Saftig smakrik älgstek med smörkokta morötter, kålrabbi-strips, lökstekta champinjoner och en gräddig sås
Hallojsan!
Ja igår lovade jag att komma in med mitt middagsrecept. Jag hade turen att ha älgstek i frysen. Det går naturligtvis lika bra med selleri.....eller nja nästan, men en nötstek i alla fall. Gärna svenskt grönbeteskött (krav). Köp svenskt, för även utländskt importerat kravkött har en risk i sig att djuret slaktas utan bedövning. Köp därför ALLTID svenskt kravkött. Då är du oftast säker på god djurhållning. Undvik även svenskt EU-eko där äldre djur i värsta fall kan stå uppbundna.
Djuren ska må bra, gå ute och beta så mycket som möjligt, få bedövning innan slakt och vi kan ha gott samvete. Se gärna köttguiden här
Älgkött är ju naturligt både ekologiskt och krav.
Den här middagen bestod av den saftiga smakrika steken, smörkokta morötter med persilja, pommes av kålrabbi, lökfrästa champinjoner och en god gräddig sås.
Om ditt kött är fryst så se till att ta fram den senast dagen innan, för att sakta tinas upp i kylskåpet.
När den är tinad och klar tas den fram en timme innan tillagning så att den får rumstemperatur. Det är viktigt. Är den för kall när den ska brynas så börjar den lätt att koka istället för att stekas. Det gäller allt kött som ska tillagas.
Steken
Stek valfri storlek (jag hade en stor på 2 kg)
3 dl vatten
½ kycklingbuljong
½ oxbuljong
10 enbär
1 ekologisk morot (behöver inte skalas om du inte vill)
Krydda steken rikligt med havssalt och nymalen svartpeppar och klappa in kryddorna. Var inte rädd för kryddningen. Det är gott om ytan får en riktig smak.
Smält en ordentlig klick smör i en gryta med lock. Gärna gjutjärn. Lägg ner steken och låt den brynas och få fin färg runt om.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på steken.
Häll i 3 dl vatten. Lägg i enbär, buljongtärningar fördelad runt om steken, samt morötter i bitar. Sänk värmen till det lägsta och sätt på locket. Steken ska bara koka/sjuda mycket sakta. Kokar den för hårt blir den torr.
Den är klar när termometern uppvisar ca 65 grader.
Låt steken vila tills serveringsdags innan du skär upp den i tunna fina skivor. Spara skyn till såsen.
Smörkokta morötter:
2 morötter
50 g smör
Persilja
Flingsalt
Skala morötterna och slanta dem i 1 cm tjocka sneda skivor
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull
Lägg i morotsslantarna och strö över persilja
Koka på svag värme under lock. Rör då och då. Koka dem mjuka, men ändå har kvar lite tuggmotstånd. Det tar ca 15 min. Strö över en knivsudd flingsalt. Värm upp strax innan servering.
Kålrabbi-strips
Sätt ugnen på 175°
2 kålrabbin
Smör
Havssalt
Skala kålrabbin om den inte är ekologisk
Skär den i längder.
Smält en rejäl klick smör i en ugnstålig panna/form i ugnen. Lägg i kålrabbin. Blanda runt i smöret och strö på salt.
Tillaga i ca 20-25 min i 175°, eller tills den är färdig. Känn efter med en provsticka.
Gräddig sås
3 dl grädde
2 dl sky från steken
Persilja
Soya (glutenfri), gärna tamari
Havssalt, peppar
Sila av 2 dl av skyn. Koka den häftigt tills den reducerats till ca hälften.
Häll i 3 dl grädde
Strö i lite hackad persilja
Smaka av med soya samt havssalt och peppar.
När du värmt på morötterna så tillsätter du morötternas smör i denna sås
Red eventuellt av med lite arrowrot utblandat i lite vatten eller grädde.
Lökstekta champinjoner:
4 stora färska champinjoner
2 ekologiska schalottenlökar
5 cm ekologisk purjolök
Vitlökspulver
Lökpulver (välj gärna ekologiska kryddor om du kan)
Herbamare örtsalt
Smör
Skiva champinjonerna, schalottenlöken och purjolöken.
Smält smör i en stekpanna. Lägg i svampen och löken. Krydda och bryn under omrörning tills det fått fin färg. Tillsätt mer smör om det behövs. Det får inte brännas, men champinjonerna ska få en fin gyllenstekt yta.
Ät gott och njut av hälsosam kost
Värme & Kärlek
Christina
Ja igår lovade jag att komma in med mitt middagsrecept. Jag hade turen att ha älgstek i frysen. Det går naturligtvis lika bra med selleri.....eller nja nästan, men en nötstek i alla fall. Gärna svenskt grönbeteskött (krav). Köp svenskt, för även utländskt importerat kravkött har en risk i sig att djuret slaktas utan bedövning. Köp därför ALLTID svenskt kravkött. Då är du oftast säker på god djurhållning. Undvik även svenskt EU-eko där äldre djur i värsta fall kan stå uppbundna.
Djuren ska må bra, gå ute och beta så mycket som möjligt, få bedövning innan slakt och vi kan ha gott samvete. Se gärna köttguiden här
Älgkött är ju naturligt både ekologiskt och krav.
Den här middagen bestod av den saftiga smakrika steken, smörkokta morötter med persilja, pommes av kålrabbi, lökfrästa champinjoner och en god gräddig sås.
Om ditt kött är fryst så se till att ta fram den senast dagen innan, för att sakta tinas upp i kylskåpet.
När den är tinad och klar tas den fram en timme innan tillagning så att den får rumstemperatur. Det är viktigt. Är den för kall när den ska brynas så börjar den lätt att koka istället för att stekas. Det gäller allt kött som ska tillagas.
Steken
Stek valfri storlek (jag hade en stor på 2 kg)
3 dl vatten
½ kycklingbuljong
½ oxbuljong
10 enbär
1 ekologisk morot (behöver inte skalas om du inte vill)
Krydda steken rikligt med havssalt och nymalen svartpeppar och klappa in kryddorna. Var inte rädd för kryddningen. Det är gott om ytan får en riktig smak.
Smält en ordentlig klick smör i en gryta med lock. Gärna gjutjärn. Lägg ner steken och låt den brynas och få fin färg runt om.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på steken.
Häll i 3 dl vatten. Lägg i enbär, buljongtärningar fördelad runt om steken, samt morötter i bitar. Sänk värmen till det lägsta och sätt på locket. Steken ska bara koka/sjuda mycket sakta. Kokar den för hårt blir den torr.
Den är klar när termometern uppvisar ca 65 grader.
Låt steken vila tills serveringsdags innan du skär upp den i tunna fina skivor. Spara skyn till såsen.
Smörkokta morötter:
2 morötter
50 g smör
Persilja
Flingsalt
Skala morötterna och slanta dem i 1 cm tjocka sneda skivor
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull
Lägg i morotsslantarna och strö över persilja
Koka på svag värme under lock. Rör då och då. Koka dem mjuka, men ändå har kvar lite tuggmotstånd. Det tar ca 15 min. Strö över en knivsudd flingsalt. Värm upp strax innan servering.
Kålrabbi-strips
Sätt ugnen på 175°
Smör
Havssalt
Skala kålrabbin om den inte är ekologisk
Skär den i längder.
Smält en rejäl klick smör i en ugnstålig panna/form i ugnen. Lägg i kålrabbin. Blanda runt i smöret och strö på salt.
Tillaga i ca 20-25 min i 175°, eller tills den är färdig. Känn efter med en provsticka.
Gräddig sås
3 dl grädde
2 dl sky från steken
Persilja
Soya (glutenfri), gärna tamari
Havssalt, peppar
Sila av 2 dl av skyn. Koka den häftigt tills den reducerats till ca hälften.
Häll i 3 dl grädde
Strö i lite hackad persilja
Smaka av med soya samt havssalt och peppar.
När du värmt på morötterna så tillsätter du morötternas smör i denna sås
Red eventuellt av med lite arrowrot utblandat i lite vatten eller grädde.
Lökstekta champinjoner:
4 stora färska champinjoner
2 ekologiska schalottenlökar
5 cm ekologisk purjolök
Vitlökspulver
Lökpulver (välj gärna ekologiska kryddor om du kan)
Herbamare örtsalt
Smör
Skiva champinjonerna, schalottenlöken och purjolöken.
Smält smör i en stekpanna. Lägg i svampen och löken. Krydda och bryn under omrörning tills det fått fin färg. Tillsätt mer smör om det behövs. Det får inte brännas, men champinjonerna ska få en fin gyllenstekt yta.
Ät gott och njut av hälsosam kost
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar