Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig pastasås med kallrökt lax


Trettondag jul och lite lyxig mat som ändå går jättefort och lätt att göra. Kan hända har man tur och har lite lax kvar sedan julmaten som man kan använda.
.
Det här mina vänner blev Gaaaalet gott! Riktig helgmat! Laxen som blir över kommer jag att ha till frukost i morgon tillsammans med mjukkokt ägg och avokado.

Jag har räknat ut att det för fyra pers sås med lax blir:
18 g kolhydrater, 115 g fett, 48 g proteiner. (Alltså 4,5 g kolhydrater per pers).
Detta utan att räkna in "pastan".
Såsen är så god att du kan äta den som pastasås även utan lax. Då blir beräkningen för 4 port:
18 g kolhydrater, 91 g fett, 11 g protein

4 port
2 dl      vispgrädde, ekologisk
1½       grönsaksbuljongtärning (inte knorr som innehåller glutamat)
4 msk   Arla ekologisk färskost
1 dl      crème fraiche, ekologisk
1 st      citron. VIKTIGT att den är ekologisk, då du ska använda det rivna skalet            på den
1½ dl   vitt vin. Matlagningsvin går utmärkt
1 dl      hackad gräslök
65 g     babyspenat
65 g     ekologiska körsbärstomater eller grovhackade stora tomater
1/4 tsk herbamare eller trocomare örtsalt 
           nymald svartpeppar
300 g   kallrökt lax



  • Dela tomaterna i fjärdedelar
  • Riv citronskalet på den fina sidan av ett rivjärn eller använd ett zestjärn. Se till att inte det vita kommer med, för då blir det en bitter/besk smak på såsen. Har du inget att riva citronskalet på, så skär tunna strimlor av skalet som du sedan finhackar.
  • Strimla laxen 
  • Koka upp grädde, creme fraiche, philadelphiaost, buljongtärningar och vinet.
  • Tillsätt det rivna citronskalet och gräslöken
  • Krydda med örtsaltet och nymald svartpeppar
  • Rör ner babyspenaten, tomaterna samt lax


Servera med laxen bredvid eller nedvänd i pastasåsen tillsammans med supergod LCHF-pasta, strimlad zuccinipasta (zoodles) eller mycket väl sköljda och avtorkade shiratakinudlar. Torkar du av dem så tar den upp smakerna bättre. För att torka dem så kan du använda hushållspapper eller torka dem i en panna. Eller varför inte blanda olika nudelsorter såsom shirataki, glasnudlar och zoodles – det blir kanongott!! Jag tycker även om att äta mina zoodles utan att koka dem. 


Pasta LCHF
6 ägg
200 g philadelphiaost  Arla ekologisk färskost (uppdaterat till ett bättre val, utan tillsatser)
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt


Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggen med phiadelphiaosten. Tillsätt salt och fiberhusk. Rör ihop snabbt och noga. 
Fördela smeten på båda plåtarna. Den tjocknar snabbt. Bred sedan ut den så mycket du kan. Låt svälla i 10 min. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten över hela plåten. Den ska vara riktigt, riktigt supertunn. Det gör inget om det blir några hål i den.
Behåll bakplåtspapperet på och grädda i 150° i 10 min. Dra av papperet och rulla ihop pastan från långsidan. Klipp till pastaremsor. 

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...