Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.

Grattis alla pappor!!

Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etc

Jag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där.
Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt. 


Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni! 
Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv. 

Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås. 

Tillbehör : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad.

Den här rätten kan förberedas. Bara värm på den under tiden som det är 5 min kvar på tillbehören i ugnen. 

Polkabetor. Visst är de vackra?


4 port

850 g lövbiff
4 tsk dijonsenap (Markattan och Icas eco är utan den vidriga citronsyran)
4 tsk kapris
1 stor schalottenlök
6 tsk olivolja
4 tsk tamarisoya

Hacka kapris så den blir nästan till fint mos
Finhacka löken
Blanda med senap, soya och olivolja

Torka av det rumstempererade köttet och bred på två tsk av fyllningen på varje lövbiff. Vik ihop 2 ggr till en plånbok (vik ena delen till hälften och sedan viker du den en gång till så att fyllningen hamnar inuti "plånboken")
Stek dem i smör på lite högre värme i ca 2 min på var sida, tills de fått en vacker brynt yta. 
Ta upp köttet och lägg å sidan. Gör ren panna och gör såsen i den. 


Såsen:

1 röd lök
4 schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1/4 av en förpackning Valio cream cheese --vitlök (även den är utan citronsyra)
2 tsk schalottenfond
1 tsk kalvfond 
½ dl vatten
½ dl grädde
örtsalt (herbamare)
svartpeppar
smör
½ gul paprika

Hacka all lök förutom en av vitlökarna som du sparar till senare
Smält smör i en panna och lägg i löken
Låt den brynas sakta på medelvärme
Häll i crème fraiche, grädde, vatten och cream cheese
Smaksätt med fond, örtsalt och lite svartpeppar
Låt puttra ihop
Pressa i vitlöken
Strimla paprika och blanda i den
Tillsätt mer vätska om det behövs

Hit kan rätten förberedas

Lägg lövbiffarna i såsen och låt allt bli rykande hett

Servera med rotgrönsaker som du strimlat och skivat tunt. Rostas i ugn i smord form i 20-30 min 200°. Krydda med örtsalt
En fräsch enkel sallad ex blandsallad i påse och tomater, kompletterar rätten fint. 

Värme & Kärlek
Christina 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...