Fortsätt till huvudinnehåll

Tjälknul, potatisterrin och lingon-& rödvinssås med whisky


Ett sprillans nytt år och en önskan till oss alla om ett härligt och lyckosamt sådant. Nu vänder vi blad och fyller detta års oskrivna sidor med så mycket positivt vi bara kan.
Idag har vi lagt ut isnät. Ingen fisk ännu så länge. Men vilket väder!! Ljummet, lite dimma och en sådan vacker natur som nästan tar andan ur mig.

Vi sköt upp ufo-ballonger igår. Det är nog bland det vackraste jag ser. Skickade med ballongerna alla mina önskningar även för nära och kära, likväl för alla små barn därute i världen.
Vi hade även lite andra raketer som vi sköt efter att ha pratat med grannar, så att vi inte skulle skrämma upp eventuella djur. Har själv haft skotträdda djur så jag vet hur hemskt det är. Nu var det ingen fara och vi kunde åtnjuta båda sorterna.

Naturligtvis hade vi en god nyårssupé.

Förrätt:
Krutonger med sallad och räkröra
Varmrätt:
Tjälknul, potatisterrin & reducerad lingonsås med rödvin och whisky
Efterrätt:
Fruktsallad med mörk riven choklad

Varmrätten var sagolik. Som en vid bordet uttryckte det: "-Hade det här varit på restaurang hade vi fått betala 500 kr för den här varmrätten". Det var ett strålande betyg tycker jag. :)

Naturligtvis ska jag dela med mig av receptet

Tjälknul

800 g - 1 kg älgstek helst från kalv
Sätt ugnen på 75 grader

Lägg in den frysta steken i ugnen i en ugnsform
Beräkna lång tid för steken att bli klar. För min stek på 800 g tog det ca 4 timmar. Sätt in en termometer efter någon timme och vid ca 70 grader är steken klar. 
Under tiden gör du en lag:
Koka upp 1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker eller sukrin
2 lagerblad 
8 svartpepparkorn
8 vitpepparkorn
20 enbär
När steken är klar slår du den varma lagen över den och ställer den svalt. 
Låt den stå i ca 3 timmar. Låter du den stå för länge så blir den alltför salt.
Skär sedan upp den i tunna, tunna skivor

Potatisterrin

1 kg potatis
1,5 dl crème fraiche
1 dl grädde
100 gram chevréost
100 gram brieost
1 bit västerbottenost. Jag hade ingen våg till hands med den biten jag tog var ca 6x4cm
2 - 3 pressade vitlöksklyftor, beroende på storlek
2 ägg
1 msk repad timjan
1 stor näve hackad bladpersilja
1 stor schalottenlök finhackad
Trocomare & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Skiva potatisen tunt
Koka upp crème fraiche, grädde, brieost och chevréost. När osten smält tar du upp de vita"skalen" från osten. 
Ta kastrullen från spisen och blanda ner lök, vitlök,  timjan, bladpersilja, trocomare, peppar och den rivna västerbottenosten. Låt det svalna innan du sedan rör ner äggen i såsen.
Klä en 1 1/2 liters form med bakplåtspapper. 
Varva den tunt skivade potatisen med ostsåsen. Tryck och packa till ordentligt. 
Grädda i ca 1 timme. Täck den eventuellt med folie den sista tiden i ugnen så att den inte bränns. Känn med sticka när den är klar. 
Låt terrinen svalna i 10 minuter innan du skär upp den i tårtbitar. 

Lingon-& rödvinssås med whisky  4-6 pers

Koka upp 4 dl gott ekologiskt rödvin. Gärna samma som du sedan serverar till maten.
Tillsätt 2 tsk honung och/eller 1-2 msk socker eller sukrin
2 hackade schalottenlökar
½ dl vatten
10 vitpepparkorn
4 msk kalvfond
färsk timjan
1 lagerblad
2 msk ekologisk tomatpuré
Koka upp och låt det koka livfullt tills såsen reducerats till hälften.
Sila såsen
Tillsätt 50 gram smör och ytterligare ½ dl vatten
Mortla ½ dl lingon och lägg i såsen
Lägg ytterligare ½ dl hela lingon i såsen
Låt såsen reduceras ytterligare 
Tillsätt 2½ msk god fin whisky
Smaka av. Såsen ska vara lite åt det söta hållet, men fortfarande ha syran av lingonen och vinet kvar. 
Blanka av såsen med ca 50 g smör. 
Du kan göra såsen i förväg och blanka av den strax innan servering. 


Tyvärr inte den snyggaste av bilder pga av dåligt ljus. :)

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att