Fortsätt till huvudinnehåll

älgfärsbiffar med färsk timjan och västerbotten


Paltkoma! Herrejisses så gott det här var. Efter middagen satt vi i var sitt hörn i soffan och jäste av välbehag.

Jag köpte ju en Jämtlandslåda från Glada lådan. Så i helgen åt vi varmrökt lax med grönsaksfrittata, som jag då även berikade med grönkål. Receptet på den hittar du här (tillsätt bara färsk grönkål som du fräser med de övriga grönsakerna). 


Denna gång lät jag frittatan, efter stekningen på spisen, glida ner i en pajform och stekte klar den i ugnen (övervärme) tills ytan fick vacker färg. 



Vi hade även falukorv på älg. En fräsch sallad till. Enkelt supergott och lyxigt.
I matlådan fanns även älgfärs som jag nu gjorde biffar av. 

Jag brukar som grund göra biff med finriven västerbottenost. Idén till det har jag hittat på Birgitta Höglunds blogg. 


Nu blev det timjan- och västerbottenbiffar med karamelliserad lök, gräddsås, rostad majrove-strips och en enkel sallad


3 port

3 majrovor
örtsalt
kokosolja

Skala och strimla majrovan till strips
Smält kokosolja i ugn och lägg i stripsen. Krydda med örtsalt
Stek i ugn (200°C) i ca 20-30 min

3 gula lökar
½ tsk tamarisoya
2 krm honung (går att utesluta, eller ta någon annan sötning som inte ger blodsockerhöjning)
osaltat smör

Skala löken och skiva den tunt. Stek i smör tills den är mjuk. Häll på soya och honung och låt löken karamelliseras. Lägg upp på fat.


Gör under tiden biffarna och såsen:

500 g finmalen älgfärs
80 g finriven västerbottenost
1 liten finriven gul lök
1 näve finhackad färsk timjan
½-3/4 dl grädde
kryddpeppar, svartpeppar och herbamare örtsalt
1 ägg
osaltat smör

Blanda ihop allt och forma till 6 biffar. Stek i smör på medelvärme ca 3 min på var sida.
Häll lite vatten i pannan och låt biffarna gå klara under lock i ca 2-3 min till

Lägg upp biffarna på löken och häll skyn i gräddsåsen, se nedan:

3 dl grädde
1 msk smör
vitpeppar
örtsalt
tamarisoya
½ kycklingbuljong
Skyn från biffarna
Smaksätt gärna med lite färsk klippt timjan och lite tomatpuré
Tillsätt mer grädde om så behövs

Koka ihop grädden till sås-konsistens
Blanda i smörklicken 
Krydda och häll i skyn
Smaka av

Tillbehör ex. Salladkål, gurka, tomat och salladsost (Skärvångens)

Allt naturligtvis ekologiskt :)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...