Goood morgon till er denna kalla måndagsmorgon!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.
Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.
Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar
Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt
1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)
Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen
Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)
Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar
Servera och njut!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.
Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.
Heta tacochips:
1 äggvita. Spara äggulan till paneringen av fisken,2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.
Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.
Mangosalsa:
2 ekologiska tomater1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar
Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt
Bok choy med cashewnötter och chili:
2 små bok choy (Pak soi, Pak choy. Kärt barn har många namn)1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)
Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen
Tacokryddad kokos-och mandelpanerad Stillahavsflundra:
500 g tinad flundra, eller annan plattfisk1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen
Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)
Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar
Servera och njut!
Kommentarer
Skicka en kommentar