Fortsätt till huvudinnehåll

Älggryta med chili och kaffe

God kväll!
Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att ni har haft en underbar helg och fortsätter med en mysig kväll.
Vilken dag vi har haft. Så fruktansvärt otroligt vackert!! Hu nu det kan vara fruktansvärt.....??? Haaa vilka motsägelsefulla ord det flyger ur munnen ibland.
Hur i hela fridens dagar ska de som ska lära sig svenska begripa det tvetydiga. Måste säga att jag är imponerad över alla som lär sig vårt språk.
 
Här blev det en sen middag. Det blir så ibland när vi inte varit förutseende och planerat vad vi ska äta.
En stor köttbit av kokkött (älg) bestämde vi så småningom skulle tinas upp och sedan skulle en gryta puttras i ordning. En gryta som ska bli god behöver ju minst 3 timmar på sig.
Försökte göra så små köttbitar som möjligt för att det skulle hinna bli klart någorlunda i tid.
Och käre någon en sån gryta det blev!!
Så smakrik och god.
Jag har ett annat recept här på bloggen som är en riktig lyxvariant. Den hittar du här.
Den här är en lättare variant med inte lika många ingredienser och blir då inte heller dyr att tillaga.
Jag älskar att göra goda grytor och gratänger. Ekonomiskt är det även ett så smart val.
Även smart val när man vill äta nyttigt. Det går att plocka in olika grönsaker och variera sig i det oändliga.
Här kommer receptet på denna goda gryta med chili och kaffe i. Jo, det är sant ;). Och det är gudomligt gott!! :) Måtten är ungefärliga då jag var på en plats utan tillgång till riktiga mått. Men smaka er fram....



  • Kokkött av älg (valfri mängd) 
  • I brk krossade Tomater ekologiska 
  • 1 liten burk strimlade grillade Paprikor
  • Kantareller
  • 2-3 tsk Tomatpesto
  • 1 msk Tomatpuré ekologisk
  • ca 2 msk Kalvfond
  • 1 msk ekologisk Tamarisoya
  • 1½ dl kokt eller bryggt Kaffe
  • ½ l Vatten
  • 2 stora Vitlöksklyftor
  • 4 Schalottenlökar
  • 1 st färsk gul Paprika, ekologisk
  • 1 purjolök
  • färsk Basilika
  • Herbamare eller Trocomare örtsalt
  • en stor nypa Chiliflingor
  • Vitlök- och pepparkrydda
  • Färskmalen svartpeppar
  • (ev 2-3 tsk Svartvinbärsgelé). Det hade jag i förr innan jag åt sockerfri kost. Detta kan uteslutas.
  • Kokosolja
Skär köttet i mindre munsbitar
Skala shalottenlök och skär dem i klyftor
Bryn köttet ordentligt i kokosolja. Tillsätt löken och kantarellerna. Bryn en stund till..
Krydda med vitlök- och pepparkryddan.
Tillsätt de krossade tomaterna, soya, fond, tomatpuré, pesto, grillade paprikorna, pressad vitlök samt kaffet. 
Strimla purjon och tillsätt den.
Smaka av med örtsalt och de övriga kryddorna inklusive färsk hackad basilika , ca 3 msk.
Vill du ha svartvinbärsgelé så tillsätter du även den. 
Låt koka försiktigt/sjuda tills köttet är mört. Det kan ta ända upp till 3 timmar
När köttet är klart så tillsätter du tärnad färsk paprika och låter grytan sjuda 10 min till. 
Smaka av.
Njut!

Kärlek & Värme
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.