Fortsätt till huvudinnehåll

Daglig hudvårdsrutin



Här tänkte jag skriva lite om hur du gör i din dagliga hudvård samt hur du kan lägga till lite egna sköna behandlingar hemma som riktigt boostar huden. För en fin, frisk och spänstig hy behövs fukt. Tillsätter man fukt så motverkar man uttorkning. Torr hud ger snabbare rynkor och ser matt och livlös ut.
Även den som har fet hy behöver fukt. Fukt och fett är två skilda saker.
Många försöker i ren desperation att torka ut sin hy när den är fet, vilket resulterar i att hudens talgkörtlar vill ge mer fett för att kompensera den uttorkade huden.
Detta gäller även för dig med acne. Oftast är faktiskt en acnehy torr och väldigt känslig. Det är sällan jag som hudterapeut har sett en fet acnehy. Är den fet så beror det oftast på att du försökt torka ut den. Ju mer du tvättar, skrubbar och torkar ut en acnehy, desto värre blir dina problem.
Köp inte dessa uttorkande acnemedel som finns utan håll dig till fuktcremer och masker. (Ingen peeling hemma vid acne eller känslig hy såsom rosacea, eksemhy etc, det retar upp huden och skadar den). Vill Du ha en djuprengöring så gå till en hudterapeut som är utbildad och som ser vad som passar att göra med just Din hy.

Det finns även andra tips för dig med acne såsom speciella tillskott (ex D-vitamin, B5, Jättenattljusolja som ska kompletteras med omega3 och zink) samt uteslutande av spannmål. Uteslutande av spannmål och socker är även viktigt för dig med rosacea. Ge det en månad och du kommer att se radikal skillnad. Vid eksemhy är gurkörtsolja ett fint komplement att äta. Tillsätt då även omega 3 då gurkörtsolja är en omega 6. Vi ska ha en bra balans mellan dessa essentiella fettsyror. Jag förklarar mer om spannmål i mitt inlägg : "vad är naturlig hälsosam kost del 2"

Vi börjar med kvällen.....

Kvällens rengöring är viktig. Under dagen har den utsatts för luftföroreningar, fett från matlagning (din hy blir lika smutsig som fläkten ovanför spisen, och fläkten gör du inte ren med bara vatten, eller hur? ;))
På kvällen när huden är i vila, undan dagens stress, så tillgodogör den sig bättre alla de fina godsaker du ger den. Det är även därför som nattcremer oftast innehåller mer näring.


  1. Tvätta huden med rengöringscreme eller ekologisk olja (förslagsvis mandelolja). Om du köper olja till din hudvård, så se till att den säljs i mörka glasflaskor. Olja och plast är ingen bra kombo. Se även till att de är ekologiska.
  2. Skölj av, först med ljummet vatten sedan med lite kallare vatten för att få igång cirkulationen i huden. Har du använt olja som rengöring så tar du ekologiska bomullsrondeller som är våta och torka av. Det är jätteviktigt att du ser till att du får bort all rengöring, vare sig det är olja eller rengöringscreme. Avsluta med lite kallare vatten. Kallare vatten ger även spänst till hyn. Men det handlar naturligtvis inte om några ytterligheter såsom is-is-kallt....
  3. Sedan är det dags för ansiktsvattnet. Många tycker den är onödig, men den har sina syften. Har du svårt att få bort resterna av rengöringen så tar du lite ansiktsvatten på en rondell som du sveper över ansiktet med. Annars kan du spraya huden med den, eller ta några droppar ansiktsvatten i händerna och fördela i ansiktet. Ansiktsvatten återställer hudens pH-balans samt ger fukt. Huden ska vara fuktigt (inte blöt) av ansiktsvatten när du i nästa steg smörjer in ansiktet. Fukten förs då ner i huden och du behöver mindre ansiktscreme.
  4. Ansiktscreme/ekologisk olja- vilket är nästa steg. Välj en creme som ger en riktig fuktboost. Välj en som är avsedd för din hud. Blir du blank i pannan, näsan och hakan, en så kallad t-zon så väljer du en creme för blandhy. Är den torr och stramar efter tvätt så väljer du för torr hy och är den normal men lite åldrad så är anti-age finfint. Är du i mogen ålder men med torr hud så välj en creme med rikligt med fukt. Tyvärr innehåller oftast inte anti-age så mycket fukt utan fokuserar sig mer på spänst och mot rynkor. Men spänsten och din fina rynkfria hy behåller du även via fukten, glöm inte det...Viktigt!!!- cremen ska vara avsedd för ansiktet. Glöm ej heller ögonen som ska ha en alldeles egen creme som är gjord för den tunna känsliga huden runt ögonen. Där är olja inte så mysigt då den lätt kommer in i ögonen och kan då ge dimsyn.
  5. Ögoncreme smörjs in runt ögonen från inre till yttre ögonvrån, precis på ögonbenet. Gör samma sak strax under ögonbrynet. Ögonlocket smörjer du inte in då cremen ändå kommer att smitta av sig dit när du blinkar. Det räcker med en droppe av cremen då den oftast är väldigt dryg.
Nu kommer vi till morgonrutinen:......  

