Fortsätt till huvudinnehåll

Tacokryddad kokos- och mandelpanerad flundra med mangosalsa/ Lchf Paleo

Goood morgon till er denna kalla måndagsmorgon!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.

Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.


Heta tacochips:

1 äggvita. Spara äggulan till paneringen av fisken,
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.

Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.



Mangosalsa:

2 ekologiska tomater
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar

Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt


Bok choy med cashewnötter och chili:

2 små bok choy (Pak soi, Pak choy. Kärt barn har många namn)
1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)

Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen



Tacokryddad kokos-och mandelpanerad Stillahavsflundra:

500 g tinad flundra, eller annan plattfisk
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen

Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)


Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar

Servera och njut!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och