Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig vitkålssallad och Sötpotatisstrips till grillat

Då var Nationaldagen och Pingsten över. Hade vi haft kvar Annandag Pingst så hade den ju varit i morgon måndag. Men nu är det vanlig arbetsdag. Helgen har bjudit på skön ledighet och god mat. Sol i massor och helt fantastiskt vad apelträdet utanför mig blommar. Man ser knappt stammen.
Sa jag att vi har ätit gott? Fredagen bjöd på tacos. Vet inte när jag åt det senast. Men mums, vad gott det var. Blev även glatt överraskad över att det kommit till så många fina ekologiska alternativ. Dock var den ekologiska salsan en aning för syrlig för min smak, så ett alternativ är nog att låta den puttra ett tag eller smaksätta den med en aning sötma.


Lördagen grillade vi. Som tillbehör gjorde jag en sallad bestående av lite rester från tacobuffén, såsom sallad, gurka, tomater och majs samt att jag tillsatte härligt söt och saftig melon. Dressade upp den med olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt.

Krämig vitkålssallad
   Jag gjorde även en krämigt god vitkålssallad där jag strimlade färsk vitkål, blandade i crème fraiche, Hellmans majonnäs, en aning hackad röd lök (även den från gårdagens tacos), finhackad chili, (chiliflingor fungerar också bra), hackad röd paprika, rå honung, flingsalt och nymald svartpeppar. Det är även gott att blanda i lite hackad väl avrunnen kapris och hackad saltgurka.
Ät denna sallad samma dag du gör den, annars drar saltet ur vätskan ur vitkålen och den blir vattnig när den stått för länge.

 Sötpotatisstrips
Istället för potatis så gjorde jag sötpotatisstrips. Jag skalade och skar sötpotatis till strips. Ta inte för stor mängd i formen. Dom ska ligga separerade, annars blir dom inte knapriga på ytan. Ringlade över en lite olivolja och lite chiliflingor. In i ugnen 225* C i ca 20 min. Sista minuterna kan du öka värmen så att dom får fin färg och blir knapriga på ytan . Rör om någon gång. Smaksätt sedan med flingsalt. Prova - det är så fantastiskt gott!!
Receptet på min jättegoda marinad finns här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...