Fortsätt till huvudinnehåll

Ingefärste


Har du någon gång kokat dig ingefärste? Om inte så tycker jag absolut att du ska prova. Det är gott och hälsosamt. På sommaren är den helt underbar som iste. Har man väl börjat dricka det så är det beroendeframkallande nästan. Vill man så kan man tillsätta citron och eventuellt lite honung. Om du tillsätter honung så ska du göra det när teet har svalnat annars tar du död på det nyttiga i honungen.
Ingefärans nyttigheter:
  • Minskar gasbildning
  • Främjar matsmältningen. (du får därmed även mindre mage)
  • Innehåller antioxidanter och är perfekt kur mot förkylning
  • Antiinflammatorisk
  • Bra för hjärtat
  • Får du lätt migrän? Prova att direkt när du känner symtom, dricka ett eller några glas ingefärste. 


  1. Koka upp ca 2 liter vatten till 55-60 grader. Ingefära och citron ska inte värmas över 60 grader, för då förstörs C-vitaminet och andra näringsämnen.
  2. Tillsätt  25-50 g riven ingefära. Du behöver inte skala den, eftersom jag tar för givet att du använder dig av ekologisk vara. Detsamma gäller den eventuella citronen du kanske tillsätter. 
  3. Låt teet sedan få dra tills det fått den styrka du vill ha på det. Jag tycker om riktigt starkt, så jag brukar låta den stå i kylen över natten eller flera dygn, och sedan dricka det kallt, eller bara värma tills det blir drickvänligt. Blir det för starkt, så tillsätter du bara mer vatten.
    1. Sila teet (om du vill)

    Om du tillsätter honung så ska den vara så lite bearbetad som möjligt. Den bästa honungen hittar du om du läser på burken att den kommer från en småskalig odlare. Gärna med gårdens namn.
    Jag har hittat en så fantastiskt god. 
    Själv har jag ingen honung i då jag tycker att det blir för sött. Jag föredrar det syrliga och starkt friska i detta te. 


    Kommentarer

    Populära inlägg i den här bloggen

    Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

    Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

    Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

    Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

    Grymt goda pommes strips på kålrabbi

    Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...