Fortsätt till huvudinnehåll

Surströmmingsskiva

Jag måste få säga att sommaren är fantastisk, trots att det just nu blåser så att det blir strömlöst mellan varven. Det är en riktigt nordliga stormvindar som sliter i träden. Hade tänkt gå ut och klippa gräsmattan, men vet inte....jag är ju så frusen av mig. Men å andra sidan så blir man ju varm i kläderna då. Ska försöka överlägga med mig själv om en stund.
Det har i alla fall varit härliga dagar. Vi tog båten ut till ett café där dom bjöd på nykokt kaffe som dom kokar över öppen eld och även säljer hembakade tillbehör


Hur mysigt var inte det???? :)
Igår blev vi bortbjudna på surströmmingsskiva. Tror det måste ha varit 2 år sedan jag åt det senast och OJ så gott det var och som jag längtat. Då struntade jag i allt vad gluten och allt hette och åt surströmming, nypotatis, tomater gräddfil och lök på tunnbröd. Självklart messmör och öl till alltihop. Jordgubbsglass och färska jordgubbar på det, satt som en smäck och jag satt bara och jäste efteråt. Jisses!!!
Inte bra det där med gluten. Vet du att bara ett uns av det sitter kvar i kroppen upp till 6 månader. Jaa suck. Vi är ju liksom inte skapta för att äta spannmål. Men jag kommer inte ångra detta lilla snedsprång då jag vet att jag kommer att hålla mig till bra hälsosam föda för min kropp resten av tiden. Detta var ett medvetet val jag gjorde och jag får stå mitt kast. Blir det surströmming igen så blir det tillsammans med fröknäcke. Då tänker jag vara beredd.

Om jag inte ids eller har möjlighet att baka det själv så finns Birgitta Höglunds fröknäcke att köpa. Huså frökex heter det. Ganska dyrt är det, men är det fest så.... Men blir gott när man bakar det också. Otroligt sprött och jättegott.

Värme & Kärlek


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...