Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt örtkryddad torskrygg med ljuvlig äggsås LCHF, Low Carb

Middagsdags!
Har ofta gjort Birgitta Höglunds ugnsstekta torskrygg med den ljuvligaste äggsås.

Jag gör den naturligtvis på mitt sätt. Har lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Men i det stora hela så är den lika.

Min särbo ville gärna ha sina egenodlade potatisar till och naturligtvis fick han det. Jag valde kokt blomkål med skirat trocomarekryddat smör på.
Det här är så långt från skolans vidriga torra torsk med hårdkokta sega äggbitar i en limliknade vitsås. Nej det här är en underbar rätt som bara smälter i munnen.
Jag önskar att allt fler ville prova att laga mat utan en massa mjöler och vattnig lättmjölk.
Äggsåsen kan man äta med sked, så ljuvligt god är den.
Vi valde grön sparris inlindade i bacon till. Torsk och bacon är helt enkelt en svårslagen kombo.

Ingredienslista 
torskrygg
smör
dill
timjan
Trocomare örtsalt
peppar
grädde
ägg
ev arrowrot
fiskbuljong
pressad citron

Tillbehör: Blomkål, bacon och sparris


Ugnsstekt torskrygg   2-3 pers 

Sätt ugnen på 175°
Jag hade 3 st stora torkryggar som jag tinat upp.

Lägg fisken i en ugnsform. Krydda med Trocomare och nymald peppar.
Smält ca 50 g smör och rör ner massor av hackad dill och timjan

Häll det smälta kryddsmöret över fisken

Rulla en baconskiva runt en liten bunt med sparris (ca 3 st). Jag gjorde några stycken sådana paket till oss var.
Stek dom runt om i het panna tills baconet är brynt. Lägg dom sedan bredvid fisken i ugnsformen.

Stek fisken långsamt i ugnen. Det tar olika tid beroende på spis.
Min fisk tog 25 min att tillaga. Men kolla gärna efter 10-15 min hur din fisk ser ut. Den ska vara vit inuti, men fortfarande saftig. Torr fisk gör ingen glad. Ös fisken 1-2 ggr under tillagningen.
Gör under tiden äggsåsen,

Äggsås

Lägg 4 stora ekologiska ägg i kallt vatten och koka i ca 6 minuter. Gulan ska vara krämig.
Smält 50 g smör i en vid kastrull. Bryn smöret så att den får en fin knäckig färg.
Häll på 5 dl grädde
Låt den koka ihop. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i lite kall vätska.
Tillsätt ca 1st fiskbuljongtärning (inte knorr, den innehåller glutamat)
2 tsk ekologisk pressad citron
Nymald peppar och smaka eventuellt av med en extra liten bit av buljontärning och/eller trocomare
Hacka äggen och lägg dem i såsen. Låt inte såsen koka mer för då blir äggen hårdkokta och sega. Värm bara såsen strax innan servering

Servera gärna med al dente-kokt blomkål med smält smör. Du kan även använda det smälta smöret från gratängen. MUMS!!!

Smaklig spis! :)

Värme & Kärlek
Christina









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …