Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik Älgfärspanna Paleo, LCHF

Idag har jag haft en ta-hand-om-mig-själv-dag. Skrubbat kroppen, badat i härliga oljor från ljuvliga Alqvimia i ett badrum fyllt av levande ljus och fin musik.


Tvättat håret och gjort inpackning. Tog t.o.m lite av Alqvimiaoljan i håret. Gjort ansiktsmask, putsat fossingarna och smort in mig med ekologisk sheasmör blandat med lite av den ljuvligt doftande oljan.
Aaaah, men asså.... Hoppas ni män också förstår vikten av att ibland ta hand om sig så här. Känslan efteråt är en avslappnad, genomren och mjukdoftande människa. Ibland behöver vi verkligen vår egentid.
 När min dotter var yngre så tog jag alltid 3 timmar var söndag som bara var min. Då gjorde jag vad jag ville med min tid. Något sådant här, promenader, meditation, tecknade eller något annat som jag var i behov av.
Är man ensamförälder som jag senare blev, så fanns ju inte riktigt tiden till det. Men då var jag smart sörrni. Då tog jag med mig min dotter i det mysiga och så gjorde vi sakerna tillsammans.
Vilken kvalitetstid det blev!!! :)

Middagsmaten ville jag ju nu naturligtvis skulle vara jättegod, men kräva så lite tid som möjligt av mig. Kröp sedan upp i soffan och åt den medan jag tittade på film. Önskar jag hade haft ett glas vin hemma också. Men vatten med lite äppelcidervinäger blev också gott.
Äppelcidervinäger är ju lite svårt första gångerna man provar det, men så småningom blir det som ett måste och man längtar efter ett glas. Hjälper både matsmältningen och pH-värdet, samt är bra om man har läckande tarm. Minst 1 tsk i ett glas vatten i samband med mat.
Nämen nu har jag surrat tillräckligt. Nu ska ni få receptet på den goda smakrika älgfärspannan jag gjorde.

2-3 port

500 g  älgfärs
150 g  vitkål
           kokosolja
           olivolja
60 g    purjolök + lite till garnering
1 st     stor morot
½        squash (zucchini)
2 tsk   röd currypasta
1 tsk   worcestershiresås
3 krm sambal oelec
2 dl     kokosmjölk
½       grönsaksbuljongtärning
2-3     vitlöksklyftor
          Oljeinlagda soltorkade tomater, gärna egengjorda (se länk till recept nedan)
          Herbamare örtsalt och nymald svartpeppar

Strimla morötter och squash med osthyvel
Dela purjolöksbiten i fyra delar och strimla den
Skiva vitkålen fint

Bryn vitkål och squash mjuka i olivolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
När den är mjuk och kålen fått en aning färg tillsätts purjolök. Låt bryna lite till. Tillsätt sedan den strimlade moroten. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Fortsätt bryna i ca 1 min. Lägg grönsakerna åt sidan.

Ta ny kokosolja och stek köttfärsen. Krydda med örtsalt. Lägg i currypastan, sambal oelek och worcestershiresåsen. Rör om ordentligt så att kryddorna fördelas jämt.
Tillsätt sedan kokosmjölken, halv buljongtärning och pressad vitlök.
Låt kokosmjölken koka in nästan helt. Släng i grönsakerna och låt allt blandas och bli hett. Smaka av och tillsätt eventuellt nymald svartpeppar.
Lägg upp på serveringsfat och garnera med snedstrimlad purjolök och soltorkade tomater. Ringla lite olivolja på.

Vill du göra egna söta och goda torkade cocktailtomater i olivolja, som är ett fantastiskt tillbehör till så mycket och är superenkelt att göra så har du receptet HÄR

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…