Fortsätt till huvudinnehåll

Ingefärste


Har du någon gång kokat dig ingefärste? Om inte så tycker jag absolut att du ska prova. Det är gott och hälsosamt. På sommaren är den helt underbar som iste. Har man väl börjat dricka det så är det beroendeframkallande nästan. Vill man så kan man tillsätta citron och eventuellt lite honung. Om du tillsätter honung så ska du göra det när teet har svalnat annars tar du död på det nyttiga i honungen.
Ingefärans nyttigheter:
  • Minskar gasbildning
  • Främjar matsmältningen. (du får därmed även mindre mage)
  • Innehåller antioxidanter och är perfekt kur mot förkylning
  • Antiinflammatorisk
  • Bra för hjärtat
  • Får du lätt migrän? Prova att direkt när du känner symtom, dricka ett eller några glas ingefärste. 


  1. Koka upp ca 2 liter vatten till 55-60 grader. Ingefära och citron ska inte värmas över 60 grader, för då förstörs C-vitaminet och andra näringsämnen.
  2. Tillsätt  25-50 g riven ingefära. Du behöver inte skala den, eftersom jag tar för givet att du använder dig av ekologisk vara. Detsamma gäller den eventuella citronen du kanske tillsätter. 
  3. Låt teet sedan få dra tills det fått den styrka du vill ha på det. Jag tycker om riktigt starkt, så jag brukar låta den stå i kylen över natten eller flera dygn, och sedan dricka det kallt, eller bara värma tills det blir drickvänligt. Blir det för starkt, så tillsätter du bara mer vatten.
    1. Sila teet (om du vill)

    Om du tillsätter honung så ska den vara så lite bearbetad som möjligt. Den bästa honungen hittar du om du läser på burken att den kommer från en småskalig odlare. Gärna med gårdens namn.
    Jag har hittat en så fantastiskt god. 
    Själv har jag ingen honung i då jag tycker att det blir för sött. Jag föredrar det syrliga och starkt friska i detta te. 


    Kommentarer

    Populära inlägg i den här bloggen

    Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

    Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

    LCHF Pinocchiotårta

    Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

    Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

    Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...