Fortsätt till huvudinnehåll

Tacokryddad kokos- och mandelpanerad flundra med mangosalsa/ Lchf Paleo

Goood morgon till er denna kalla måndagsmorgon!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.

Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.


Heta tacochips:

1 äggvita. Spara äggulan till paneringen av fisken,
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.

Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.



Mangosalsa:

2 ekologiska tomater
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar

Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt


Bok choy med cashewnötter och chili:

2 små bok choy (Pak soi, Pak choy. Kärt barn har många namn)
1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)

Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen



Tacokryddad kokos-och mandelpanerad Stillahavsflundra:

500 g tinad flundra, eller annan plattfisk
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen

Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)


Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar

Servera och njut!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...