Fortsätt till huvudinnehåll

Rosacea

Rosacea


Förväxlas tyvärr ofta med acne. Inte minst för att den kan likna acne samt att den förr kallades för acne rosacea, eller för att många kallar den för vuxenacne. Det kan tyvärr få sina hemska konsekvenser eftersom det inte handlar om acne, utan bara liknar det till utseendet ibland och då kanske man behandlar denna hudåkomma på helt fel sätt.
Det finns olika sorters rosacea. En del får "enbart" en kraftig bestående rodnad, medan andra även får dessa acneliknande utslag, ofta även med en liten vit prick i, bölder eller mindre kvisslor. Dessa ska man absolut inte klämma. Det förvärrar bara problemet. Här handlar det även om en mycket ömtålig och känslig hud, med ytliga inflammerade kapillärer. Många som har rosacea är även mycket torra i huden.

Det börjar med att man blir röd på vissa ställen i ansiktet eller näsan. Man kan se hur de mycket små kapillärerna blivit röda/blåröda och spruckna.
Somliga får inga plitor (papler och pustler) utan det håller sig till en skarp, ibland även hettande, rodnad.
Här kan det även om det vill sig illa, även svida och bränna i huden.
Rosacea beror som sagt på en inflammation i hudens kapillärer. Dock är det inte en bakteriell inflammation.
Acne däremot uppstår ofta när en por blir igensatt av talg och hudcellsrester, inflammeras och bildar en finne, men när det gäller rosacea så finns inga pormaskar (komedoner) som grund för plitorna i ansiktet.

Rosacea kan vara ärftligt och drabbar ofta en ljus hud som lätt rodnar och hettar. En utlösande faktor är ofta stress, där man varit med om något riktigt negativt eller levt under stor stress och press.
Förr och somliga även idag, har en felaktig syn på svårartad rosacea och tror att det röda svullna i ansiktet beror på överkonsumtion av alkohol, vilket inte är fallet. (Däremot ska man undvika alkohol vid denna hudåkomma eftersom det ökar blodgenomströmningen och förvärrar). Ibland, främst hos män, kan rosacea leda till en mycket inflammerad röd näsa som blir knölig (rinofyma) och beror på en tillväxt av talgkörtlarna.

Får du som har rosacea återkommande ögoninflammationer? Det kan faktiskt bero på rosacean och det är bra att informera din läkare om det sambandet.

Vad du än gör.... använd aldrig kortison i ansiktet. Det kan framkalla rosacea om du har anlag för det eller försämra ditt tillstånd om du redan har det.
Jag kan inte heller rekommendera Roaccutan, som många läkare skriver ut. Den gömmer bara besvären utan att läka ut den. När man slutar medicineringen så kommer rosacean tillbaka.

Den här huden är mycket känslig och ska behandlas mycket varsamt. Kan man råda bot på den? Ja, det kan man. Om inte annat så kan man minska besvären avsevärt.

Då det handlar om en inflammation så är en antiinflammatorisk kost mycket viktigt i detta sammanhang. Utan att ändra på kosten så kommer förmodligen ingen varaktig förbättring att ske.
När det gäller själva huden så vill man använda sig av sammandragande. lugnande, läkande och antiinflammatoriska produkter.

Antiinflammatorisk kost:

Omega 3 mot inflammationer i ådror liksom i kärl och kapillärer.
Finns i fet fisk såsom vildfångad lax (absolut inte odlad), sill, ansjovis, makrill, sardiner, samt omega 3 som tillskott om man inte äter så mycket fisk. Mortlade/krossade chiafrön ca 2 tsk per dag. De små fröna innehåller ALA som kroppen inte själv kan producera. Är kroppen inte van vid att få omega 3 genom tillskott eller fisk, så kan kroppen lära sig att omvandla dessa kortkedjade ALA till EPA och DHA som är långkedjade omega 3- fettsyror.
Ekologiska varor
Bladgrönsaker
Färsk ingefära
Gurkmeja, gärna färsk 
Färsk vitlök ska inte upphettas över 40 grader
Probiotika och prebiotika
D-vitaminer
E- vitaminer (men överdriv inte intaget)
Var dock försiktig vid intag av ingefära och vitlök så att det inte blir för starkt. Upplevd stark mat ökar blodcirkulationen i huden och det vill du inte ha i detta fall.
Kokosolja köpt i hälsokost eller i burk. Välj de med smak som inte är processade. Inte silverpaketet som finns i mejerihyllan. Det är viktigt! Smörj inte huden med kokosolja. Den innehåller naturligt glycerin som kan verka uttorkande om man frekvent använder den.

Ät mycket gröna blad av olika sorter, samt andra ovanjordgrönsaker. Sparris ger folsyra vilket har en läkande effekt på kärlen. Groddar av olika slag är också mycket nyttigt. Innehåller massor av näring.
En ketogen kost kan hindra inflammationer i kroppen. Därtill är kokosolja som jag förut nämnde, ett mycket effektivt antiinflammatoriskt livsmedel. (Dock ska du inte smörja huden med kokosolja)
Det finns dock ett men här. Väljer du att äta en ketogen kost så se till att du får i dig resistent stärkelse som annars kommer att fattas dig. Det kan du få genom att äta någon matsked kallt potatismjöl varje dag. Bara att blanda ut med kallt vatten eller ha i en grön smoothie. Resistent stärkelse är mycket viktigt för magtarmfloran. Se till att den är ekologisk, eftersom potatis är mycket besprutat. Resistent stärkelse sänker även ditt blodsocker. I långa loppet så innebär det att du faktiskt klarar söta rotfrukter (rotgrönsaker) bättre också.

