Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig vitkålssallad och Sötpotatisstrips till grillat

Då var Nationaldagen och Pingsten över. Hade vi haft kvar Annandag Pingst så hade den ju varit i morgon måndag. Men nu är det vanlig arbetsdag. Helgen har bjudit på skön ledighet och god mat. Sol i massor och helt fantastiskt vad apelträdet utanför mig blommar. Man ser knappt stammen.
Sa jag att vi har ätit gott? Fredagen bjöd på tacos. Vet inte när jag åt det senast. Men mums, vad gott det var. Blev även glatt överraskad över att det kommit till så många fina ekologiska alternativ. Dock var den ekologiska salsan en aning för syrlig för min smak, så ett alternativ är nog att låta den puttra ett tag eller smaksätta den med en aning sötma.


Lördagen grillade vi. Som tillbehör gjorde jag en sallad bestående av lite rester från tacobuffén, såsom sallad, gurka, tomater och majs samt att jag tillsatte härligt söt och saftig melon. Dressade upp den med olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt.

Krämig vitkålssallad
   Jag gjorde även en krämigt god vitkålssallad där jag strimlade färsk vitkål, blandade i crème fraiche, Hellmans majonnäs, en aning hackad röd lök (även den från gårdagens tacos), finhackad chili, (chiliflingor fungerar också bra), hackad röd paprika, rå honung, flingsalt och nymald svartpeppar. Det är även gott att blanda i lite hackad väl avrunnen kapris och hackad saltgurka.
Ät denna sallad samma dag du gör den, annars drar saltet ur vätskan ur vitkålen och den blir vattnig när den stått för länge.

 Sötpotatisstrips
Istället för potatis så gjorde jag sötpotatisstrips. Jag skalade och skar sötpotatis till strips. Ta inte för stor mängd i formen. Dom ska ligga separerade, annars blir dom inte knapriga på ytan. Ringlade över en lite olivolja och lite chiliflingor. In i ugnen 225* C i ca 20 min. Sista minuterna kan du öka värmen så att dom får fin färg och blir knapriga på ytan . Rör om någon gång. Smaksätt sedan med flingsalt. Prova - det är så fantastiskt gott!!
Receptet på min jättegoda marinad finns här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att