Tvätta aldrig ansiktet på morgonen. Jag menar allvar! Det som huden producerar på natten är hudens egen creme och är det bästa den kan få och ska få behålla. Du blir inte smutsig under natten. Är du lite fet på morgonen så tryck bara ett mjukt papper, typ kleenex  på ansiktet som får suga upp överflödigt fett. Smörj sedan in huden med
   1. creme/olja och
   2. ögoncreme. 
Har du fet hy så kommer den att känna att den inte behöver kompensera med mer fett utan kommer att sluta producera talg i så stor mängd. Det kommer att ta tid för huden att vänja sig, men ge inte upp.

Känner du att du inte riktigt vaknar om du inte får skölja ögonen på morgonen så blir ögonen pigga av ögoncremen.

Valet av creme eller olja kan vara en smaksak.
Själv använder jag creme både på kvällen och morgonen.
På vintern när det är kallt ute så väljer jag olja på dagen som skyddar (inte alltför nära ögonen då det kan ge dimsyn om oljan kommer in i ögonen) och creme på kvällen. Ögonen rör jag inte utan cremen från kvällen innan får som vanligt sitta kvar.

Alla cremer innehåller fukt som kan frysa på huden när det är kallgrader och då kan dom små kapillärerna i huden brista. Därför är då olja det bästa du kan använda. Vill du ändå använda creme, så ta på dig den minst 30 min innan du ska gå ut, så att den hunnit gå in i huden och eventuellt överskott av fukt har dunstat.
Vid soligt väder ute, som nu på sommaren när man vistas mycket i solen, så använder jag ibland ekologisk kokosolja (inte varje dag), den ökar hudens melaninproduktion och har ett naturligt spf på ca 4-7 (inte 15 som det står på vissa bloggar),  ekologisk solcreme eller hallonfröolja spf ca 28 på dagen. Använd kokosolja enbart på sommarmånaderna när det är mer fukt i luften, inte varje dag och inte i mängder. Glycerin binder fukt, men tar man för mycket så verkar det i stället uttorkande. Du kan läsa lite mer HÄR om det jag skrev om just kokosolja som solskydd.
På kvällen efter rengöring smörjer jag in ansiktet med creme och ögoncreme.

1 gång i månaden:....... 
kan Du göra en peeling (förslagsvis på kvällen då huden under natten är i vila och kan tillgodogöra sig rengöringen och allt gott du smörjer in den med efteråt). Det finns ingen som helst anledning att göra peeling oftare. Det spelar ingen roll om det står på burken att du ska göra den en gång i veckan. Det är inte meningen att Du ska slipa och slita på den friska huden. Det är lite av dom döda hudcellerna du vill få bort för att få fram lystern och för att cremerna ska kunna absorberas av huden.

