hackas så blir inte smaken så vass. Smaken märks knappt)
1 burk sköljda kantareller eller egenplockade
1 stor riven morot
1 dl ekologisk tomatpuré
400-500 g ekologiska passerade tomater
1 msk worcestershiresause
4 msk ekologiskt rött vin, samt ett glas till kocken under tiden du lagar maten :)
salt, nymalen svartpeppar
Vitsåsen UPPDATERAD
50 g ekologiskt smör
8-10 dl eko grädde
150 g riven prästost (eller cheddar om du vill lyxa till det extra mycket) Riv ner i såsen eller strö den ovanpå vitsåsen vid monteringen.
Eventuelltphiladelphiaost Arla eko färskost om du vill få såsen krämigare eller arrowrot.
salt, vitpeppar
riven muskotnöt
Eventuellt
salt, vitpeppar
riven muskotnöt
Topping
2 nypor torkad oregano
100 g riven parmesanost
Gör så här:
Pastaplattor: Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
Vispa ihop äggen med phiadelphiaosten. Tillsätt salt och fiberhusk. Rör ihop snabbt och noga.
Fördela smeten på båda plåtarna. Den tjocknar snabbt. Bred sedan ut den så mycket du kan. Låt svälla i 10 min. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten över hela plåten. Den ska vara riktigt, riktigt supertunn.
Behåll bakplåtspapperet på och grädda i 150° 10 min. Dra av bakplåtspapperet och dela pastan i sammanlagt 10 bitar.
Bolognese: Fräs lök och vitlök mjuk i smör och olivolja och låt sedan sidfläsket och kantareller få fräsa med. Lägg detta åt sidan.
Fräs köttfärsen i omgångar. Den ska bli riktigt genomstekt
Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med en stund. Blanda i den stekta löken, sidfläsket och kantarellerna.
Tillsätt tomatpurén och rivna moroten.
Häll i vinet och worcestershiresause,
salta och peppra
Låt småputtra under lock 30 min. Smaka av.
Vitsås: Smält smöret i en vid kastrull och låt det bli gyllenbrun. Då kommer en härlig kolasmak fram.
Tillsätt grädden och låt koka under uppsikt och omrörning då och då i 30 min. Ju vidare kastrull/stekpanna, desto snabbare går det att grädden blir sådär härligt krämig. Vill du få den krämigare så tillsätt philadelphiaost Arla färskost eller rör ut lite arrowrot i lite grädde och rör ner i såsen.
Ta kastrullen från spisen och rör ner den rivna osten. Fortsätt röra tills osten smält. Alternativt så lägger du den rivna osten ovanpå ostsåsen när du monterar ihop den.
Krydda med salt, vitpeppar och nyriven muskot
- Smöra en gratängform och häll i ett tunt men täckande lager av ostsås.
- Lägg på ett lager pastaplattor. Dela dom för att passa in på sidorna om det behövs. Dom ska inte överlappa varandra.
- Täck med ett lager köttfärssås (Bolognese) Bred över vitsås och riven ost. 1 lager plattor, bolognesesås, vitsås, riven ost etc. Fortsätt varva så tills plattorna är slut.
- Avsluta med ett lager vitsås
- Strö över oregano och den rivna parmesanosten.
- Tillaga i ugn 200 grader i 30 min. Låt den "stagnera" i 5 min innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar