Fortsätt till huvudinnehåll

Chokladdessert med honungskanderade valnötter och apelsinrippel, Paleo

Heeej alla godingar?
Skall strax iväg på en examensfika hos min särbos son och hans tjej som idag gick ut på trappan, färdig sjuksköterska. Tänk vilken härlig känsla det är när man äntligen står där med framtiden framför sig. Har ju själv 2 st akademiska eftergymnasiala studier bakom mig.  Den ena var till hudterapeut och den andra på universitetet till rehabliliteringsvetare.
Så nu ska vi iväg och lyckönska och få oss lite go´fika har vi blivit lovad :)

Här hemma har jag gjort en dundermiddag med älgstek, gräddsås, smörkokta morötter med persilja, pommes av kålrabbi samt härligt lök- och vitlöksstekta champinjoner.
Receptet på allt detta kommer i morgon. Så håll utkik! :)

Naturligtvis kunde jag inte motstå att göra en god efterrätt.
Den ska ju inte bara vara god. Den ska ju vara nyttig också. Gärna även lättgjord. Toppingen på den kan man skippa om man vill. Det är bara ett extra lyxigt "grädde på moset", men fantastiskt gott om man har tid och lust.  Så till verket.


2 pers
Chokladdessert
1 mogen avokado
2 små ekologiska bananer, eller 1 stor
2½ tsk ekologiskt kakaopulver
½ krm flingsalt

Mixa avokado, bananer och kakaopulver. Rör ner flingsalt. Det lilla uns av salt tar fram chokladsmaken på ett fantastiskt sätt. Pressa gärna i lite saft av blodapelsin

Topping
8 tunt strimlat skal av ekologisk blodapelsin
2 msk hackade valnötter
1 tsk honung

Tvätta apelsinen. Skala av en lång bred remsa av skal från apelsinen.Ta med hjälp av en potatisskalare, Tryck inte för hårt. Det är endast det tunna översta skalet som ska användas. Inget vitt får vara med, då blir det beskt.
Skär den sedan i 8 smala strimlor
Hacka valnötterna

Häll honung i en kall stekpanna. Blanda i nötterna och apelsinskalen. Sätt på ganska hög värme och låt honungen smälta under tiden du rör. Använd gärna en liten smörkniv av trä om du har. När honungen smält, puttrar och börjar klibba ihop på träkniven och nötterna så är kanderingen klar. Det tar ca 5 min. Ställ åt sidan för att svalna en aning innan du bryter isär den lite och fördelar det på chokladcremen.
Dekorera gärna med någon extra färsk apelsinrippel.

Ställ in i kylen tills servering
Ät och njut!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…