Det som även är att tänka på vid ketogen kost är att du ser till att få i dig ovanjordgrönsaker i olika färger till varje mål mat. För att få i sig bladgrönsaker och att få ur den mesta möjliga näringen ur dem, så är gröna smoothies fantastiskt. Det är nämligen viktigt att du får i dig alla vitaminer och mineraler. Ät även mjukkokta ägg. Ägg innehåller alla vitaminer och mineraler förutom C-vitamin.

Läkande hudvård:
E-vitamin:  Antioxidant
Hästkastanj:  Verkar kärlstärkande
Mandelolja:  Tillför fukt och skyddar
Kamomill:  Lugnar
Ringblomma:  Lugnandeläkande
Neroli:  Fuktgivande



Hittar du inte alla dessa ingredienser i t.ex en och samma creme eller i samma hudvårdsserie, så kan du se till att tillföra dem genom andra ansiktsprodukter så att du får ett relativt heltäckande skydd. Jag ger några exempel här nedan. Dessa produkter är ekologiska och/eller örtbaserade. (Ingen sponsring)
Jag skriver dem i den ordning de ska användas.


  1. Kväll:  Rengöring i form av olja eller en mild rengöring. Skölj av med vatten. Om du använder olja så fuktar du bomullsrondeller som du tar bort oljan med. Det är jätteviktigt att du ser till att du får bort all rengöring, vare sig det är olja eller rengöringscreme. Har du svårt att få bort rengöringen med enbart vatten, så kan du få bort resterna med ansiktsvatten på en bomullsrondell som du sveper över ansiktet. 
  2. Morgon och kväll:  Ansiktsvatten tillför fukt och återställer pH-balansen. Sprayas med fördel direkt på ansiktet. 
  3. Morgon och kväll:  Serum. Maria Åkerbergs "Antirouge" med hästkastanj och neroli kan jag varmt rekommendera. Helt fantastiskt ljuvligt skön. Serum arbetar lite djupare än vad creme gör och bidrar till ett bättre resultat. Ha gärna ansiktet lite fuktat med ansiktsvatten när du tar på dig ditt serum. Den tar då med sig den fukten och du får en ännu bättre effekt.
  4. Morgon och kväll:  Ansiktscreme. Maria Åkerberg har en jättefin creme som heter Face Dream. Den innehåller lavendel och rosmarin. Den ger både fukt och fett. Doften är även den helt ljuvlig. Det är som att ha ett eget Spa hemma. Serumet och cremen tillsammans ger verkligen en återfuktande och läkande effekt.
    Mitt förslag är även att ha en fin mandelolja (se punkt 1) under din creme på dagen, allra helst vintertid som skydd mot kyla och vind. På sommaren kan det räcka med serum och creme att smörja sig med.
På sommaren kan du använda ansiktscremer som är vattenbaserade. Men på vintern så fryser vätskan i cremerna på huden. Använd då en ansiktsolja eller en ansiktsolja under cremen som skydd, eller enbart en olja och ta på dig en creme ovanpå när du kommit in i husvärmen. Fett fryser nämligen inte då det inte innehåller vatten.
Du blir inte fet i ansiktet av ansiktsolja. Huden blir däremot uppmjukad, balanserad och återfuktad.




Undvika i kosten som ökar inflammation:

Socker. Boven nr 1!! Socker ökar inflammation i kroppen framför allt i ådror och därmed en stor faktor för inflammation även i de små kapillärerna. Det spelar ingen roll om sockret kommer från rågbulle eller kanelbulle. Det är bara det att sockret från kanelbullen går snabbare ut i blodet. Här måste man även undvika frukt. Bär såsom hallon och blåbär går bra men allt annat som smakar sött ska undvikas, helst även i grönsaksväg.
Mjölkprodukter: Fulla med hormoner och verkar inflammatoriskt
Vete och Gluten
Rött kött i för stor mängd
Tillsatser och kemikalier
Koffein


Att för övrigt tänka på:
  • Ingen stark hetta. Skugga på sommaren och solhatt. 
  • Ingen stark kyla (på vintern; skydda dig med olja). Kapillärerna fryser då sönder och spricker. Tro inte att du gör dig en tjänst om du inte använder något skydd i ansiktet. Det måste du ha.
  • Inte starkt kryddad mat, det ökar blodflödet
  • Försiktighet med alkohol, vilket ökar blodflödet
  • Undvik produkter med trollhassel (with hazel) som kan trigga om du är känslig.
  • Röker du, så försök sluta. Cigaretter innehåller ett radioaktivt ämne, polonium 210, som ökar inflammationer i kroppen och skadar DNA
  • Ingen peeling
  • Tvätta ansiktet enbart på kvällen
  • Använd milda produkter med välgörande innehåll
Hoppas innerligt att detta varit informativt och till hjälp för dig.

Värme & Kärlek 
Christina








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam