Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.

Grattis alla pappor!!

Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etc

Jag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där.
Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt. 


Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni! 
Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv. 

Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås. 

Tillbehör : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad.

Den här rätten kan förberedas. Bara värm på den under tiden som det är 5 min kvar på tillbehören i ugnen. 

Polkabetor. Visst är de vackra?


4 port

850 g lövbiff
4 tsk dijonsenap (Markattan och Icas eco är utan den vidriga citronsyran)
4 tsk kapris
1 stor schalottenlök
6 tsk olivolja
4 tsk tamarisoya

Hacka kapris så den blir nästan till fint mos
Finhacka löken
Blanda med senap, soya och olivolja

Torka av det rumstempererade köttet och bred på två tsk av fyllningen på varje lövbiff. Vik ihop 2 ggr till en plånbok (vik ena delen till hälften och sedan viker du den en gång till så att fyllningen hamnar inuti "plånboken")
Stek dem i smör på lite högre värme i ca 2 min på var sida, tills de fått en vacker brynt yta. 
Ta upp köttet och lägg å sidan. Gör ren panna och gör såsen i den. 


Såsen:

1 röd lök
4 schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1/4 av en förpackning Valio cream cheese --vitlök (även den är utan citronsyra)
2 tsk schalottenfond
1 tsk kalvfond 
½ dl vatten
½ dl grädde
örtsalt (herbamare)
svartpeppar
smör
½ gul paprika

Hacka all lök förutom en av vitlökarna som du sparar till senare
Smält smör i en panna och lägg i löken
Låt den brynas sakta på medelvärme
Häll i crème fraiche, grädde, vatten och cream cheese
Smaksätt med fond, örtsalt och lite svartpeppar
Låt puttra ihop
Pressa i vitlöken
Strimla paprika och blanda i den
Tillsätt mer vätska om det behövs

Hit kan rätten förberedas

Lägg lövbiffarna i såsen och låt allt bli rykande hett

Servera med rotgrönsaker som du strimlat och skivat tunt. Rostas i ugn i smord form i 20-30 min 200°. Krydda med örtsalt
En fräsch enkel sallad ex blandsallad i påse och tomater, kompletterar rätten fint. 

Värme & Kärlek
Christina 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...