Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt örtkryddad torskrygg med ljuvlig äggsås LCHF, Low Carb

Middagsdags!
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.

Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.

Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.

Ingredienslista 
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron

Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris


Ugnsstekt torskrygg   2-3 pers 

Sätt ugnen på 175°
Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.

Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan

Häll det smälta kryddsmöret över fisken

Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.

Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,

Äggsås

Lägg 4 stora ekologiska ägg i kallt vatten och koka i ca 6 minuter. Gulan ska vara krämig.
Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering

Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!

Smaklig spis! :)

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…