Fortsätt till huvudinnehåll

Italiensk mustig köttgryta

Ja då var det dags för ett recept! :)
Denna köttgryta är en riktig bjudrätt och dubblar du den, så finns det ju massor att frysa in och ta fram när orken och inspirationen tryter. Jag rekommenderar att du väljer så många ekologiska råvaror som möjligt. Skillnaden i smak är nämligen stor. Och så vill man ju att naturen och djuren mår bra. Inte sant? Och på köpet mår vi också bättre och slipper stoppa i oss en massa bekämpningsmedel som blir som en enda kemikaliecocktail i kroppen. Våga ställa krav i affären så att dom tar in mer ekologiskt. Ofta skiljer det faktiskt inte så mycket i pris. Får du tag på gräsbeteskött så är ju det fantastiskt. Då får du i dig nyttiga omega 3 också.

ITALIENSK MUSTIG KÖTTGRYTA            4 PORT

800 hekto högrev eller annat grytkött
100 gram rökt sidfläsk i bitar
2 paket Bacon i bitar
2 st gul lök skivade
3 st vitlök pressade
5 msk tomatpuré
3 dl gott rött vin, (gärna ekologiskt)
5 dl vatten
2 burkar sköljda kantareller eller motsvarande egenplockade
1 st grönsaksbuljong eko, eller 1 fond du chef
0,5 dl kalvfond
1 msk workestershiresause
2 msk eko soya (den är inte lika stark)
1 st morot, skivad
1 st liten rotselleri, i små bitar
1 st palsternacka, i små bitar
2 st lagerblad
1 st röd paprika i lite större bitar
800 gram krossade tomater
1 tsk torkad timjan
nymald svartpeppar
ev salt
Färsk Timjan
2 st salsiccia korvar i 2 cm tjocka skivor

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. putsa köttet och skär i bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna och för över i en varm gryta (gärna gjutjärn) allt eftersom.
  2. 2. Fräs baconet och sidfläsket och lägg i grytan.
  3. 3. Stek lök och vitlök mjuk. för över i grytan.
  4. 4. Blanda i tomatpurén i grytan och låt den fräsa med en stund och häll därefter på vinet, krossade tomaterna och vattnet.
  5. 5. Lägg i svampen, lagerblad, buljong, fond, soya och workestershiresause samt torkad timjan och nymalen svartpeppar.
  6. 6. Låt puttra i minst 2,5 timmar. Späd ev med mer vatten.
  7. 7. Tillsätt morot, selleri, palsternacka samt salsiccian och låt puttra 25 min till.
  8. 8. Blanda i paprikan och låt puttra ytterligare 5 min Smaka av med ev salt och mer peppar. Toppa med färsk timjan
Serveringsförslag: Servera gärna med potatis-jordärtkocksmos. Dock ej om du äter LCHF då föreslår jag en fräsch sallad.
Dryckestips: Rött gott ekologiskt vin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...