Fortsätt till huvudinnehåll

Italiensk mustig köttgryta

Ja då var det dags för ett recept! :)
Denna köttgryta är en riktig bjudrätt och dubblar du den, så finns det ju massor att frysa in och ta fram när orken och inspirationen tryter. Jag rekommenderar att du väljer så många ekologiska råvaror som möjligt. Skillnaden i smak är nämligen stor. Och så vill man ju att naturen och djuren mår bra. Inte sant? Och på köpet mår vi också bättre och slipper stoppa i oss en massa bekämpningsmedel som blir som en enda kemikaliecocktail i kroppen. Våga ställa krav i affären så att dom tar in mer ekologiskt. Ofta skiljer det faktiskt inte så mycket i pris. Får du tag på gräsbeteskött så är ju det fantastiskt. Då får du i dig nyttiga omega 3 också.

ITALIENSK MUSTIG KÖTTGRYTA            4 PORT

800 hekto högrev eller annat grytkött
100 gram rökt sidfläsk i bitar
2 paket Bacon i bitar
2 st gul lök skivade
3 st vitlök pressade
5 msk tomatpuré
3 dl gott rött vin, (gärna ekologiskt)
5 dl vatten
2 burkar sköljda kantareller eller motsvarande egenplockade
1 st grönsaksbuljong eko, eller 1 fond du chef
0,5 dl kalvfond
1 msk workestershiresause
2 msk eko soya (den är inte lika stark)
1 st morot, skivad
1 st liten rotselleri, i små bitar
1 st palsternacka, i små bitar
2 st lagerblad
1 st röd paprika i lite större bitar
800 gram krossade tomater
1 tsk torkad timjan
nymald svartpeppar
ev salt
Färsk Timjan
2 st salsiccia korvar i 2 cm tjocka skivor

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. putsa köttet och skär i bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna och för över i en varm gryta (gärna gjutjärn) allt eftersom.
  2. 2. Fräs baconet och sidfläsket och lägg i grytan.
  3. 3. Stek lök och vitlök mjuk. för över i grytan.
  4. 4. Blanda i tomatpurén i grytan och låt den fräsa med en stund och häll därefter på vinet, krossade tomaterna och vattnet.
  5. 5. Lägg i svampen, lagerblad, buljong, fond, soya och workestershiresause samt torkad timjan och nymalen svartpeppar.
  6. 6. Låt puttra i minst 2,5 timmar. Späd ev med mer vatten.
  7. 7. Tillsätt morot, selleri, palsternacka samt salsiccian och låt puttra 25 min till.
  8. 8. Blanda i paprikan och låt puttra ytterligare 5 min Smaka av med ev salt och mer peppar. Toppa med färsk timjan
Serveringsförslag: Servera gärna med potatis-jordärtkocksmos. Dock ej om du äter LCHF då föreslår jag en fräsch sallad.
Dryckestips: Rött gott ekologiskt vin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...