Fortsätt till huvudinnehåll

Hemgjord jättegod marinad till grillat

Härliga underbara sommar!! Visst är den värd all väntan? Ingen utlandssemester i världen kan liknas vid det underbara natursköna vi har här, även om det är fantastiskt att uppleva och se andra underbara platser på jorden. Men när denna längtan om varma ljumma sommarkvällar, doften av ängsblommor och nyslaget hö, vattnets kluckande i solen som värmer kinden....det kan inte liknas vid något annat. Tittar just nu ut på andföräldrarna som är ute och simmar med sina små ullbollar till barn. 16-åriga hunden Ronya rullar sig i gräset av välbehag och katterna skuttar fram på ängen.


Jag blir alldeles varm i själ och hjärta. Det här är livsglädje!
Äntligen flirtar solen med oss! :)
I helgen blev det som så många andra helger grillat. Det hör ju liksom till den svenska sommar-matkulturen på något sätt. Jag hade utlovat att komma med mitt recept på marinaden. Och jag vill lova att du kommer inte att bli besviken. Den ger ett saftigt och mycket smakrikt kött, utan att för den skull ta över råvarans egen smak. Förra gången grillade vi ryggbiff. Den här gången blev det en enklare variant med karré.


Hemgjord marinad

En jättegod marinad som passar till allt kött. Till karrén så är det även gott att addera rivet skal av apelsin om man vill, men ingen nödvändighet. Den är helt klart supergod som den är.

Ställ undan  ½ - 1 dl av den nygjorda marinaden för att pensla med under grillningen.

Till ca 1 kg kött
1 dl olivolja
1 msk soya
20 droppar workestersause elller 1 msk rött vin
½ msk sweet chilisås
2 msk chilisås
lite flytande honung, ca 1 rågad tsk
ev 1 tsk kycklingfond
2 stora pressade vitlöksklyftor
1 krm chiliflingor
2 krm trocomare örtsalt
5 cm finhackad purjo

Lägg köttet och marinaden i en trång skål. Låt marinera i kylskåpet i 2-4 timmar. Vänd köttet då och då. ta fram köttet 30 min innan tillagning. Du ska inte torka av köttet innan grillning utan den är god att ha som grillolja.
Varför jag oftast använder Trocomare i min matlagning är för att den innehåller havssalt samt ekologiska örter i en fantastiskt god kombination.

Recepten på vitkålssalladen och sötpotatisstripsen som är fantastiskt goda tillbehör hittar du här

Värme & Kärlek





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...