Middagsdags!
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.
Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.
Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.
Ingredienslista
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron
Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris
Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.
Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan
Häll det smälta kryddsmöret över fisken
Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.
Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,
Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering
Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!
Smaklig spis! :)
Värme & Kärlek
Christina
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.
Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.
Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.
Ingredienslista
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron
Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris
Ugnsstekt torskrygg 2-3 pers
Sätt ugnen på 175°Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.
Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan
Häll det smälta kryddsmöret över fisken
Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.
Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,
Äggsås
Lägg 4 stora ekologiska ägg i kallt vatten och koka i ca 6 minuter. Gulan ska vara krämig.Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering
Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!
Smaklig spis! :)
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar