Fortsätt till huvudinnehåll

Fräsch och fantastiskt god Mangosalsa




Gudagott tillbehör bl.a till stekt fisk. Se t.ex här


4 pers
2 ekologiska tomater
1 liten röd ekologisk lök
6 cm ekologisk gurka
2 mogna mango (eller fryst mango som du tinar upp)
1 ekologisk lime (viktigt att den är ekologisk då du förutom limesaften även ska riva skalet)
½ röd chilifrukt
1 tsk ekologisk honung
salt och peppar

Skölj alla grönsaker och frukter. Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset och det gröna kvisthålet. Skär i fina bitar
Dela på gurkan på längden och ta ur kärnhuset (ta hjälp av en tesked). Skär i fina bitar.
Skala och hacka löken
Skala mangon och skär den först i skivor så att du får bort den ovala, platta och stenhårda kärnan och skär sedan skivorna i ca två cm bitar.
Rensa chilin från frön och hacka den
Lägg allt i en skål
Tillsätt rivet limeskal och pressad saft från limen
Ringla över honungen
Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar
Blanda om allt

Nu har du en fräsch och fantastiskt god salsa :) 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Broccoligratäng med rökt skinka

Hade nästan glömt bort den här maträtten. Den är ju så fantastiskt god att man inte kan sluta äta. Den här stod på bordet ofta på 80-talet och dags att ta fram den i rampljuset igen tycker jag. Jag gjorde en gratäng som borde ha räckt till 6 port, men hej och hå - den räckte bara till 3!!! 😂 Min man åt så han stod i fyra hörn, tillika jag. Förstår inte att jag inte gjort den här på så många år. Den är ju så snabb att laga till och så enkel att göra. Använder man frysta broccolibuketter som man tinar upp, så tar det inte mer än högst 45 minuter att få maten på bordet varav gräddning i ca 30 min. Extra gott blir det med skivad purjolök i gratängen. Jag köper även extrarökt skinka från "Brödernas" som är helt utan E-nummer, som jag strimlar ner. "Brödernas" skinka i plånboksförpackning hittar du bl.a. hos Coop. Broccoligratäng med skinka 1 kg frysta  broccolibuketter  (eko) 200 g  extrarökt skinka  (Brödernas) 100 g  purjolök  (eko) 5  ägg...