Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt örtkryddad torskrygg med ljuvlig äggsås LCHF, Low Carb

Middagsdags!
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.

Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.

Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.

Ingredienslista 
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron

Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris


Ugnsstekt torskrygg   2-3 pers 

Sätt ugnen på 175°
Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.

Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan

Häll det smälta kryddsmöret över fisken

Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.

Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,

Äggsås

Lägg 4 stora ekologiska ägg i kallt vatten och koka i ca 6 minuter. Gulan ska vara krämig.
Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering

Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!

Smaklig spis! :)

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...