Fortsätt till huvudinnehåll

älgfärsbiffar med färsk timjan och västerbotten


Paltkoma! Herrejisses så gott det här var. Efter middagen satt vi i var sitt hörn i soffan och jäste av välbehag.

Jag köpte ju en Jämtlandslåda från Glada lådan. Så i helgen åt vi varmrökt lax med grönsaksfrittata, som jag då även berikade med grönkål. Receptet på den hittar du här (tillsätt bara färsk grönkål som du fräser med de övriga grönsakerna). 


Denna gång lät jag frittatan, efter stekningen på spisen, glida ner i en pajform och stekte klar den i ugnen (övervärme) tills ytan fick vacker färg. 



Vi hade även falukorv på älg. En fräsch sallad till. Enkelt supergott och lyxigt.
I matlådan fanns även älgfärs som jag nu gjorde biffar av. 

Jag brukar som grund göra biff med finriven västerbottenost. Idén till det har jag hittat på Birgitta Höglunds blogg. 


Nu blev det timjan- och västerbottenbiffar med karamelliserad lök, gräddsås, rostad majrove-strips och en enkel sallad


3 port

3 majrovor
örtsalt
kokosolja

Skala och strimla majrovan till strips
Smält kokosolja i ugn och lägg i stripsen. Krydda med örtsalt
Stek i ugn (200°C) i ca 20-30 min

3 gula lökar
½ tsk tamarisoya
2 krm honung (går att utesluta, eller ta någon annan sötning som inte ger blodsockerhöjning)
osaltat smör

Skala löken och skiva den tunt. Stek i smör tills den är mjuk. Häll på soya och honung och låt löken karamelliseras. Lägg upp på fat.


Gör under tiden biffarna och såsen:

500 g finmalen älgfärs
80 g finriven västerbottenost
1 liten finriven gul lök
1 näve finhackad färsk timjan
½-3/4 dl grädde
kryddpeppar, svartpeppar och herbamare örtsalt
1 ägg
osaltat smör

Blanda ihop allt och forma till 6 biffar. Stek i smör på medelvärme ca 3 min på var sida.
Häll lite vatten i pannan och låt biffarna gå klara under lock i ca 2-3 min till

Lägg upp biffarna på löken och häll skyn i gräddsåsen, se nedan:

3 dl grädde
1 msk smör
vitpeppar
örtsalt
tamarisoya
½ kycklingbuljong
Skyn från biffarna
Smaksätt gärna med lite färsk klippt timjan och lite tomatpuré
Tillsätt mer grädde om så behövs

Koka ihop grädden till sås-konsistens
Blanda i smörklicken 
Krydda och häll i skyn
Smaka av

Tillbehör ex. Salladkål, gurka, tomat och salladsost (Skärvångens)

Allt naturligtvis ekologiskt :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...