.
Det här mina vänner blev Gaaaalet gott! Riktig helgmat! Laxen som blir över kommer jag att ha till frukost i morgon tillsammans med mjukkokt ägg och avokado.
Jag har räknat ut att det för fyra pers sås med lax blir:
18 g kolhydrater, 115 g fett, 48 g proteiner. (Alltså 4,5 g kolhydrater per pers).
Detta utan att räkna in "pastan".
Såsen är så god att du kan äta den som pastasås även utan lax. Då blir beräkningen för 4 port:
18 g kolhydrater, 91 g fett, 11 g protein
4 port
2 dl vispgrädde, ekologisk
1½ grönsaksbuljongtärning (inte knorr som innehåller glutamat)
4 msk Arla ekologisk färskost
1 dl crème fraiche, ekologisk
1 st citron. VIKTIGT att den är ekologisk, då du ska använda det rivna skalet på den
1½ dl vitt vin. Matlagningsvin går utmärkt
1 dl hackad gräslök
65 g babyspenat
65 g ekologiska körsbärstomater eller grovhackade stora tomater
1/4 tsk herbamare eller trocomare örtsalt
nymald svartpeppar
300 g kallrökt lax
- Dela tomaterna i fjärdedelar
- Riv citronskalet på den fina sidan av ett rivjärn eller använd ett zestjärn. Se till att inte det vita kommer med, för då blir det en bitter/besk smak på såsen. Har du inget att riva citronskalet på, så skär tunna strimlor av skalet som du sedan finhackar.
- Strimla laxen
- Koka upp grädde, creme fraiche, philadelphiaost, buljongtärningar och vinet.
- Tillsätt det rivna citronskalet och gräslöken
- Krydda med örtsaltet och nymald svartpeppar
- Rör ner babyspenaten, tomaterna samt lax
Servera med laxen bredvid eller nedvänd i pastasåsen tillsammans med supergod LCHF-pasta, strimlad zuccinipasta (zoodles) eller mycket väl sköljda och avtorkade shiratakinudlar. Torkar du av dem så tar den upp smakerna bättre. För att torka dem så kan du använda hushållspapper eller torka dem i en panna. Eller varför inte blanda olika nudelsorter såsom shirataki, glasnudlar och zoodles – det blir kanongott!! Jag tycker även om att äta mina zoodles utan att koka dem.
Pasta LCHF
6 ägg
200 g philadelphiaost Arla ekologisk färskost (uppdaterat till ett bättre val, utan tillsatser)
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Förbered 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
Vispa ihop äggen med phiadelphiaosten. Tillsätt salt och fiberhusk. Rör ihop snabbt och noga.
Fördela smeten på båda plåtarna. Den tjocknar snabbt. Bred sedan ut den så mycket du kan. Låt svälla i 10 min. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten över hela plåten. Den ska vara riktigt, riktigt supertunn. Det gör inget om det blir några hål i den.
Behåll bakplåtspapperet på och grädda i 150° i 10 min. Dra av papperet och rulla ihop pastan från långsidan. Klipp till pastaremsor.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar