Fortsätt till huvudinnehåll

Krämigt god Lasagne LCHF

Mat, mat, mat!! Ja vad vore livet utan lyxigt god mat undrar den här gourmén. :)
Idag gjorde jag min goda lasagne som jag förut gjorde på traditionellt vis med gröna lasagneplattor. Vill ni ha receptet på den traditionella så finns den på kokaihop.se med min signatur "rode". 
Men eftersom jag numera är förståndigare och vill äta hälsosammare så har jag bytt ut lasagneplattorna mot ett glutenfritt alternativ. Receptet på den här LCHF-pastan som jag använder numera figurerar lite varstans på nätet och jag vet inte riktigt ursprunget. 
Likaså ostsåsen är då naturligtvis utan vetemjöl. Hur går det till? Jodå, det går hur bra som helst. Och jag fick ett så gott betyg för denna rätt här hemma idag. Den är så fantastiskt krämig och god. Kommentarerna var att ingen kände skillnad på den här lasagnen och den ordinarie som jag brukade göra. Själva lasagneplattorna kan man även använda till att göra tagliatelle av. Bara rulla ihop plattan och klipp i remsor. 
Beräkna ca 90 min på förberedning och tillagning. Det här blir en stor form för minst 4 - 5 matglada pers.




LASAGNE
Lasagenplattor
6 ägg
200 g philadelphiaost Arla ekologisk färskost (Philadelphiaost innehåller citronsyra, gjord på svartmögel) 
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt

Bolognesen
500 g  kravmärkt köttfärs
100 g finhackat rökt sidfläsk
1 hackad gul lök
4 finhackade vitlökar (kan låta mycket, men när dom hackas så blir inte smaken så vass. Smaken märks knappt)
1 burk sköljda kantareller eller egenplockade 
1 stor riven morot
1 dl ekologisk tomatpuré
400-500 g ekologiska passerade tomater
1 msk worcestershiresause
4 msk ekologiskt rött vin, samt ett glas till kocken under tiden du lagar maten :)
salt, nymalen svartpeppar

Vitsåsen UPPDATERAD
50 g ekologiskt smör
8-10 dl eko grädde
150 g riven prästost (eller cheddar om du vill lyxa till det extra mycket) Riv ner i såsen eller strö den ovanpå vitsåsen vid monteringen.
Eventuellt philadelphiaost   Arla eko färskost om du vill få såsen krämigare eller arrowrot. 

salt, vitpeppar

riven muskotnöt


Topping
2 nypor torkad oregano
100 g riven parmesanost


Gör så här:



Pastaplattor: Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggen med phiadelphiaosten. Tillsätt salt och fiberhusk. Rör ihop snabbt och noga. 
Fördela smeten på båda plåtarna. Den tjocknar snabbt. Bred sedan ut den så mycket du kan. Låt svälla i 10 min. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten över hela plåten. Den ska vara riktigt, riktigt supertunn.
Behåll bakplåtspapperet på och grädda i 150° 10 min. Dra av bakplåtspapperet och dela pastan i sammanlagt 10 bitar.


Bolognese: Fräs lök och vitlök mjuk i smör och olivolja och låt sedan sidfläsket och kantareller få fräsa med. Lägg detta åt sidan.
Fräs köttfärsen i omgångar. Den ska bli riktigt genomstekt 
Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med en stund. Blanda i den stekta löken, sidfläsket och kantarellerna.
Tillsätt tomatpurén och rivna moroten.
Häll i vinet och worcestershiresause, 
salta och peppra

Låt småputtra under lock 30 min. Smaka av.



Vitsås: Smält smöret i en vid kastrull och låt det bli gyllenbrun. Då kommer en härlig kolasmak fram. 
Tillsätt grädden och låt koka under uppsikt och omrörning då och då i 30 min. Ju vidare kastrull/stekpanna, desto snabbare går det att grädden blir sådär härligt krämig. Vill  du få den krämigare så tillsätt philadelphiaost  Arla färskost eller rör ut lite arrowrot i lite grädde och rör ner i såsen.  
Ta kastrullen från spisen och rör ner den rivna osten. Fortsätt röra tills osten smält. Alternativt så lägger du den rivna osten ovanpå ostsåsen när du monterar ihop den. 

Krydda med salt, vitpeppar och nyriven muskot



  • Smöra en gratängform och häll i ett tunt men täckande lager av ostsås. 
  • Lägg på ett lager pastaplattor. Dela dom för att passa in på sidorna om det behövs. Dom ska inte överlappa varandra.
  • Täck med ett lager köttfärssås (Bolognese) Bred över vitsås och riven ost. 1 lager plattor, bolognesesås, vitsås, riven ost etc. Fortsätt varva så tills plattorna är slut.
  • Avsluta med ett lager vitsås
  • Strö över oregano och den rivna parmesanosten.
  • Tillaga i ugn 200 grader i 30 min. Låt den "stagnera" i 5 min innan servering.




Värme & Kärlek
















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...