Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik Älgfärspanna Paleo, LCHF

Idag har jag haft en ta-hand-om-mig-själv-dag. Skrubbat kroppen, badat i härliga oljor från ljuvliga Alqvimia i ett badrum fyllt av levande ljus och fin musik.


Tvättat håret och gjort inpackning. Tog t.o.m lite av Alqvimiaoljan i håret. Gjort ansiktsmask, putsat fossingarna och smort in mig med ekologisk sheasmör blandat med lite av den ljuvligt doftande oljan.
Aaaah, men asså.... Hoppas ni män också förstår vikten av att ibland ta hand om sig så här. Känslan efteråt är en avslappnad, genomren och mjukdoftande människa. Ibland behöver vi verkligen vår egentid.
 När min dotter var yngre så tog jag alltid 3 timmar var söndag som bara var min. Då gjorde jag vad jag ville med min tid. Något sådant här, promenader, meditation, tecknade eller något annat som jag var i behov av.
Är man ensamförälder som jag senare blev, så fanns ju inte riktigt tiden till det. Men då var jag smart sörrni. Då tog jag med mig min dotter i det mysiga och så gjorde vi sakerna tillsammans.
Vilken kvalitetstid det blev!!! :)

Middagsmaten ville jag ju nu naturligtvis skulle vara jättegod, men kräva så lite tid som möjligt av mig. Kröp sedan upp i soffan och åt den medan jag tittade på film. Önskar jag hade haft ett glas vin hemma också. Men vatten med lite äppelcidervinäger blev också gott.
Äppelcidervinäger är ju lite svårt första gångerna man provar det, men så småningom blir det som ett måste och man längtar efter ett glas. Hjälper både matsmältningen och pH-värdet, samt är bra om man har läckande tarm. Minst 1 tsk i ett glas vatten i samband med mat.
Nämen nu har jag surrat tillräckligt. Nu ska ni få receptet på den goda smakrika älgfärspannan jag gjorde.

2-3 port

500 g  älgfärs
150 g  vitkål
           kokosolja
           olivolja
60 g    purjolök + lite till garnering
1 st     stor morot
½        squash (zucchini)
2 tsk   röd currypasta
1 tsk   worcestershiresås
3 krm sambal oelec
2 dl     kokosmjölk
½       grönsaksbuljongtärning
2-3     vitlöksklyftor
          Oljeinlagda soltorkade tomater, gärna egengjorda (se länk till recept nedan)
          Herbamare örtsalt och nymald svartpeppar

Strimla morötter och squash med osthyvel
Dela purjolöksbiten i fyra delar och strimla den
Skiva vitkålen fint

Bryn vitkål och squash mjuka i olivolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
När den är mjuk och kålen fått en aning färg tillsätts purjolök. Låt bryna lite till. Tillsätt sedan den strimlade moroten. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Fortsätt bryna i ca 1 min. Lägg grönsakerna åt sidan.

Ta ny kokosolja och stek köttfärsen. Krydda med örtsalt. Lägg i currypastan, sambal oelek och worcestershiresåsen. Rör om ordentligt så att kryddorna fördelas jämt.
Tillsätt sedan kokosmjölken, halv buljongtärning och pressad vitlök.
Låt kokosmjölken koka in nästan helt. Släng i grönsakerna och låt allt blandas och bli hett. Smaka av och tillsätt eventuellt nymald svartpeppar.
Lägg upp på serveringsfat och garnera med snedstrimlad purjolök och soltorkade tomater. Ringla lite olivolja på.

Vill du göra egna söta och goda torkade cocktailtomater i olivolja, som är ett fantastiskt tillbehör till så mycket och är superenkelt att göra så har du receptet HÄR

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …