Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig pastasås med kallrökt lax


Trettondag jul och lite lyxig mat som ändå går jättefort och lätt att göra. Kan hända har man tur och har lite lax kvar sedan julmaten som man kan använda.
.
Det här mina vänner blev Gaaaalet gott! Riktig helgmat! Laxen som blir över kommer jag att ha till frukost i morgon tillsammans med mjukkokt ägg och avokado.

Jag har räknat ut att det för fyra pers sås med lax blir:
18 g kolhydrater, 115 g fett, 48 g proteiner. (Alltså 4,5 g kolhydrater per pers).
Detta utan att räkna in "pastan".
Såsen är så god att du kan äta den som pastasås även utan lax. Då blir beräkningen för 4 port:
18 g kolhydrater, 91 g fett, 11 g protein

4 port
2 dl      vispgrädde, ekologisk
1½       grönsaksbuljongtärning (inte knorr som innehåller glutamat)
4 msk   Arla ekologisk färskost
1 dl      crème fraiche, ekologisk
1 st      citron. VIKTIGT att den är ekologisk, då du ska använda det rivna skalet            på den
1½ dl   vitt vin. Matlagningsvin går utmärkt
1 dl      hackad gräslök
65 g     babyspenat
65 g     ekologiska körsbärstomater eller grovhackade stora tomater
1/4 tsk herbamare eller trocomare örtsalt 
           nymald svartpeppar
300 g   kallrökt lax



  • Dela tomaterna i fjärdedelar
  • Riv citronskalet på den fina sidan av ett rivjärn eller använd ett zestjärn. Se till att inte det vita kommer med, för då blir det en bitter/besk smak på såsen. Har du inget att riva citronskalet på, så skär tunna strimlor av skalet som du sedan finhackar.
  • Strimla laxen 
  • Koka upp grädde, creme fraiche, philadelphiaost, buljongtärningar och vinet.
  • Tillsätt det rivna citronskalet och gräslöken
  • Krydda med örtsaltet och nymald svartpeppar
  • Rör ner babyspenaten, tomaterna samt lax


Servera med laxen bredvid eller nedvänd i pastasåsen tillsammans med supergod LCHF-pasta, strimlad zuccinipasta (zoodles) eller mycket väl sköljda och avtorkade shiratakinudlar. Torkar du av dem så tar den upp smakerna bättre. För att torka dem så kan du använda hushållspapper eller torka dem i en panna. Eller varför inte blanda olika nudelsorter såsom shirataki, glasnudlar och zoodles – det blir kanongott!! Jag tycker även om att äta mina zoodles utan att koka dem. 


Pasta LCHF
6 ägg
200 g philadelphiaost  Arla ekologisk färskost (uppdaterat till ett bättre val, utan tillsatser)
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt


Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggen med phiadelphiaosten. Tillsätt salt och fiberhusk. Rör ihop snabbt och noga. 
Fördela smeten på båda plåtarna. Den tjocknar snabbt. Bred sedan ut den så mycket du kan. Låt svälla i 10 min. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten över hela plåten. Den ska vara riktigt, riktigt supertunn. Det gör inget om det blir några hål i den.
Behåll bakplåtspapperet på och grädda i 150° i 10 min. Dra av papperet och rulla ihop pastan från långsidan. Klipp till pastaremsor. 

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam