Fortsätt till huvudinnehåll

Älggryta med chili och kaffe

God kväll!
Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att ni har haft en underbar helg och fortsätter med en mysig kväll.
Vilken dag vi har haft. Så fruktansvärt otroligt vackert!! Hu nu det kan vara fruktansvärt.....??? Haaa vilka motsägelsefulla ord det flyger ur munnen ibland.
Hur i hela fridens dagar ska de som ska lära sig svenska begripa det tvetydiga. Måste säga att jag är imponerad över alla som lär sig vårt språk.
 
Här blev det en sen middag. Det blir så ibland när vi inte varit förutseende och planerat vad vi ska äta.
En stor köttbit av kokkött (älg) bestämde vi så småningom skulle tinas upp och sedan skulle en gryta puttras i ordning. En gryta som ska bli god behöver ju minst 3 timmar på sig.
Försökte göra så små köttbitar som möjligt för att det skulle hinna bli klart någorlunda i tid.
Och käre någon en sån gryta det blev!!
Så smakrik och god.
Jag har ett annat recept här på bloggen som är en riktig lyxvariant. Den hittar du här.
Den här är en lättare variant med inte lika många ingredienser och blir då inte heller dyr att tillaga.
Jag älskar att göra goda grytor och gratänger. Ekonomiskt är det även ett så smart val.
Även smart val när man vill äta nyttigt. Det går att plocka in olika grönsaker och variera sig i det oändliga.
Här kommer receptet på denna goda gryta med chili och kaffe i. Jo, det är sant ;). Och det är gudomligt gott!! :) Måtten är ungefärliga då jag var på en plats utan tillgång till riktiga mått. Men smaka er fram....



  • Kokkött av älg (valfri mängd) 
  • I brk krossade Tomater ekologiska 
  • 1 liten burk strimlade grillade Paprikor
  • Kantareller
  • 2-3 tsk Tomatpesto
  • 1 msk Tomatpuré ekologisk
  • ca 2 msk Kalvfond
  • 1 msk ekologisk Tamarisoya
  • 1½ dl kokt eller bryggt Kaffe
  • ½ l Vatten
  • 2 stora Vitlöksklyftor
  • 4 Schalottenlökar
  • 1 st färsk gul Paprika, ekologisk
  • 1 purjolök
  • färsk Basilika
  • Herbamare eller Trocomare örtsalt
  • en stor nypa Chiliflingor
  • Vitlök- och pepparkrydda
  • Färskmalen svartpeppar
  • (ev 2-3 tsk Svartvinbärsgelé). Det hade jag i förr innan jag åt sockerfri kost. Detta kan uteslutas.
  • Kokosolja
Skär köttet i mindre munsbitar
Skala shalottenlök och skär dem i klyftor
Bryn köttet ordentligt i kokosolja. Tillsätt löken och kantarellerna. Bryn en stund till..
Krydda med vitlök- och pepparkryddan.
Tillsätt de krossade tomaterna, soya, fond, tomatpuré, pesto, grillade paprikorna, pressad vitlök samt kaffet. 
Strimla purjon och tillsätt den.
Smaka av med örtsalt och de övriga kryddorna inklusive färsk hackad basilika , ca 3 msk.
Vill du ha svartvinbärsgelé så tillsätter du även den. 
Låt koka försiktigt/sjuda tills köttet är mört. Det kan ta ända upp till 3 timmar
När köttet är klart så tillsätter du tärnad färsk paprika och låter grytan sjuda 10 min till. 
Smaka av.
Njut!

Kärlek & Värme
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …