Fortsätt till huvudinnehåll

älgfärsbiffar med färsk timjan och västerbotten


Paltkoma! Herrejisses så gott det här var. Efter middagen satt vi i var sitt hörn i soffan och jäste av välbehag.

Jag köpte ju en Jämtlandslåda från Glada lådan. Så i helgen åt vi varmrökt lax med grönsaksfrittata, som jag då även berikade med grönkål. Receptet på den hittar du här (tillsätt bara färsk grönkål som du fräser med de övriga grönsakerna). 


Denna gång lät jag frittatan, efter stekningen på spisen, glida ner i en pajform och stekte klar den i ugnen (övervärme) tills ytan fick vacker färg. 



Vi hade även falukorv på älg. En fräsch sallad till. Enkelt supergott och lyxigt.
I matlådan fanns även älgfärs som jag nu gjorde biffar av. 

Jag brukar som grund göra biff med finriven västerbottenost. Idén till det har jag hittat på Birgitta Höglunds blogg. 


Nu blev det timjan- och västerbottenbiffar med karamelliserad lök, gräddsås, rostad majrove-strips och en enkel sallad


3 port

3 majrovor
örtsalt
kokosolja

Skala och strimla majrovan till strips
Smält kokosolja i ugn och lägg i stripsen. Krydda med örtsalt
Stek i ugn (200°C) i ca 20-30 min

3 gula lökar
½ tsk tamarisoya
2 krm honung (går att utesluta, eller ta någon annan sötning som inte ger blodsockerhöjning)
osaltat smör

Skala löken och skiva den tunt. Stek i smör tills den är mjuk. Häll på soya och honung och låt löken karamelliseras. Lägg upp på fat.


Gör under tiden biffarna och såsen:

500 g finmalen älgfärs
80 g finriven västerbottenost
1 liten finriven gul lök
1 näve finhackad färsk timjan
½-3/4 dl grädde
kryddpeppar, svartpeppar och herbamare örtsalt
1 ägg
osaltat smör

Blanda ihop allt och forma till 6 biffar. Stek i smör på medelvärme ca 3 min på var sida.
Häll lite vatten i pannan och låt biffarna gå klara under lock i ca 2-3 min till

Lägg upp biffarna på löken och häll skyn i gräddsåsen, se nedan:

3 dl grädde
1 msk smör
vitpeppar
örtsalt
tamarisoya
½ kycklingbuljong
Skyn från biffarna
Smaksätt gärna med lite färsk klippt timjan och lite tomatpuré
Tillsätt mer grädde om så behövs

Koka ihop grädden till sås-konsistens
Blanda i smörklicken 
Krydda och häll i skyn
Smaka av

Tillbehör ex. Salladkål, gurka, tomat och salladsost (Skärvångens)

Allt naturligtvis ekologiskt :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...