Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig smakrik älgstek med smörkokta morötter, kålrabbi-strips, lökstekta champinjoner och en gräddig sås

Hallojsan!

Ja igår lovade jag att komma in med mitt middagsrecept. Jag hade turen att ha älgstek i frysen. Det går naturligtvis lika bra med selleri.....eller nja nästan, men en nötstek i alla fall. Gärna svenskt grönbeteskött (krav). Köp svenskt, för även utländskt importerat kravkött har en risk i sig att djuret slaktas utan bedövning. Köp därför ALLTID svenskt kravkött. Då är du oftast säker på god djurhållning. Undvik även svenskt EU-eko där äldre djur i värsta fall kan stå uppbundna.
Djuren ska må bra, gå ute och beta så mycket som möjligt, få bedövning innan slakt och vi kan ha gott samvete. Se gärna köttguiden här
Älgkött är ju naturligt både ekologiskt och krav.

Den här middagen bestod av den saftiga smakrika steken, smörkokta morötter med persilja, pommes av kålrabbi, lökfrästa champinjoner och en god gräddig sås.


Om ditt kött är fryst så se till att ta fram den senast dagen innan, för att sakta tinas upp i kylskåpet.
När den är tinad och klar tas den fram en timme innan tillagning så att den får rumstemperatur. Det är viktigt. Är den för kall när den ska brynas så börjar den lätt att koka istället för att stekas. Det gäller allt kött som ska tillagas.

Steken
Stek valfri storlek (jag hade en stor på 2 kg)
3 dl vatten
½ kycklingbuljong
½ oxbuljong
10 enbär
1 ekologisk morot (behöver inte skalas om du inte vill)

Krydda steken rikligt med havssalt och nymalen svartpeppar och klappa in kryddorna. Var inte rädd för kryddningen. Det är gott om ytan får en riktig smak.
Smält en ordentlig klick smör i en gryta med lock. Gärna gjutjärn. Lägg ner steken och låt den brynas och få fin färg runt om.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på steken.

Häll i 3 dl vatten. Lägg i enbär, buljongtärningar fördelad runt om steken, samt morötter i bitar. Sänk värmen till det lägsta och sätt på locket. Steken ska bara koka/sjuda mycket sakta. Kokar den för hårt blir den torr.
Den är klar när termometern uppvisar ca 65 grader.
Låt steken vila tills serveringsdags innan du skär upp den i tunna fina skivor. Spara skyn till såsen.

Smörkokta morötter:


2 morötter
50 g smör
Persilja
Flingsalt

Skala morötterna och slanta dem i 1 cm tjocka sneda skivor
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull
Lägg i morotsslantarna och strö över persilja
Koka på svag värme under lock. Rör då och då. Koka dem mjuka, men ändå har kvar lite tuggmotstånd. Det tar ca 15 min. Strö över en knivsudd flingsalt. Värm upp strax innan servering.

Kålrabbi-strips
Sätt ugnen på 175°



2 kålrabbin
Smör
Havssalt

Skala kålrabbin om den inte är ekologisk
Skär den i längder.
Smält en rejäl klick smör i en ugnstålig panna/form i ugnen. Lägg i kålrabbin. Blanda runt i smöret och strö på salt.
Tillaga i ca 20-25 min i 175°, eller tills den är färdig. Känn efter med en provsticka.

Gräddig sås
3 dl grädde
2 dl sky från steken
Persilja
Soya (glutenfri), gärna tamari
Havssalt, peppar

Sila av 2 dl av skyn. Koka den häftigt tills den reducerats till ca hälften.
Häll i 3 dl grädde
Strö i lite hackad persilja
Smaka av med soya samt havssalt och peppar.
När du värmt på morötterna så tillsätter du morötternas smör i denna sås
Red eventuellt av med lite arrowrot utblandat i lite vatten eller grädde.


Lökstekta champinjoner:



4 stora färska champinjoner
2 ekologiska schalottenlökar
5 cm ekologisk purjolök
Vitlökspulver
Lökpulver (välj gärna ekologiska kryddor om du kan)
Herbamare örtsalt
Smör

Skiva champinjonerna, schalottenlöken och purjolöken.
Smält smör i en stekpanna. Lägg i svampen och löken. Krydda och bryn under omrörning tills det fått fin färg. Tillsätt mer smör om det behövs. Det får inte brännas, men champinjonerna ska få en fin gyllenstekt yta.

Ät gott och njut av hälsosam kost

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …