Fortsätt till huvudinnehåll

Tacokryddad kokos- och mandelpanerad flundra med mangosalsa/ Lchf Paleo

Goood morgon till er denna kalla måndagsmorgon!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.

Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.


Heta tacochips:

1 äggvita. Spara äggulan till paneringen av fisken,
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.

Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.



Mangosalsa:

2 ekologiska tomater
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar

Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt


Bok choy med cashewnötter och chili:

2 små bok choy (Pak soi, Pak choy. Kärt barn har många namn)
1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)

Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen



Tacokryddad kokos-och mandelpanerad Stillahavsflundra:

500 g tinad flundra, eller annan plattfisk
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen

Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)


Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar

Servera och njut!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…