Hallå, hallå, hallå!!!! Har ni någonsin lagat och smakat svartkål (palmkål)?
Om inte, så har ni missat något fantastiskt gott. Den är nära besläktad med grönkål.
Grönkål/Svartkål är bland det mest näringstäta du kan få i dig:
Antiinflammatorisk
A-vitamin
C-vitamin
Kalcium
Magnesium
B6
Fibrer
Omega
Upprätthåller blodsockernivåerna
Bra för matsmältningen
Håller levern i god hälsa och driver ut toxiner ur kroppen
Bra för sexlivet
http://www.naturalnews.com/042928_kale_sex_life_nutritious_superfood.html
Perfekt tillbehör till det mesta och smaksättningen går att variera i det oändliga.
Perfekt även att göra stuvning. Stek då grönkål i kokosolja. Krydda efter behag med exempelvis örtsalt, peppar, lökpulver och vitlök, eller andra kryddor du tycker om. Häll på kokosmjölk (den rosa förpackningen "extra creamy" är utan diskutabla tillsatser ). Låt det koka ihop och bli krämigt. Använd som tillbehör till kött eller ät som det är.
Men idag gjorde jag en fräschare variant. Det var JÄTTEGOTT till min köttgryta :)
Till en portion:
100 g sköljd svartkål riven eller skuren i mindre bitar
1 msk pinjenötter
kokosolja
örtsalt (herbamare eller trocomare)
chiliflakes
1 vitlöksklyfta
olivolja
pressad ekologisk citron
Stek svartkålen tillsammans med pinjenötterna några minuter i kokosolja. Akta så pinjenötterna inte bränns.
Krydda med örtsalt, chili och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
Lägg upp på ett fat och ringla lite olivolja och några droppar pressad citron över härligheten.
Vill du äta den enbart, utan något till så kan du bryta lite äkta fetaost över, eller riven parmesan. Skippa då eventuellt den pressade citronen.
Om inte, så har ni missat något fantastiskt gott. Den är nära besläktad med grönkål.
Grönkål/Svartkål är bland det mest näringstäta du kan få i dig:
Antiinflammatorisk
A-vitamin
C-vitamin
Kalcium
Magnesium
B6
Fibrer
Omega
Upprätthåller blodsockernivåerna
Bra för matsmältningen
Håller levern i god hälsa och driver ut toxiner ur kroppen
Bra för sexlivet
http://www.naturalnews.com/042928_kale_sex_life_nutritious_superfood.html
Perfekt tillbehör till det mesta och smaksättningen går att variera i det oändliga.
Perfekt även att göra stuvning. Stek då grönkål i kokosolja. Krydda efter behag med exempelvis örtsalt, peppar, lökpulver och vitlök, eller andra kryddor du tycker om. Häll på kokosmjölk (den rosa förpackningen "extra creamy" är utan diskutabla tillsatser ). Låt det koka ihop och bli krämigt. Använd som tillbehör till kött eller ät som det är.
Men idag gjorde jag en fräschare variant. Det var JÄTTEGOTT till min köttgryta :)
Till en portion:
100 g sköljd svartkål riven eller skuren i mindre bitar
1 msk pinjenötter
kokosolja
örtsalt (herbamare eller trocomare)
chiliflakes
1 vitlöksklyfta
olivolja
pressad ekologisk citron
Stek svartkålen tillsammans med pinjenötterna några minuter i kokosolja. Akta så pinjenötterna inte bränns.
Krydda med örtsalt, chili och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
Lägg upp på ett fat och ringla lite olivolja och några droppar pressad citron över härligheten.
Vill du äta den enbart, utan något till så kan du bryta lite äkta fetaost över, eller riven parmesan. Skippa då eventuellt den pressade citronen.
Kommentarer
Skicka en kommentar