Fortsätt till huvudinnehåll

Hemgjord jättegod marinad till grillat

Härliga underbara sommar!! Visst är den värd all väntan? Ingen utlandssemester i världen kan liknas vid det underbara natursköna vi har här, även om det är fantastiskt att uppleva och se andra underbara platser på jorden. Men när denna längtan om varma ljumma sommarkvällar, doften av ängsblommor och nyslaget hö, vattnets kluckande i solen som värmer kinden....det kan inte liknas vid något annat. Tittar just nu ut på andföräldrarna som är ute och simmar med sina små ullbollar till barn. 16-åriga hunden Ronya rullar sig i gräset av välbehag och katterna skuttar fram på ängen.


Jag blir alldeles varm i själ och hjärta. Det här är livsglädje!
Äntligen flirtar solen med oss! :)
I helgen blev det som så många andra helger grillat. Det hör ju liksom till den svenska sommar-matkulturen på något sätt. Jag hade utlovat att komma med mitt recept på marinaden. Och jag vill lova att du kommer inte att bli besviken. Den ger ett saftigt och mycket smakrikt kött, utan att för den skull ta över råvarans egen smak. Förra gången grillade vi ryggbiff. Den här gången blev det en enklare variant med karré.


Hemgjord marinad

En jättegod marinad som passar till allt kött. Till karrén så är det även gott att addera rivet skal av apelsin om man vill, men ingen nödvändighet. Den är helt klart supergod som den är.

Ställ undan  ½ - 1 dl av den nygjorda marinaden för att pensla med under grillningen.

Till ca 1 kg kött
1 dl olivolja
1 msk soya
20 droppar workestersause elller 1 msk rött vin
½ msk sweet chilisås
2 msk chilisås
lite flytande honung, ca 1 rågad tsk
ev 1 tsk kycklingfond
2 stora pressade vitlöksklyftor
1 krm chiliflingor
2 krm trocomare örtsalt
5 cm finhackad purjo

Lägg köttet och marinaden i en trång skål. Låt marinera i kylskåpet i 2-4 timmar. Vänd köttet då och då. ta fram köttet 30 min innan tillagning. Du ska inte torka av köttet innan grillning utan den är god att ha som grillolja.
Varför jag oftast använder Trocomare i min matlagning är för att den innehåller havssalt samt ekologiska örter i en fantastiskt god kombination.

Recepten på vitkålssalladen och sötpotatisstripsen som är fantastiskt goda tillbehör hittar du här

Värme & Kärlek





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och