Fortsätt till huvudinnehåll

Älggryta med chili och kaffe

God kväll!
Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att ni har haft en underbar helg och fortsätter med en mysig kväll.
Vilken dag vi har haft. Så fruktansvärt otroligt vackert!! Hu nu det kan vara fruktansvärt.....??? Haaa vilka motsägelsefulla ord det flyger ur munnen ibland.
Hur i hela fridens dagar ska de som ska lära sig svenska begripa det tvetydiga. Måste säga att jag är imponerad över alla som lär sig vårt språk.
 
Här blev det en sen middag. Det blir så ibland när vi inte varit förutseende och planerat vad vi ska äta.
En stor köttbit av kokkött (älg) bestämde vi så småningom skulle tinas upp och sedan skulle en gryta puttras i ordning. En gryta som ska bli god behöver ju minst 3 timmar på sig.
Försökte göra så små köttbitar som möjligt för att det skulle hinna bli klart någorlunda i tid.
Och käre någon en sån gryta det blev!!
Så smakrik och god.
Jag har ett annat recept här på bloggen som är en riktig lyxvariant. Den hittar du här.
Den här är en lättare variant med inte lika många ingredienser och blir då inte heller dyr att tillaga.
Jag älskar att göra goda grytor och gratänger. Ekonomiskt är det även ett så smart val.
Även smart val när man vill äta nyttigt. Det går att plocka in olika grönsaker och variera sig i det oändliga.
Här kommer receptet på denna goda gryta med chili och kaffe i. Jo, det är sant ;). Och det är gudomligt gott!! :) Måtten är ungefärliga då jag var på en plats utan tillgång till riktiga mått. Men smaka er fram....



  • Kokkött av älg (valfri mängd) 
  • I brk krossade Tomater ekologiska 
  • 1 liten burk strimlade grillade Paprikor
  • Kantareller
  • 2-3 tsk Tomatpesto
  • 1 msk Tomatpuré ekologisk
  • ca 2 msk Kalvfond
  • 1 msk ekologisk Tamarisoya
  • 1½ dl kokt eller bryggt Kaffe
  • ½ l Vatten
  • 2 stora Vitlöksklyftor
  • 4 Schalottenlökar
  • 1 st färsk gul Paprika, ekologisk
  • 1 purjolök
  • färsk Basilika
  • Herbamare eller Trocomare örtsalt
  • en stor nypa Chiliflingor
  • Vitlök- och pepparkrydda
  • Färskmalen svartpeppar
  • (ev 2-3 tsk Svartvinbärsgelé). Det hade jag i förr innan jag åt sockerfri kost. Detta kan uteslutas.
  • Kokosolja
Skär köttet i mindre munsbitar
Skala shalottenlök och skär dem i klyftor
Bryn köttet ordentligt i kokosolja. Tillsätt löken och kantarellerna. Bryn en stund till..
Krydda med vitlök- och pepparkryddan.
Tillsätt de krossade tomaterna, soya, fond, tomatpuré, pesto, grillade paprikorna, pressad vitlök samt kaffet. 
Strimla purjon och tillsätt den.
Smaka av med örtsalt och de övriga kryddorna inklusive färsk hackad basilika , ca 3 msk.
Vill du ha svartvinbärsgelé så tillsätter du även den. 
Låt koka försiktigt/sjuda tills köttet är mört. Det kan ta ända upp till 3 timmar
När köttet är klart så tillsätter du tärnad färsk paprika och låter grytan sjuda 10 min till. 
Smaka av.
Njut!

Kärlek & Värme
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…