Fortsätt till huvudinnehåll

Ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor

Hej hej!

Idag och i morgon är det kursdagar. Måste säga att jag har det lyxigt. När jag skulle köra iväg till kursen så var det en glashinna av is på vägen. (Igår snöade det för första gången här. Stora snöflingor). Då erbjöd sig älsklingen att köra mig. Fick med mig matlåda och kaffetermos och kom sedan hem till en fantastisk middag. Så bortskämd så jag nästan skäms... Middagen bestod av ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor och en härlig sallad. 

Receptet är taget ur "Bonniers kokbok". Nyttigt och gott. Ekologiskt ska det vara naturligtvis, då paprikor är bland det mest besprutade som finns. 

4 pers
4 stora paprikor
2 hackad lökar
ev. 1 finhackad vitlöksklyfta 
1 msk smör
300 g färs. Vi hade älgfärs
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
1 tsk oregano, mejram, eller timjan
2 dl lagrad ost


Sätt ugnen på 225°
Dela paprikorna på längden och ta bort kärnorna
Koka paprikorna i lättsaltat vatten i 3-4 min
Fräs lök och vitlök i smör i en panna
Ta upp och bryn färsen under omrörning
Tillsätt löken, salt, peppar och övriga kryddor
Lägg paprikorna i en ugnssäker form
Fyll dem med köttfärs och strö över ost
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min

Servera förslagsvis med en sallad. Salladen vi hade innehöll: Blandsallad, Grovrivna morötter, rädisor, tomater, gurka och Skärvångens ost.

I morgon har jag blivit lovad kycklingsallad :) Med Nannas curryaioli



Ha en underbar Lördag och Söndag

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...