Cellerna som utgör överhuden, keratinocyterna, pressas ständigt uppåt från tillväxtlagret och i sitt sista skede så genomgår de en celldöd. Det är dessa döda celler som bildar hornlagret som är det översta lagret i överhuden. Det tar ca 1 månad för cellerna att nå dit. De döda hudcellerna har även en uppgift att skydda huden från bl.a. bakterier och kemikalier som annars skulle komma in i kroppen

Vid peeling är det viktigt att du är varsam. Inte 'gnugga järnet' som kan skada huden utan små, lätta, vänliga cirkulerande rörelser med fingertopparna, alternativt bara stryka ut peelingen några gånger. Glöm inte runt näsan. Använd absolut inte runt ögonen. Skölj av med ljummet vatten.

Sedan kan du lägga en mask. (Mask kan du lägga lite oftare om du vill). Huden är nu mycket mottaglig för näringen som finns i masken. Den ska oftast inte användas runt ögonen eller runt munnen. Använder du lermask (oftast för fet hy) så håll den fuktig hela tiden. Den slutar verka om den torkar, samt att den krymper ihop på ansiktet som blir som ett russin och det blir obehagligt. Du ska ju inte skapa rynkor, *fniss*.
Skölj sedan av den med ljummet vatten och avsluta gärna med lite kallare vatten för att stänga porerna och för att cirkulationen i huden ska komma igång. Avsluta med creme/olja och ögoncreme.

Med denna hudvård så sliter du inte på huden och den får tillgodogöra sig all fukt den kan få, vilket resulterar i en motståndskraftig, rynkfri hy som har en otrolig lyster och stuns.

Vill Du ha lite tips på egna peelingar och masker Du kan göra hemma?

Se till att alla produkter  i största mån är ekologiska. Huden äter det den får på sig. 

Prova havremasken.
En fantastisk mask som lugnar huden, ger den fukt och stärker barriären.
Ta ½ kopp havregryn som du mortlar eller mixar. Tillsätt lite honung samt olivolja eller yoghurt. Tillsätt eventuellt vatten om den blir för svår att hantera. Låt den stå och svälla till en gröt. Den ska inte torka på huden. Den här masken är bra för alla hudtyper och behov.

Avocado, honung och yoghurt i som mixas ihop till en mask verkar även den återfuktande.

Blanda yoghurt och gurkmeja om du har känslig hud med t.ex rosacea. Gurkmejan har en antiinflammatorisk egenskap (suverän även att äta).

Mixa ekologiska jordgubbar och lägg på en acnehy. Se till att det är ekologiskt då dom du köper ute är väldigt besprutade. Får du inte tag på några så kolla i frysdisken. Där brukar det kunna finnas. Variera denna mask med havremasken mellan varven.

Spirulinapulver blandat med olivolja är en riktig anti-age-behandling. Även fin för en acnehy.


Som peeling kan du ta ekologisk florsocker blandat med olivolja



Ingrediensernas verkan på huden:
Ekologisk kravmärkt honung (ej pastöriserad) är bakteriedödande, ger massor av vitaminer och mineraler.
Avocado ger fukt
Jordgubbar innehåller lite naturlig syra som är peelande. (Använd inte den masken om du nyss gjort en annan peeling. Välj då hellre havremasken)
Yoghurt är svalkande, lugnande och tillför fukt.
Olivoljan/kokosoljan tillför fukt och näring.
Spirulinan som är en alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är ett riktig superfood. Den innehåller så många nyttigheter att det skulle ta upp en halv sida att skriva ner.

Lycka till med Din hudvård! <3 Den kommer att bli och fortsätta vara fantastisk!! <3

Värme & Kärlek





Kommentarer

  1. Hej, tack snälla för många trevliga och innehållsrika inlägg på din sida! Det känns som om jag har tusen fråfor men ställer ett par. Svara om du har tid och hinner.

    1. Är spannmålsfri kost att rekommendera som gravid??
    2. Jag som verkligen vill undvika spannmmål vet inte hur en vanlig dag, frukost, lunch, middag och så vidare kan se ut. Tips på en bok med spannmålsfria recept?
    3. Ansiktsvattnet du beskriver, vilket bör det vara? Och även återfuktande creme?
    4. Jag har bett min sbo läsa ditt inlägg om atopiska eksem. Han har inga eksem men däremot får han torra fötter/händer med kraftiga sprickor. Han får diverse krämer utskrivna men jag tror det är kosten.

