Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelpanerade krispiga laxpinnar med citronaioli

Hejsan! Jag vet att jag skrev att nästa inlägg skulle handla om rosacea. Ett hudproblem som är så vanligt och kan vara så besvärande för många. 
Håller just nu på att utvärdera ett hudvårdsmärkes serum och hudcreme som jag fått i brevlådan från Maria Åkerberg. Det verkar mycket lovande kan jag säga. Ååååh så mjuk och len jag blir och doften....Som en spabehandling hemma. Den mjuka känslan och fukten sitter kvar trots upprepade tvättningar av huden. Ekologiskt är det också. 
Så inlägget blir lite försenat eftersom jag vill ge er tips på det allra bästa för huden och då måste jag hinna utvärdera klart. 
Till råga på allt så vann jag ett läppstift från dem också. Så det blev rena rama julafton här hemma med paketöppning. 

Men... Ni ska få något gott under tiden. Nu är det snart långhelg och då är det mysigt att sitta samlade tillsammans hela familjen runt bordet.  
Så lite mysmat kommer skeppat. Det här gjorde jag i helgen och det blev såååå gott!!!! 
Hittade idén till receptet på webben från Dr Axe, men som jag gjorde om lite. 
Det är mandelpanerade krispiga laxpinnar som dippas i  härlig citronaioli. Tillbehören såsom mangosalsa och mitt vinnarrecept; pak soi med hackade cashewnötter, chili och hoisinsås blev riktigt gott till. 
De här laxpinnarna är ju perfekta även som tilltugg på ett buffébord eller som ett nyttigt och lyxigt mellanmål. 



Mandelpanerade laxpinnar:

800 g tinad vildfångad lax
3 dl mandelmjöl
100 g skalade hackade mandlar. Jag körde med färdighackade på påse.
1 tsk trocomare örtsalt (använder du herbamare kan du ta lite till)
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 dl citronolivolja + lite extra att ringla på

Sätt ugnen på 220°
Torka laxfiléerna riktigt torra och skär dem i fingerstora jämna bitar. En riktigt vass kniv är att föredra
Häll upp olja i en skål och rulla laxbitarna i oljan
Blanda samman mandelmjöl, hackad mandel och kryddor och rulla laxbitarna därefter i detta. Det ska bli ett rejält lager. Du kan även ösa över panering och klappa in så att dom täcks. 
Lägg dem på en plåt
Ringla på extra citronolivolja
Stek dem mitt i ugnen 18-20 min

Härligt krämig Citronaioli:




400 g hemgjord- eller Hellmans majonnäs
2 stora pressade vitlöksklyftor
Finrivet skal av 2 citroner. Ekologiska naturligtvis
3-4 tsk pressad citron

Servera laxpinnarna med citronaiolin, mangosalsa och pak soi med caschewnötter och chili





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...