Ett sprillans nytt år och en önskan till oss alla om ett härligt och lyckosamt sådant. Nu vänder vi blad och fyller detta års oskrivna sidor med så mycket positivt vi bara kan.
Idag har vi lagt ut isnät. Ingen fisk ännu så länge. Men vilket väder!! Ljummet, lite dimma och en sådan vacker natur som nästan tar andan ur mig.
Vi sköt upp ufo-ballonger igår. Det är nog bland det vackraste jag ser. Skickade med ballongerna alla mina önskningar även för nära och kära, likväl för alla små barn därute i världen.
Vi hade även lite andra raketer som vi sköt efter att ha pratat med grannar, så att vi inte skulle skrämma upp eventuella djur. Har själv haft skotträdda djur så jag vet hur hemskt det är. Nu var det ingen fara och vi kunde åtnjuta båda sorterna.
Naturligtvis hade vi en god nyårssupé.
Förrätt:
Krutonger med sallad och räkröra
Varmrätt:
Tjälknul, potatisterrin & reducerad lingonsås med rödvin och whisky
Efterrätt:
Fruktsallad med mörk riven choklad
Varmrätten var sagolik. Som en vid bordet uttryckte det: "-Hade det här varit på restaurang hade vi fått betala 500 kr för den här varmrätten". Det var ett strålande betyg tycker jag. :)
Naturligtvis ska jag dela med mig av receptet
Tjälknul
800 g - 1 kg älgstek helst från kalv
Sätt ugnen på 75 grader
Lägg in den frysta steken i ugnen i en ugnsform
Beräkna lång tid för steken att bli klar. För min stek på 800 g tog det ca 4 timmar. Sätt in en termometer efter någon timme och vid ca 70 grader är steken klar.
Under tiden gör du en lag:
Koka upp 1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker eller sukrin
2 lagerblad
8 svartpepparkorn
8 vitpepparkorn
20 enbär
När steken är klar slår du den varma lagen över den och ställer den svalt.
Låt den stå i ca 3 timmar. Låter du den stå för länge så blir den alltför salt.
Skär sedan upp den i tunna, tunna skivor
Potatisterrin
1 kg potatis
1,5 dl crème fraiche
1 dl grädde
100 gram chevréost
100 gram brieost
1 bit västerbottenost. Jag hade ingen våg till hands med den biten jag tog var ca 6x4cm
2 - 3 pressade vitlöksklyftor, beroende på storlek
2 ägg
1 msk repad timjan
1 stor näve hackad bladpersilja
1 stor schalottenlök finhackad
Trocomare & nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader
Skiva potatisen tunt
Koka upp crème fraiche, grädde, brieost och chevréost. När osten smält tar du upp de vita"skalen" från osten.
Ta kastrullen från spisen och blanda ner lök, vitlök, timjan, bladpersilja, trocomare, peppar och den rivna västerbottenosten. Låt det svalna innan du sedan rör ner äggen i såsen.
Klä en 1 1/2 liters form med bakplåtspapper.
Varva den tunt skivade potatisen med ostsåsen. Tryck och packa till ordentligt.
Grädda i ca 1 timme. Täck den eventuellt med folie den sista tiden i ugnen så att den inte bränns. Känn med sticka när den är klar.
Låt terrinen svalna i 10 minuter innan du skär upp den i tårtbitar.
Lingon-& rödvinssås med whisky 4-6 pers
Koka upp 4 dl gott ekologiskt rödvin. Gärna samma som du sedan serverar till maten.
Tillsätt 2 tsk honung och/eller 1-2 msk socker eller sukrin
2 hackade schalottenlökar
½ dl vatten
10 vitpepparkorn
4 msk kalvfond
färsk timjan
1 lagerblad
2 msk ekologisk tomatpuré
Koka upp och låt det koka livfullt tills såsen reducerats till hälften.
Sila såsen
Tillsätt 50 gram smör och ytterligare ½ dl vatten
Mortla ½ dl lingon och lägg i såsen
Lägg ytterligare ½ dl hela lingon i såsen
Låt såsen reduceras ytterligare
Tillsätt 2½ msk god fin whisky
Smaka av. Såsen ska vara lite åt det söta hållet, men fortfarande ha syran av lingonen och vinet kvar.
Blanka av såsen med ca 50 g smör.
Du kan göra såsen i förväg och blanka av den strax innan servering.
Tyvärr inte den snyggaste av bilder pga av dåligt ljus. :)
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar