Fortsätt till huvudinnehåll

Snabblagad laxrätt med grönsaker och kall sås

Goddagens!
Här grävs det kring husgrunder och gräsmattan är sig inte lik. Finns snart ingen gräsmatta kvar att klippa och det kan ju vara nog så skönt i värmen ;)
Blev en snabb middag igår, men inte sämre för det. Blev så glad när jag på Willys hittade fryst lax som var vildfångad. Det är svårt att få tag på lax som inte är odlad. Odlad lax äter jag aldrig och hoppas ni inte gör det heller. Odlad lax innehåller 10 ggr så mycket miljögifter mot vildfångad. Man skulle kunna tro att det skulle vara tvärt om, men icke!
Nåja, middagen blev i alla fall stekt lax med tillbehör. Har inte de exakta måtten men tror att det går att modulera så att det passar smaklökarna. Har ni bråttom med middagen så prova det här. Jag gjorde maten på 20 min. Snabbare hälsosammare mat än så här går knappast att få till.







Snabblagad laxrätt med grönsaker 
Stek  upptinade broccolibuketter i en blandning av smör och olivolja. Krydda med örtsalt.
Stek sedan  frysta wokgrönsaker på ganska hög värme. På slutet spetsas den med en skvätt soya.
Sänk temperaturen
Krydda de tinade laxbitarna med trocomare örtsalt samt
citron grillkrydda 
Stek laxbitarna i citronolivolja. Stek dom inte för länge så att dom blir torr. Jag stekte mina i ca 2 min/sida. Men det beror på hur tjocka dom är.

Servera med färska tomater och kall sås. Sprinkla lite extra citronolivolja över grönsaker och fisk innan servering

Kall sås
1,5 dl creme fraiche
ca 0,5 dl majonäs
ca 1 tsk citronolivolja
ca 1 krm citron grillkrydda
ca 1-2 tsk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1-2 tsk hackad dill
några hackade blad av citronmeliss
MUMS!

Jag serverade mig själv ett glas iskall ekologisk rosé till maten. Den andra halvan ville ha kall öl och det fungerar säkert det med, men är kanske inte det bästa valet ur kolhydratssynpunkt.
Helst ska man väl undvika alkohol, men lite någon gång tror jag är absolut inte gör någon skada.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...