Fortsätt till huvudinnehåll

Grönsaksplättar med paprikakycklingfiléer LCHF/Paleo

Men idag mår vi väl som små prinsar efter Måns vinst för Sverige igår?
Själv hade jag även en förkärlek till Australiens bidrag och Rysslands supersöta flicka med en röst som gav rysningar.... Ja många fina artister finns det.

Idag har jag rensat förråd i timmar. Ska ju åka iväg till Stockholm för en månad inför mitt nya jättespännande jobb.
Kommer att spendera massor av tid med min dotter som också bor där. Det ska bli sååå härligt och jag längtar så jag håller på att gå sönder.
Hon är ju egen företagare och arbetar som frisör och är även professionellt utbildad makeup-artist. Så nu ska hon nog fiffa mamsen lite kan jag tro...
Jo, förrådet ja. Tänkte ta med mig lite prylar till henne. Hon har ju förrådet fullt här sedan hon bodde i Sundsvall. Nu skulle jag gå igenom alla kartonger och när jag lyfte på dom så gick botten i lådorna sönder. Porslin och glas överallt!!!  Fick börja att plocka över i andra kartonger. Kasta och rensa upp. Nuuu min rygg värka....

Blev ju tusan så hungrig där jag stod, inklämd bland kartonger. Hade bara ätit frukost vid 9 och nu var klockan 17.30. Inte bra.

Så nu fick fantasin fart. Oftast blir det som godast mat när man är sådär vråååålhungrig. Då känner man liksom varenda smaklök när man funderar över vad man ska hitta på för gott. Snabbt ska det gå också. Och nyttigt naturligtvis.

Har länge tänkt att jag skulle vilja prova att göra krämiga grönsaksplättar.
Sagt och gjort, det blev det idag. Fina saftiga paprikakryddade kycklinginnerfiléer blev det till.

Det här blir ca 2 port eller 1 stor portion  med lite till övers för en lunch eller mellis.
Ruskigt gott kan jag lova.


Grönsaker:
75 g färsk ekologisk broccoli
1 stor näve ekologisk babyspenat
50 g ekologisk purjolök
15-20 g ekologisk röd och gul paprika

Smeten till grönsaksplättarna:
3 sprättägg
1 msk kokosmjölk, Santa Maria extra creamy eller Garants (de är utan tillsatser)
25 g smält osaltat smör eller ghee
Ca ½ tsk herbamare
Nymalen svartpeppar

Paprikakyckling: (ekologiska kryddor)
200 g kycklinginnerfiléer
½ tsk herbamare
½ tsk lökpulver
Nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 krm gurkmeja
Ghee och kokosolja att steka i

Sätt ugnen på 175°
Ångkoka broccolibuketter och babyspenat tills broccolin är mjuk
Mixa dem tillsammans med hackad purjolök lite snabbt i en matberedare
Strimla och hacka paprikan ganska fint
Vispa ihop omelettsmeten och blanda i grönsaksröran och paprikan

Ta en form för muffins och stoppa i bullformar eller muffinsformar i den. Jag tog dubbla för att de skulle hålla. (Det är teflon i dessa formar och jag försöker undvika teflon. Därav pappersformarna som skydd).
Fyll dem till hälften med smet. Det räcker till ca 8 pappersformar. De blir då som lite tjockare grönsaksplättar
Grädda i ugn i ca 25 min

Häll upp kryddorna till kycklingen i en form och vänd kycklingfiléerna i kryddblandningen
Stek dem i ghee och kokosolja ca 2-3 min per sida. De ska vara vita inuti, men inte torra och tråkiga.
Ta hjälp av en smörkniv eller dylikt som inte är vass och skär runt plättarna för att få upp dem från pappersformarna.
Servera gärna med romansallad






Värme & Kärlek
Christina














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...