Hej i stugorna!
Här har det snöat stora Lovikavantar idag. Har fått riktig julstämning kan jag tala om. Vi är i stugan och gör julfint med gardiner, dukar och ljus. Har varit på bycaféet och julmarknad. Köpte lite god getost och en tovad jättefin yllemössa/hatt. Snart kommer några vänner på besök och vi ska gotta oss i köttfondue.
Alla ingredienser är ekologiska naturligtvis
Har gjort lite goda såser till och andra tillbehör
Tänkte ge receptet på den härliga fonduen. Så mysigt att kunna sitta runt bordet och äta riktigt länge.....
5-6 port
ca 900 g innanlår (vi har älg)
Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar
Marinad:
1 dl olivolja
1/4 dl rödvinsvinäger
½ dl tamarisoya
1/4 dl tomatpuré
½-1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver
malen svartpeppar
Buljong:
1 liter vatten
1½ oxbuljongtärning
1 umamibuljongtärning (Kung Markattan har)
1 dl rött vin
3 msk tamarisoya
10 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1-2 lagerblad
Låt koka ihop 1 ca 15 min. Häll den i fonduegrytan
Lägg upp köttet på fat och trä köttbit på en fonduegaffel och koka i buljongen. Ät med en massa smaskiga tillbehör
Vi har:
Till gästerna serverar jag även potatiskroketter
Nu har vi ätit och en herre i gemenskapen ville ha receptet. Allt tog slut och sedan satt vi och jäste med kaffe o lite gott i soffan. Mycket lyckad kväll!
Önskar er en jättefin advent!
Värme & Kärlek
Christina

Här har det snöat stora Lovikavantar idag. Har fått riktig julstämning kan jag tala om. Vi är i stugan och gör julfint med gardiner, dukar och ljus. Har varit på bycaféet och julmarknad. Köpte lite god getost och en tovad jättefin yllemössa/hatt. Snart kommer några vänner på besök och vi ska gotta oss i köttfondue.
Alla ingredienser är ekologiska naturligtvis
Har gjort lite goda såser till och andra tillbehör
Tänkte ge receptet på den härliga fonduen. Så mysigt att kunna sitta runt bordet och äta riktigt länge.....
5-6 port
ca 900 g innanlår (vi har älg)
Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar
Marinad:
1 dl olivolja
1/4 dl rödvinsvinäger
½ dl tamarisoya
1/4 dl tomatpuré
½-1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver
malen svartpeppar
Buljong:
1 liter vatten
1½ oxbuljongtärning
1 umamibuljongtärning (Kung Markattan har)
1 dl rött vin
3 msk tamarisoya
10 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1-2 lagerblad
Låt koka ihop 1 ca 15 min. Häll den i fonduegrytan
Lägg upp köttet på fat och trä köttbit på en fonduegaffel och koka i buljongen. Ät med en massa smaskiga tillbehör
Vi har:
- Tzatsiki
1 burk smetana (eller yoghurt)
2 stora vitlöksklyftor
5 cm gurka, skalad
salt, svartpeppar
Riv gurkan, salta lite och pressa ur så mycket vatten som det går
Rör ner gurkan i smetanan
Pressa i vitlöksklyftorna
Smaka av med eventuellt mer salt och nymalen svartpeppar - Curryaioli (denna gång med ett finrivet äpple i för lite sötma)
- Rödvinssås
- Bearnaisesås
- Pepparsås
- Cornichons
- Syltlök
- Sallad (Romansallad, finstrimlad vitkål, purjolök, tomat utan kärnhus, gurka, rädisalfa, ruccola)
Till gästerna serverar jag även potatiskroketter

Nu har vi ätit och en herre i gemenskapen ville ha receptet. Allt tog slut och sedan satt vi och jäste med kaffe o lite gott i soffan. Mycket lyckad kväll!
Önskar er en jättefin advent!
Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer
Skicka en kommentar