Fortsätt till huvudinnehåll

Tacokryddad kokos- och mandelpanerad flundra med mangosalsa/ Lchf Paleo

Goood morgon till er denna kalla måndagsmorgon!
I går eftermiddag lagade jag mat i två timmar. Ja det tar ju så lång tid när man ska hitta på lite nya härliga recept, skriva ner dom och sedan laga. Men Jisses, så gott det blev. En massa tillbehör till maten gör ju att det blir så mysigt också. Plockmat är nog det bästa jag vet. Man kan sitta länge, blanda, plocka och äta under tiden man skrattar, pratar och umgås.
Skulle egentligen ha köpt färsk rödspätta som dom hade på extrapris på Willys. Men den var slut. Var i alla fall sugen på någon sorts plattfisk, så det blev fryst Stillahavs-flundra.
Panerade den tinade flundran med en dubbelpanering (kokosmjöl och mandelmjöl med sesamfrön) med en härlig annorlunda tacokryddning.
Till detta gjorde jag en mangosalsa, egengjorda tacochips, bok-choy med cashewnötter och chili samt sjögräsnudlar som tillbehör.

Jag hoppas att ni provar att ni tar er tid till att göra denna goda anrättning till dig själv och/eller dina nära och kära. Det kommer att bli uppskattat kan jag nästan garantera. Det blev det i alla fall helt klart i detta kök :)
Tacochipsen kommer att bli en favorit till tacotallriken framöver och även till att sitta och dippa guacamole m.m. Så jäderluringens goda! Nom-nom-nom.
Du kan göra allt i förväg utom fisken. Så du kan spara tid. Riktigt god helgmiddag.


Heta tacochips:

1 äggvita. Spara äggulan till paneringen av fisken,
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk finriven parmesan (kan uteslutas)
0,5 tsk herbamare örtsalt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar om du tycker om lite hetta, annars tar du mindre mängd.

Blanda allt noga till en deg i en matberedare. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Tryck till lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen riktigt lövtunt.
Dra av översta papperet och skär trekanter i den storlek du vill ha med hjälp av en kniv
Grädda i 150° i ca 10 min-12 min.
Bryt isär och låt kallna på plåten eller galler.



Mangosalsa:

2 ekologiska tomater
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar

Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt


Bok choy med cashewnötter och chili:

2 små bok choy (Pak soi, Pak choy. Kärt barn har många namn)
1 dl cashewnötter
½ röd chilifrukt (utan frön)
Kokosolja
Flingsalt
(ev 1 tsk hoisinsås. Kan uteslutas)

Skölj bok choy.
Skär bort det yttersta från bladen om dom är skadade och sladdriga.
Plocka bort varje blad från rotfästet
Bryn bladen i kokosolja i en stekpanna tills dom fått lite färg. Strö över flingsalt
Lägg upp dom på ett fat
Hacka cashewnötterna grovt och blanda dem med hackad chilifrukt. Ringla eventuellt över hoisinsås. Fördela detta på den stekta bok choyen



Tacokryddad kokos-och mandelpanerad Stillahavsflundra:

500 g tinad flundra, eller annan plattfisk
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
½ tsk herbamare örtkrydda
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
½ dl ekologiska skalade vita sesamfrön
2 ägg + äggulan från beredningen av tacochipsen

Mät upp kokosmjölet på ett fat och mandelmjölet på ett annat fat.
Krydda mandelmjölet med kryddorna och tillsätt sesamfrön. Blanda om ordentligt.
Vispa upp äggen lite lätt i en djuptallrik
Doppa fisken först i kokosmjölet och sedan i uppvispat ägg och slutligen i det kryddade mandelmjölet med sesamfrön. Låt fisken vila en stund.
Stek i massor av kokosolja. Paneringen suger åt sig av oljan. Stek till vacker färg. Akta så dom inte bränns. Ta hjälp hjälp av två stekspadar när du ska vända dom så går dom inte sönder. Tänk på att inte översteka fisken. Den ska ju vara saftig och god inuti. :)


Extra tillbehör: ½ pkt krispiga sjögräsnudlar

Servera och njut!








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …