Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik Älgfärspanna Paleo, LCHF

Idag har jag haft en ta-hand-om-mig-själv-dag. Skrubbat kroppen, badat i härliga oljor från ljuvliga Alqvimia i ett badrum fyllt av levande ljus och fin musik.


Tvättat håret och gjort inpackning. Tog t.o.m lite av Alqvimiaoljan i håret. Gjort ansiktsmask, putsat fossingarna och smort in mig med ekologisk sheasmör blandat med lite av den ljuvligt doftande oljan.
Aaaah, men asså.... Hoppas ni män också förstår vikten av att ibland ta hand om sig så här. Känslan efteråt är en avslappnad, genomren och mjukdoftande människa. Ibland behöver vi verkligen vår egentid.
 När min dotter var yngre så tog jag alltid 3 timmar var söndag som bara var min. Då gjorde jag vad jag ville med min tid. Något sådant här, promenader, meditation, tecknade eller något annat som jag var i behov av.
Är man ensamförälder som jag senare blev, så fanns ju inte riktigt tiden till det. Men då var jag smart sörrni. Då tog jag med mig min dotter i det mysiga och så gjorde vi sakerna tillsammans.
Vilken kvalitetstid det blev!!! :)

Middagsmaten ville jag ju nu naturligtvis skulle vara jättegod, men kräva så lite tid som möjligt av mig. Kröp sedan upp i soffan och åt den medan jag tittade på film. Önskar jag hade haft ett glas vin hemma också. Men vatten med lite äppelcidervinäger blev också gott.
Äppelcidervinäger är ju lite svårt första gångerna man provar det, men så småningom blir det som ett måste och man längtar efter ett glas. Hjälper både matsmältningen och pH-värdet, samt är bra om man har läckande tarm. Minst 1 tsk i ett glas vatten i samband med mat.
Nämen nu har jag surrat tillräckligt. Nu ska ni få receptet på den goda smakrika älgfärspannan jag gjorde.

2-3 port

500 g  älgfärs
150 g  vitkål
           kokosolja
           olivolja
60 g    purjolök + lite till garnering
1 st     stor morot
½        squash (zucchini)
2 tsk   röd currypasta
1 tsk   worcestershiresås
3 krm sambal oelec
2 dl     kokosmjölk
½       grönsaksbuljongtärning
2-3     vitlöksklyftor
          Oljeinlagda soltorkade tomater, gärna egengjorda (se länk till recept nedan)
          Herbamare örtsalt och nymald svartpeppar

Strimla morötter och squash med osthyvel
Dela purjolöksbiten i fyra delar och strimla den
Skiva vitkålen fint

Bryn vitkål och squash mjuka i olivolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
När den är mjuk och kålen fått en aning färg tillsätts purjolök. Låt bryna lite till. Tillsätt sedan den strimlade moroten. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Fortsätt bryna i ca 1 min. Lägg grönsakerna åt sidan.

Ta ny kokosolja och stek köttfärsen. Krydda med örtsalt. Lägg i currypastan, sambal oelek och worcestershiresåsen. Rör om ordentligt så att kryddorna fördelas jämt.
Tillsätt sedan kokosmjölken, halv buljongtärning och pressad vitlök.
Låt kokosmjölken koka in nästan helt. Släng i grönsakerna och låt allt blandas och bli hett. Smaka av och tillsätt eventuellt nymald svartpeppar.
Lägg upp på serveringsfat och garnera med snedstrimlad purjolök och soltorkade tomater. Ringla lite olivolja på.

Vill du göra egna söta och goda torkade cocktailtomater i olivolja, som är ett fantastiskt tillbehör till så mycket och är superenkelt att göra så har du receptet HÄR

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...