Fortsätt till huvudinnehåll

Hemgjord jättegod marinad till grillat

Härliga underbara sommar!! Visst är den värd all väntan? Ingen utlandssemester i världen kan liknas vid det underbara natursköna vi har här, även om det är fantastiskt att uppleva och se andra underbara platser på jorden. Men när denna längtan om varma ljumma sommarkvällar, doften av ängsblommor och nyslaget hö, vattnets kluckande i solen som värmer kinden....det kan inte liknas vid något annat. Tittar just nu ut på andföräldrarna som är ute och simmar med sina små ullbollar till barn. 16-åriga hunden Ronya rullar sig i gräset av välbehag och katterna skuttar fram på ängen.


Jag blir alldeles varm i själ och hjärta. Det här är livsglädje!
Äntligen flirtar solen med oss! :)
I helgen blev det som så många andra helger grillat. Det hör ju liksom till den svenska sommar-matkulturen på något sätt. Jag hade utlovat att komma med mitt recept på marinaden. Och jag vill lova att du kommer inte att bli besviken. Den ger ett saftigt och mycket smakrikt kött, utan att för den skull ta över råvarans egen smak. Förra gången grillade vi ryggbiff. Den här gången blev det en enklare variant med karré.


Hemgjord marinad

En jättegod marinad som passar till allt kött. Till karrén så är det även gott att addera rivet skal av apelsin om man vill, men ingen nödvändighet. Den är helt klart supergod som den är.

Ställ undan  ½ - 1 dl av den nygjorda marinaden för att pensla med under grillningen.

Till ca 1 kg kött
1 dl olivolja
1 msk soya
20 droppar workestersause elller 1 msk rött vin
½ msk sweet chilisås
2 msk chilisås
lite flytande honung, ca 1 rågad tsk
ev 1 tsk kycklingfond
2 stora pressade vitlöksklyftor
1 krm chiliflingor
2 krm trocomare örtsalt
5 cm finhackad purjo

Lägg köttet och marinaden i en trång skål. Låt marinera i kylskåpet i 2-4 timmar. Vänd köttet då och då. ta fram köttet 30 min innan tillagning. Du ska inte torka av köttet innan grillning utan den är god att ha som grillolja.
Varför jag oftast använder Trocomare i min matlagning är för att den innehåller havssalt samt ekologiska örter i en fantastiskt god kombination.

Recepten på vitkålssalladen och sötpotatisstripsen som är fantastiskt goda tillbehör hittar du här

Värme & Kärlek





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...