Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt örtkryddad torskrygg med ljuvlig äggsås LCHF, Low Carb

Middagsdags!
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.

Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.

Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.

Ingredienslista 
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron

Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris


Ugnsstekt torskrygg   2-3 pers 

Sätt ugnen på 175°
Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.

Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan

Häll det smälta kryddsmöret över fisken

Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.

Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,

Äggsås

Lägg 4 stora ekologiska ägg i kallt vatten och koka i ca 6 minuter. Gulan ska vara krämig.
Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering

Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!

Smaklig spis! :)

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och