Fortsätt till huvudinnehåll

Köttfondue med goda röror och sallad

Hej i stugorna!
Här har det snöat stora Lovikavantar idag. Har fått riktig julstämning kan jag tala om. Vi är i stugan och gör julfint med gardiner, dukar och ljus. Har varit på bycaféet och julmarknad. Köpte lite god getost och en tovad jättefin yllemössa/hatt. Snart kommer några vänner på besök och vi ska gotta oss i köttfondue.

Alla ingredienser är ekologiska naturligtvis


Har gjort lite goda såser till och andra tillbehör

Tänkte ge receptet på den härliga fonduen. Så mysigt att kunna sitta runt bordet och äta riktigt länge.....

5-6 port

ca 900 g innanlår (vi har älg)
Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar

Marinad:
1 dl olivolja
1/4 dl rödvinsvinäger
½ dl tamarisoya
1/4 dl tomatpuré
½-1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver
malen svartpeppar

Buljong:
1 liter vatten
1½ oxbuljongtärning
1 umamibuljongtärning (Kung Markattan har)
1 dl rött vin
3 msk tamarisoya
10 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1-2 lagerblad

Låt koka ihop 1 ca 15 min. Häll den i fonduegrytan
Lägg upp köttet på fat och trä köttbit på en fonduegaffel och koka i buljongen. Ät med en massa smaskiga tillbehör

Vi har:

  • Tzatsiki 
    1 burk smetana (eller yoghurt)
    2 stora vitlöksklyftor
    5 cm gurka, skalad
    salt, svartpeppar
    Riv gurkan, salta lite och pressa ur så mycket vatten som det går
    Rör ner gurkan i smetanan
    Pressa i vitlöksklyftorna
    Smaka av med eventuellt mer salt och nymalen svartpeppar
  • Curryaioli (denna gång med ett finrivet äpple i för lite sötma)
  • Rödvinssås
  • Bearnaisesås
  • Pepparsås
  • Cornichons
  • Syltlök
  • Sallad (Romansallad, finstrimlad vitkål, purjolök, tomat utan kärnhus, gurka, rädisalfa, ruccola)

Till gästerna serverar jag även potatiskroketter







Nu har vi ätit och en herre i gemenskapen ville ha receptet. Allt tog slut och sedan satt vi och jäste med kaffe o lite gott i soffan. Mycket lyckad kväll!
Önskar er en jättefin advent!
Värme & Kärlek

Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...