Fortsätt till huvudinnehåll

Lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.

Grattis alla pappor!!

Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etc

Jag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där.
Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt. 


Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni! 
Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv. 

Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås. 

Tillbehör : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad.

Den här rätten kan förberedas. Bara värm på den under tiden som det är 5 min kvar på tillbehören i ugnen. 

Polkabetor. Visst är de vackra?


4 port

850 g lövbiff
4 tsk dijonsenap (Markattan och Icas eco är utan den vidriga citronsyran)
4 tsk kapris
1 stor schalottenlök
6 tsk olivolja
4 tsk tamarisoya

Hacka kapris så den blir nästan till fint mos
Finhacka löken
Blanda med senap, soya och olivolja

Torka av det rumstempererade köttet och bred på två tsk av fyllningen på varje lövbiff. Vik ihop 2 ggr till en plånbok (vik ena delen till hälften och sedan viker du den en gång till så att fyllningen hamnar inuti "plånboken")
Stek dem i smör på lite högre värme i ca 2 min på var sida, tills de fått en vacker brynt yta. 
Ta upp köttet och lägg å sidan. Gör ren panna och gör såsen i den. 


Såsen:

1 röd lök
4 schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1/4 av en förpackning Valio cream cheese --vitlök (även den är utan citronsyra)
2 tsk schalottenfond
1 tsk kalvfond 
½ dl vatten
½ dl grädde
örtsalt (herbamare)
svartpeppar
smör
½ gul paprika

Hacka all lök förutom en av vitlökarna som du sparar till senare
Smält smör i en panna och lägg i löken
Låt den brynas sakta på medelvärme
Häll i crème fraiche, grädde, vatten och cream cheese
Smaksätt med fond, örtsalt och lite svartpeppar
Låt puttra ihop
Pressa i vitlöken
Strimla paprika och blanda i den
Tillsätt mer vätska om det behövs

Hit kan rätten förberedas

Lägg lövbiffarna i såsen och låt allt bli rykande hett

Servera med rotgrönsaker som du strimlat och skivat tunt. Rostas i ugn i smord form i 20-30 min 200°. Krydda med örtsalt
En fräsch enkel sallad ex blandsallad i påse och tomater, kompletterar rätten fint. 

Värme & Kärlek
Christina 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...