Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelpanerade krispiga laxpinnar med citronaioli

Hejsan! Jag vet att jag skrev att nästa inlägg skulle handla om rosacea. Ett hudproblem som är så vanligt och kan vara så besvärande för många. 
Håller just nu på att utvärdera ett hudvårdsmärkes serum och hudcreme som jag fått i brevlådan från Maria Åkerberg. Det verkar mycket lovande kan jag säga. Ååååh så mjuk och len jag blir och doften....Som en spabehandling hemma. Den mjuka känslan och fukten sitter kvar trots upprepade tvättningar av huden. Ekologiskt är det också. 
Så inlägget blir lite försenat eftersom jag vill ge er tips på det allra bästa för huden och då måste jag hinna utvärdera klart. 
Till råga på allt så vann jag ett läppstift från dem också. Så det blev rena rama julafton här hemma med paketöppning. 

Men... Ni ska få något gott under tiden. Nu är det snart långhelg och då är det mysigt att sitta samlade tillsammans hela familjen runt bordet.  
Så lite mysmat kommer skeppat. Det här gjorde jag i helgen och det blev såååå gott!!!! 
Hittade idén till receptet på webben från Dr Axe, men som jag gjorde om lite. 
Det är mandelpanerade krispiga laxpinnar som dippas i  härlig citronaioli. Tillbehören såsom mangosalsa och mitt vinnarrecept; pak soi med hackade cashewnötter, chili och hoisinsås blev riktigt gott till. 
De här laxpinnarna är ju perfekta även som tilltugg på ett buffébord eller som ett nyttigt och lyxigt mellanmål. 



Mandelpanerade laxpinnar:

800 g tinad vildfångad lax
3 dl mandelmjöl
100 g skalade hackade mandlar. Jag körde med färdighackade på påse.
1 tsk trocomare örtsalt (använder du herbamare kan du ta lite till)
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 dl citronolivolja + lite extra att ringla på

Sätt ugnen på 220°
Torka laxfiléerna riktigt torra och skär dem i fingerstora jämna bitar. En riktigt vass kniv är att föredra
Häll upp olja i en skål och rulla laxbitarna i oljan
Blanda samman mandelmjöl, hackad mandel och kryddor och rulla laxbitarna därefter i detta. Det ska bli ett rejält lager. Du kan även ösa över panering och klappa in så att dom täcks. 
Lägg dem på en plåt
Ringla på extra citronolivolja
Stek dem mitt i ugnen 18-20 min

Härligt krämig Citronaioli:




400 g hemgjord- eller Hellmans majonnäs
2 stora pressade vitlöksklyftor
Finrivet skal av 2 citroner. Ekologiska naturligtvis
3-4 tsk pressad citron

Servera laxpinnarna med citronaiolin, mangosalsa och pak soi med caschewnötter och chili





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…