Fortsätt till huvudinnehåll

älgfärsbiffar med färsk timjan och västerbotten


Paltkoma! Herrejisses så gott det här var. Efter middagen satt vi i var sitt hörn i soffan och jäste av välbehag.

Jag köpte ju en Jämtlandslåda från Glada lådan. Så i helgen åt vi varmrökt lax med grönsaksfrittata, som jag då även berikade med grönkål. Receptet på den hittar du här (tillsätt bara färsk grönkål som du fräser med de övriga grönsakerna). 


Denna gång lät jag frittatan, efter stekningen på spisen, glida ner i en pajform och stekte klar den i ugnen (övervärme) tills ytan fick vacker färg. 



Vi hade även falukorv på älg. En fräsch sallad till. Enkelt supergott och lyxigt.
I matlådan fanns även älgfärs som jag nu gjorde biffar av. 

Jag brukar som grund göra biff med finriven västerbottenost. Idén till det har jag hittat på Birgitta Höglunds blogg. 


Nu blev det timjan- och västerbottenbiffar med karamelliserad lök, gräddsås, rostad majrove-strips och en enkel sallad


3 port

3 majrovor
örtsalt
kokosolja

Skala och strimla majrovan till strips
Smält kokosolja i ugn och lägg i stripsen. Krydda med örtsalt
Stek i ugn (200°C) i ca 20-30 min

3 gula lökar
½ tsk tamarisoya
2 krm honung (går att utesluta, eller ta någon annan sötning som inte ger blodsockerhöjning)
osaltat smör

Skala löken och skiva den tunt. Stek i smör tills den är mjuk. Häll på soya och honung och låt löken karamelliseras. Lägg upp på fat.


Gör under tiden biffarna och såsen:

500 g finmalen älgfärs
80 g finriven västerbottenost
1 liten finriven gul lök
1 näve finhackad färsk timjan
½-3/4 dl grädde
kryddpeppar, svartpeppar och herbamare örtsalt
1 ägg
osaltat smör

Blanda ihop allt och forma till 6 biffar. Stek i smör på medelvärme ca 3 min på var sida.
Häll lite vatten i pannan och låt biffarna gå klara under lock i ca 2-3 min till

Lägg upp biffarna på löken och häll skyn i gräddsåsen, se nedan:

3 dl grädde
1 msk smör
vitpeppar
örtsalt
tamarisoya
½ kycklingbuljong
Skyn från biffarna
Smaksätt gärna med lite färsk klippt timjan och lite tomatpuré
Tillsätt mer grädde om så behövs

Koka ihop grädden till sås-konsistens
Blanda i smörklicken 
Krydda och häll i skyn
Smaka av

Tillbehör ex. Salladkål, gurka, tomat och salladsost (Skärvångens)

Allt naturligtvis ekologiskt :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att