Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.

Grattis alla pappor!!

Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etc

Jag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där.
Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt. 


Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni! 
Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv. 

Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås. 

Tillbehör : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad.

Den här rätten kan förberedas. Bara värm på den under tiden som det är 5 min kvar på tillbehören i ugnen. 

Polkabetor. Visst är de vackra?


4 port

850 g lövbiff
4 tsk dijonsenap (Markattan och Icas eco är utan den vidriga citronsyran)
4 tsk kapris
1 stor schalottenlök
6 tsk olivolja
4 tsk tamarisoya

Hacka kapris så den blir nästan till fint mos
Finhacka löken
Blanda med senap, soya och olivolja

Torka av det rumstempererade köttet och bred på två tsk av fyllningen på varje lövbiff. Vik ihop 2 ggr till en plånbok (vik ena delen till hälften och sedan viker du den en gång till så att fyllningen hamnar inuti "plånboken")
Stek dem i smör på lite högre värme i ca 2 min på var sida, tills de fått en vacker brynt yta. 
Ta upp köttet och lägg å sidan. Gör ren panna och gör såsen i den. 


Såsen:

1 röd lök
4 schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1/4 av en förpackning Valio cream cheese --vitlök (även den är utan citronsyra)
2 tsk schalottenfond
1 tsk kalvfond 
½ dl vatten
½ dl grädde
örtsalt (herbamare)
svartpeppar
smör
½ gul paprika

Hacka all lök förutom en av vitlökarna som du sparar till senare
Smält smör i en panna och lägg i löken
Låt den brynas sakta på medelvärme
Häll i crème fraiche, grädde, vatten och cream cheese
Smaksätt med fond, örtsalt och lite svartpeppar
Låt puttra ihop
Pressa i vitlöken
Strimla paprika och blanda i den
Tillsätt mer vätska om det behövs

Hit kan rätten förberedas

Lägg lövbiffarna i såsen och låt allt bli rykande hett

Servera med rotgrönsaker som du strimlat och skivat tunt. Rostas i ugn i smord form i 20-30 min 200°. Krydda med örtsalt
En fräsch enkel sallad ex blandsallad i påse och tomater, kompletterar rätten fint. 

Värme & Kärlek
Christina 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att