    Tack för en fin sida
    /Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Jennie för så fina ord! 😊 Jag ska besvara dina frågor och även fler när jag kommer hem till min dator i övermorgon. Sitter med en lite dålig uppkoppling ute på landet just nu. Men kolla här igen i övermorgon. Kram o ha en fin början på ett underbart år. Vi hörs! 😊💜

      Radera
  2. Hej igen!
    Är du inte van vid lågkolhydratskost, så kan det bli en stor omställning för kroppen att lägga om till en sådan när du väl är gravid. Men att utesluta spannmål ser jag inget negativt med.
    Som gravid att äta "riktig mat" i form av proteiner, massor av grönsaker och rotfrukter, frukt och bär tillsammans med nyttiga fetter såsom ghee och kokosolja att steka i, samt olivolja eller färska oliver (se upp med färgade) på dina grönsaker så har du ju en jättefin grund att stå på. Det ska inte vara någon bantning under en graviditet. Enbart sunt tänk.
    Får jag föreslå att du även tar probiotika under en graviditet (om du är gravid) och amning. Det minskar risken för att barnet ska få böjveckseksem.

    Jag har i min blogg en massa recept på spannmålsfria recept. Både frukostar och huvudrätter. Men vill du ha en receptbok så kan jag armt rekommendera Birgitta Höglunds böcker. Finns på nätet att beställa hem. Fantastiskt god mat.

    Ansiktsvatten och krämer som är återfuktande bör vara ekologiska eftersom huden "äter" det du tar på den.
    Det finns så många fina olika sorter och man får nog känna sig för vilken man fastnar för. Man kan även med fördel variera sig lite för att huden inte ska vänja sig vid en sort. Man kan variera inom samma märke (men hålla sig till sin hudtyp) eller byta märke emellanåt. Du har t.ex Nvey eco, Maria Åkerberg, Dr Hauschka, Weleda m.fl. märken. Hos många kan du få prover eller små tuber för att testa dig fram till den som du känner blir rätt för dig.

    När det gäller torra fötter med sprickor så brukar det ofta även handla om förhårdnader. Har han det?
    Kan föreslå att han först går till en fotvårdare för att få fötterna fina. Det blir efter det mycket lättare att själv hålla efter. Annars har han ett sånt svårt läge att själv få bukt med problemet. Det kan bli övermäktigt. Men får man en ordentlig hjälp från början så är det lättare att själv kunna fortsätta.
    Många män tror felaktigt att det inte är så många män som går på fotvård, så dom gruvar sig. Mina kunder var lika många män som kvinnor och vet att det är så på andra ställen också. Se till att det blir fotvård och inte enbart pedikyr.
    Fila med sandpappersfil hemma (inte de som är i metall, de gör bara saken än värre) ca 1 gång i veckan. Fukta filen lite först så "rullar" huden av. Efterfila lite lätt efteråt men den fina sidan på filen. Man behöver inte göra fotbad varje gång. Det gör bara att det blir jobbigt...Men att ngn gång sätta fötterna i ett bad med såpa är fantastiskt välgörande och återfuktande/återfettande.
    Smörj sedan in med en fotcreme. OBS! Efter varje dusch, varje dag...
    Jag har inte mycket till övers för mineraloljecremer. Men att använda Helosan fotcreme tills att man fått bukt med fötterna tycker jag fungerar kanon. Problemet med mineralolja är att det först verkar återfuktande men efter ett tag torkar den ut. Så använd den bara som en kur mellan varven (ca 2-3 veckor) och byt emellan till en ekologisk fotcreme. Maria Åkerbergs är sagolik.
    Kosten har en inverkan på HELA kroppen, så du har definitivt en poäng där. Socker och spannmål är inte bra till nåt :).
    En annan sak som kan ge torra fötter är brist på blodcirkulation. Så dagliga promenader är superbra.

    Hoppas du blev lite hjälpt av dessa svar


    Du är välkommen med alla frågor du kan tänkas ha :)

    Värme & Kärlek/ Christina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att