Fortsätt till huvudinnehåll

Mandelpanerade krispiga laxpinnar med citronaioli

Hejsan! Jag vet att jag skrev att nästa inlägg skulle handla om rosacea. Ett hudproblem som är så vanligt och kan vara så besvärande för många. 
Håller just nu på att utvärdera ett hudvårdsmärkes serum och hudcreme som jag fått i brevlådan från Maria Åkerberg. Det verkar mycket lovande kan jag säga. Ååååh så mjuk och len jag blir och doften....Som en spabehandling hemma. Den mjuka känslan och fukten sitter kvar trots upprepade tvättningar av huden. Ekologiskt är det också. 
Så inlägget blir lite försenat eftersom jag vill ge er tips på det allra bästa för huden och då måste jag hinna utvärdera klart. 
Till råga på allt så vann jag ett läppstift från dem också. Så det blev rena rama julafton här hemma med paketöppning. 

Men... Ni ska få något gott under tiden. Nu är det snart långhelg och då är det mysigt att sitta samlade tillsammans hela familjen runt bordet.  
Så lite mysmat kommer skeppat. Det här gjorde jag i helgen och det blev såååå gott!!!! 
Hittade idén till receptet på webben från Dr Axe, men som jag gjorde om lite. 
Det är mandelpanerade krispiga laxpinnar som dippas i  härlig citronaioli. Tillbehören såsom mangosalsa och mitt vinnarrecept; pak soi med hackade cashewnötter, chili och hoisinsås blev riktigt gott till. 
De här laxpinnarna är ju perfekta även som tilltugg på ett buffébord eller som ett nyttigt och lyxigt mellanmål. 



Mandelpanerade laxpinnar:

800 g tinad vildfångad lax
3 dl mandelmjöl
100 g skalade hackade mandlar. Jag körde med färdighackade på påse.
1 tsk trocomare örtsalt (använder du herbamare kan du ta lite till)
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 dl citronolivolja + lite extra att ringla på

Sätt ugnen på 220°
Torka laxfiléerna riktigt torra och skär dem i fingerstora jämna bitar. En riktigt vass kniv är att föredra
Häll upp olja i en skål och rulla laxbitarna i oljan
Blanda samman mandelmjöl, hackad mandel och kryddor och rulla laxbitarna därefter i detta. Det ska bli ett rejält lager. Du kan även ösa över panering och klappa in så att dom täcks. 
Lägg dem på en plåt
Ringla på extra citronolivolja
Stek dem mitt i ugnen 18-20 min

Härligt krämig Citronaioli:




400 g hemgjord- eller Hellmans majonnäs
2 stora pressade vitlöksklyftor
Finrivet skal av 2 citroner. Ekologiska naturligtvis
3-4 tsk pressad citron

Servera laxpinnarna med citronaiolin, mangosalsa och pak soi med caschewnötter och chili





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...