Grattis alla pappor!!
Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etcJag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där.
Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt.
Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni!
Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv.
Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.
Tillbehör : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad.
Den här rätten kan förberedas. Bara värm på den under tiden som det är 5 min kvar på tillbehören i ugnen.
![]() |
Polkabetor. Visst är de vackra? |
4 port
850 g lövbiff
4 tsk dijonsenap (Markattan och Icas eco är utan den vidriga citronsyran)
4 tsk kapris
1 stor schalottenlök
6 tsk olivolja
4 tsk tamarisoya
Hacka kapris så den blir nästan till fint mos
Finhacka löken
Blanda med senap, soya och olivolja
Torka av det rumstempererade köttet och bred på två tsk av fyllningen på varje lövbiff. Vik ihop 2 ggr till en plånbok (vik ena delen till hälften och sedan viker du den en gång till så att fyllningen hamnar inuti "plånboken")
Stek dem i smör på lite högre värme i ca 2 min på var sida, tills de fått en vacker brynt yta.
Ta upp köttet och lägg å sidan. Gör ren panna och gör såsen i den.
Såsen:
1 röd lök
4 schalottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1/4 av en förpackning Valio cream cheese --vitlök (även den är utan citronsyra)
2 tsk schalottenfond
1 tsk kalvfond
½ dl vatten
½ dl grädde
örtsalt (herbamare)
svartpeppar
smör
½ gul paprika
Hacka all lök förutom en av vitlökarna som du sparar till senare
Smält smör i en panna och lägg i löken
Låt den brynas sakta på medelvärme
Häll i crème fraiche, grädde, vatten och cream cheese
Smaksätt med fond, örtsalt och lite svartpeppar
Låt puttra ihop
Pressa i vitlöken
Strimla paprika och blanda i den
Tillsätt mer vätska om det behövs
Hit kan rätten förberedas
Lägg lövbiffarna i såsen och låt allt bli rykande hett
Servera med rotgrönsaker som du strimlat och skivat tunt. Rostas i ugn i smord form i 20-30 min 200°. Krydda med örtsalt
En fräsch enkel sallad ex blandsallad i påse och tomater, kompletterar rätten fint.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar