Fortsätt till huvudinnehåll

Tjälknul, potatisterrin och lingon-& rödvinssås med whisky


Ett sprillans nytt år och en önskan till oss alla om ett härligt och lyckosamt sådant. Nu vänder vi blad och fyller detta års oskrivna sidor med så mycket positivt vi bara kan.
Idag har vi lagt ut isnät. Ingen fisk ännu så länge. Men vilket väder!! Ljummet, lite dimma och en sådan vacker natur som nästan tar andan ur mig.

Vi sköt upp ufo-ballonger igår. Det är nog bland det vackraste jag ser. Skickade med ballongerna alla mina önskningar även för nära och kära, likväl för alla små barn därute i världen.
Vi hade även lite andra raketer som vi sköt efter att ha pratat med grannar, så att vi inte skulle skrämma upp eventuella djur. Har själv haft skotträdda djur så jag vet hur hemskt det är. Nu var det ingen fara och vi kunde åtnjuta båda sorterna.

Naturligtvis hade vi en god nyårssupé.

Förrätt:
Krutonger med sallad och räkröra
Varmrätt:
Tjälknul, potatisterrin & reducerad lingonsås med rödvin och whisky
Efterrätt:
Fruktsallad med mörk riven choklad

Varmrätten var sagolik. Som en vid bordet uttryckte det: "-Hade det här varit på restaurang hade vi fått betala 500 kr för den här varmrätten". Det var ett strålande betyg tycker jag. :)

Naturligtvis ska jag dela med mig av receptet

Tjälknul

800 g - 1 kg älgstek helst från kalv
Sätt ugnen på 75 grader

Lägg in den frysta steken i ugnen i en ugnsform
Beräkna lång tid för steken att bli klar. För min stek på 800 g tog det ca 4 timmar. Sätt in en termometer efter någon timme och vid ca 70 grader är steken klar. 
Under tiden gör du en lag:
Koka upp 1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker eller sukrin
2 lagerblad 
8 svartpepparkorn
8 vitpepparkorn
20 enbär
När steken är klar slår du den varma lagen över den och ställer den svalt. 
Låt den stå i ca 3 timmar. Låter du den stå för länge så blir den alltför salt.
Skär sedan upp den i tunna, tunna skivor

Potatisterrin

1 kg potatis
1,5 dl crème fraiche
1 dl grädde
100 gram chevréost
100 gram brieost
1 bit västerbottenost. Jag hade ingen våg till hands med den biten jag tog var ca 6x4cm
2 - 3 pressade vitlöksklyftor, beroende på storlek
2 ägg
1 msk repad timjan
1 stor näve hackad bladpersilja
1 stor schalottenlök finhackad
Trocomare & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Skiva potatisen tunt
Koka upp crème fraiche, grädde, brieost och chevréost. När osten smält tar du upp de vita"skalen" från osten. 
Ta kastrullen från spisen och blanda ner lök, vitlök,  timjan, bladpersilja, trocomare, peppar och den rivna västerbottenosten. Låt det svalna innan du sedan rör ner äggen i såsen.
Klä en 1 1/2 liters form med bakplåtspapper. 
Varva den tunt skivade potatisen med ostsåsen. Tryck och packa till ordentligt. 
Grädda i ca 1 timme. Täck den eventuellt med folie den sista tiden i ugnen så att den inte bränns. Känn med sticka när den är klar. 
Låt terrinen svalna i 10 minuter innan du skär upp den i tårtbitar. 

Lingon-& rödvinssås med whisky  4-6 pers

Koka upp 4 dl gott ekologiskt rödvin. Gärna samma som du sedan serverar till maten.
Tillsätt 2 tsk honung och/eller 1-2 msk socker eller sukrin
2 hackade schalottenlökar
½ dl vatten
10 vitpepparkorn
4 msk kalvfond
färsk timjan
1 lagerblad
2 msk ekologisk tomatpuré
Koka upp och låt det koka livfullt tills såsen reducerats till hälften.
Sila såsen
Tillsätt 50 gram smör och ytterligare ½ dl vatten
Mortla ½ dl lingon och lägg i såsen
Lägg ytterligare ½ dl hela lingon i såsen
Låt såsen reduceras ytterligare 
Tillsätt 2½ msk god fin whisky
Smaka av. Såsen ska vara lite åt det söta hållet, men fortfarande ha syran av lingonen och vinet kvar. 
Blanka av såsen med ca 50 g smör. 
Du kan göra såsen i förväg och blanka av den strax innan servering. 


Tyvärr inte den snyggaste av bilder pga av dåligt ljus. :)

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...